Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε "σκοτεινά δωμάτια" οι αποχαρακτηρισμοί χώρων

Οι εγκληματικές ευθύνες του δημάρχου στην κατασκευή σούπερ - μάρκετ στο χώρο του οικοπέδου που βρισκόταν το εργοστάσιο ΚΟΥΠΑ

Προφάσεις εν αμαρτίαις ψάχνει ο δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, προκειμένου να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες στην κατασκευή σούπερ - μάρκετ της αλυσίδας ΜΕΤΡΟ στο χώρο των 4.500 μέτρων του οικοπέδου που βρισκόταν το εργοστάσιο ΚΟΥΠΑ. Ενα χώρο που από το 1995 το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει μεν απόφαση να το χαρακτηρίσει σαν χώρο πρασίνου, ο δήμαρχος, όμως, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την πραγματοποίηση αυτής της απόφασης, αλλά κρατούσε και στο γραφείο του μέχρι τις 15/2/1998 τα απαραίτητα έγγραφα για τη δημοσίευση της απόφασης στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως". Αντί, λοιπόν, τουλάχιστον να σιωπήσει, με θράσος κατηγορεί τον επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτη Σαλπέα, που αποκάλυψε την όλη μεθόδευση, σαν "ψεύτη" και "συκοφάντη".

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα που ο δήμαρχος δεν έστελνε τη σχετική απόφαση για δημοσίευση στην "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" συνέβησαν δύο γεγονότα που διευκόλυναν την έναρξη των εργασιών οικοδόμησης του σούπερ μάρκετ. Πρώτον,εκδόθηκε άδεια κατεδάφισης των υφιστάμενων κτισμάτων. Δεύτερον,η Πολεοδομία του Δήμου έδωσε άδεια αλλαγής χρήσης του χώρου, που θα ήταν παράνομη, αν υπήρχε η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης του χαρακτηρισμού του χώρου.

Πέραν αυτών η όλη υπόθεση έχει και μερικές ενδιαφέρουσες "λεπτομέρειες", που καταδεικνύουν την όλη μεθόδευση που από κοινού έκαναν ο δήμαρχος και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κ. Εμφιετζόγλου.

"Λεπτομέρεια" 1η: Με επιστολή του προς τον Στ. Λογοθέτη ο κ. Εμφιετζόγλου υπενθυμίζει στον δήμαρχο την υπόσχεσή του για αποχαρακτηρισμό του χώρου.

"Λεπτομέρεια" 2η: Η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται στο όνομα του κ. Εμφιετζόγλου και η αλλαγή χρήσης στο όνομα του ΜΕΤΡΟ, γεγονός που δείχνει ότι ο δήμος ήταν σε γνώση της αλλαγής ιδιοκτήτη του χώρου.

"Λεπτομέρεια" 3η: Οταν ο Π. Σαλπέας προτείνει στις 5/3/1998 το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση αναστολής κάθε οικοδομικής εργασίας, η πλειοψηφία του Σώματος απορρίπτει την πρόταση και ο δήμαρχος υπόσχεται ότι θα ζητήσει ο ίδιος από την Πολεοδομία (της οποίας προϊσταται) να αναστείλει τις εργασίες. Κάτι που ουδέποτε έκανε.

"Ξεπερνώντας τα παραπάνω, όπως και το ότι το σούπερ - μάρκετ ήδη χτίζεται, ο δήμαρχος Πειραιά αποκαλεί τον Π. Σαλπέα που αποκάλυψε την όλη μεθόδευση ψεύτη και συκοφάντη. Ταυτόχρονα, επειδή είναι αδύνατον να ξεπεράσει το πραγματικό γεγονός της οικοδόμησης του σούπερ - μάρκετ, προσπαθεί να μας πείσει όχι μόνο ότι δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά παρουσιάζει περίπου σαν ευεργέτες τους ιδιοκτήτες του χώρου, επειδή γκρέμισαν τα υφιστάμενα κτίσματα, απαλλάσσοντας έτσι τάχα το δήμο από τη σχετική δαπάνη", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" στην οποία ακολούθως τονίζεται: "Η Κίνηση δε θα ακολουθήσει τον δήμαρχο στο υβρεολόγιό του, αρκούμενη να σημειώσει ότι το παιχνίδι αποχαρακτηρισμού χώρων πρασίνου που παίζεται σε σκοτεινά δωμάτια είναι γνωστό στον Στ. Λογοθέτη. Το έπαιξε στο οικόπεδο Ευσταθίου. Τα ίδια έκανε στη Μάντρα του Ρούτου και στο οικόπεδο Παπαστράτου. Το επαναλαμβάνει και στο οικόπεδο ΚΟΥΠΑ. Οταν πρόκειται για δεσμεύσεις χώρων μεγαλοϊδιοκτητών, ο δήμαρχος ποτέ δεν εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις. Οταν, όμως, πρόκειται για την ιδιοκτησία ενός φτωχού ανθρώπου, τότε είναι άτεγκτος στην προάσπιση του... "δημοσίου συμφέροντος"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ