Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΥΒΟΙΑ
Πεταμένα σε υπαίθριους χώρους κιβώτια με το σήμα της ραδιενέργειας!
  • Είχαν δοθεί προ εικοσαετίας στον τότε ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Σκαλιστήρη και ποτέ δε χρησιμοποιήθηκαν
  • Βρέθηκαν τυχαία από φύλακες του χώρου πριν από λίγες μέρες και αποθηκεύτηκαν σε συγκεκριμένο χώρο υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Νέα επίπεδα ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ εγκληματικότητας εκπέμπει η κυβερνητική πολιτική, με «θύματα» αυτή τη φορά εργαζόμενους - μεταλλωρύχους της περιοχής Μαντουδίου στη Βορειοκεντρική Εύβοια, που εργάζονταν στο συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη», χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τι επιπτώσεις μπορεί να έχει και σε πόσους η επαφή με ΚΟΒΑΛΤΙΟ (CO-60) και ΚΕΣΙΟ (CS-137) που βρέθηκε τυχαία από φύλακες του κλειστού, πλέον, συγκροτήματος παραγωγής λευκολίθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η εφημερίδα μας, τα 15 - 20 κιβώτια με το σήμα της ραδιενέργειας που βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες, μαζεύτηκαν και αποθηκεύτηκαν σε συγκεκριμένο σημείο, υπό την επίβλεψη της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας», που είχε δώσει την έγκρισή της όταν είχαν εισαχθεί από τις ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή στις αρχές της δεκαετίας του '80, από τον τότε ιδιοκτήτη των μεταλλείων Σκαλιστήρη. Εκτοτε δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αφού δεν έγινε η επένδυση για την οποία προορίζονταν (για μέτρηση πάχους και διαλογής μεταλλεύματος), ώσπου 20 χρόνια μετά βρέθηκαν πεταμένα σε υπαίθριους χώρους στην τοποθεσία «Παρασκευόρεμα», «Κυμάσι» και «Κάκκαβος» του συγκροτήματος.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν τα παρέλαβε - άγνωστο γιατί - και θα ξαναπάει στην περιοχή σήμερα ή αύριο. Το Κοβάλτιο και το Κέσιο, τα οποία βρίσκονταν σε κιβώτια, όπως προαναφέραμε, με προστατευτικά φύλλα από μολύβι, εκπέμπουν ακτινοβολία Γ, έχει μεγάλη εμβέλεια, όχι όμως την επικινδυνότητα του Ουρανίου (ακτινοβολία Α).

Η εξασθένηση του ΚΕΣΙΟΥ είναι ελάχιστη όλα αυτά τα χρόνια, 20% περίπου, ενώ του ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ 80%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί αφού δε χρησιμοποιούνταν. Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρέως και αποφασίστηκε ενημέρωση των κατοίκων.

Τελικά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ, εκτός από τον αντιλαϊκό - αντεργατικό τους χαρακτήρα, τη φιλομονοπωλιακή κατεύθυνση υπέρ του μεγάλου ντόπιου (τζακιών νέων ή παλαιών) και ξένου κεφαλαίου, έχουν και εγκληματικό χαρακτήρα κατά της εργατικής τάξης και των εργατοϋπαλλήλων, αφού δεν υπολογίζουν ούτε αυτή την ανθρώπινη υγεία και πολλές φορές την ίδιαν τη ζωή.

Και αναφερόμαστε, βέβαια, στις τελευταίες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη χρήση ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ή ΤΟΞΙΚΩΝ υλικών και στοιχείων στην εκπαίδευση ή σε εργασιακούς χώρους, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση ή γνώση οι χρήστες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε άμεσο ή μεσομακροπρόθεσμο κίνδυνο. Να ένα μέτωπο πάλης ακόμα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία που πρέπει ν' ανοίξει.

Η αποκάλυψη από το «Ρ», την προηγούμενη Τετάρτη 7/2, ότι στο ΤΕΙ Χαλκίδας και στο ΣΕΚ Αιγάλεω οι σπουδαστές και μαθητές έκαναν πρακτική εξάσκηση πάνω σε ραδιενεργούς (ΘΟΡΙΟ) κινητήρες αεροπλάνων για μεγάλο διάστημα, χωρίς το ΥΠΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (που παραχώρησε τους κινητήρες) να ενημερώσουν για τους κινδύνους ή να καταστρέψουν τους κινητήρες, «τάραξε τα νερά» και ανησύχησε αυτούς που προσπάθησαν να το κουκουλώσουν. Τους ανάγκασε, μάλιστα, να ψάξουν και να εντοπίσουν τους 3 (πτυχιούχους πλέον) σπουδαστές από την Αθήνα που είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο και μόλις τώρα να τους στείλουν για εξετάσεις στο νοσοκομείο της Αεροπορίας, αφού οι δυο απ' αυτούς έτυχε να υπηρετούν τη θητεία τους. Από την άλλη, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έκανε μετρήσεις στους κινητήρες καθυστερεί το πόρισμά της, άγνωστο γιατί.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ