Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό αγωνιστικό προσκλητήριο

Συλλαλητήρια σήμερα σε εφτά πόλεις για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φραγμό στην αντεργατική επέλαση κεφαλαίου - κυβέρνησης. Ακολουθούν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικός "πυρετός" επικρατεί σήμερα σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Λευκάδα,όπου συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν πανεργατικά συλλαλητήρια, σε μια προσπάθεια να υψώσουν αγωνιστικό μέτωπο για την απόκρουση της σαρωτικής επίθεσης και για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπαίνει αύριο η Λάρισα με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο και την Τετάρτη 11 Μάρτη τα Τρίκαλα.

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συνδικαλιστές περιόδευσαν και χτες σε χώρους δουλιάς.

Το βυρσοδεψείο "Τρύπου" επισκέφτηκε χτες ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης. Ο συνδικαλιστής, μιλώντας για την πορεία των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι οι εργοδότες εμφανίζονται προκλητικότατοι. Οχι μόνο αρνούνται να συζητήσουν τα αιτήματα, αλλά θέτουν και ζητήματα ανατροπής κεκτημένων και επιβολής ελαστικών μορφών εργασίας. Επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για κωλυσιεργία και για άρνηση οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, ενώ υπογράμμισε ότι δρομολογείται η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. "Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - είπε - δυο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι να τα δεχτούμε παθητικά και να γίνουμε έρμαια των εργοδοτών. Ο άλλος είναι η συσπείρωση στα σωματεία και η πάλη για να μπει φρένο στα αντεργατικά μέτρα".

Στην Πάτρα

Δυναμική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Πάτρας, συμμετέχοντας στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν 18 Εργατικά Σωματεία στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Μιλώντας για τους στόχους του συλλαλητηρίου ο Ανδρέας Αντωνόπουλος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, τονίζει: "Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από 18 Σωματεία της πόλης που συντονίζονται ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που με γοργούς ρυθμούς προωθούνται στην πόλη μας. Διεκδικούμε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ με ταχύτατους ρυθμούς στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των εργαζόμενων, για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με κατώτερο ημερομίσθιο τις 8.000 δραχμές, την ενίσχυση των ανέργων της πόλης και την απαίτηση να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας μέσα από τα ΤΣΑ και τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ.

"Καρδιά" του συλλαλητηρίου είναι για μια ακόμη φορά οι προλετάριοι των εργοστασίων της πόλης, οι εργαζόμενοι στους κλάδους της οικοδομής και του μετάλλου, η νεολαία και οι συνταξιούχοι. Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκε να συντονίσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι της πόλης θα συμμετάσχουν μαζικά".

Στην Καλαμάτα

Με τη βεβαιότητα ότι "η λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, βρίσκεται στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, που θα βάλουν φρένο στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και που θα ανοίγουν δρόμους για άλλες αντιμονοπωλιακές, φιλεργατικές πολιτικές", καλούν στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου το Εργατικό Κέντρο,η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών,η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών,ο Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στο Βόλο

Να δώσουν δυναμική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχοντας μαζικά στην πανεργατική συγκέντρωση σήμερα στις 6μμ στην πλατεία Ελευθερίας,καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Βόλου.

Οπως δηλώνει στο "Ρ", ο Τάκης Τριανταφυλλάκος,μέλος της Συντονιστικής, "η πανεργατική συγκέντρωση θα αποτελέσει την πρώτη απάντηση μέσα στο '98 στην επέλαση του κεφαλαίου, που επιχειρεί να αφαιρέσει κατακτήσεις, να ακρωτηριάσει τις εργασιακές σχέσεις, να αυξήσει την ανεργία. Ταυτόχρονα, θα είναι και απάντηση στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που αρνήθηκε να δεχτεί πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και να πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων".

Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος άνεργοι και απολυμένοι της Μαγνησίας (της "Βαμβακουργίας", της ΤΕΟΚΑΡ κ. ά.), που φέρονται αποφασισμένοι να απαντήσουν με "χιονοστιβάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων" στη "χιονοστιβάδα της ανεργίας".

Στη Λάρισα

Τη "σκυτάλη" του αγώνα κατά της αντεργατικής πολιτικής παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι της Λάρισας με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου,που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, "οι εργαζόμενοι της περιοχής με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο θα διεκδικήσουν την υπογραφή μονοετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα προβλέπει 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό, καθώς και την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Επίσης την καθιέρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, σταμάτημα του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, απαγόρευση των απολύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση κ. ά.".

Στελέχη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος περιοδεύουν στους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Στα Τρίκαλα

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου κατά της αντεργατικής πολιτικής, στις 11 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αποφάσισαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Εργατοτεχνιτών Πριστηρίων Τρικάλων.

Σε ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία επισημαίνουν, ανάμεσα στα άλλα: "Μετά την αποτυχημένη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα καθημερινά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, τα "μαύρα" σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα, πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι ανάγκη και επιτακτική απαίτηση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων της χώρας μας, η φετινή διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να σηματοδοτήσει για το συνδικαλιστικό κίνημα, μια αγωνιστική βάση διεκδίκησης ριζικής αλλαγής αυτής της κατάστασης".

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου καλούν αύριο τα σωματεία του νομού σε κοινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Αναγκαίος ο ευρύτερος συντονισμός

Σε σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με τη συναίνεση στελεχών των παρατάξεων ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" - ΝΑΡ, αρνήθηκαν την πρόταση για συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων κατά νομό, που παρουσίασαν στελέχη της ΕΣΑΚ.

Με κοινή τους ανακοίνωση, εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της περιοχής καταγγέλλουν "την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης" και επισημαίνουν ότι οι ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων, με την άρνησή τους να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Δηλώνουν ότι η λύση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα και υπογραμμίζουν την ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών στα Εργατικά Κέντρα υπέρ των δυνάμεων της ΕΣΑΚ. Τέλος καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις στο Βόλο και στη Λάρισα και σε όσες πρωτοβουλίες παίρνονται από Εργατικά Κέντρα ή από Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, καθώς και στις 3ήμερες εκδηλώσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών για την εξέγερση του Κιλελέρ.

Απεργία στη Λέσβο

Σε παλλεσβιακή πανεργατική απεργία κατέρχονται στις 10 Μάρτη οι εργαζόμενοι της Λέσβου, έπειτα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Οι εργαζόμενοι της Λέσβου διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, να στηριχτεί η τιμή του λαδιού και να παραμείνει ανενεργός ο νόμος που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε όλη τη χώρα απλώνεται το κάλεσμα ξεσηκωμού και απεργιακής κλιμάκωσης (2021-10-27 00:00:00.0)
Ενιαία η πάλη για τα συλλαλητήρια και την απεργία (2008-01-17 00:00:00.0)
Μαχητικό μήνυμα αγώνα (2002-03-15 00:00:00.0)
Αποφάσισαν συλλαλητήρια (2002-01-16 00:00:00.0)
Τα επόμενα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό (2001-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα (2001-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ