Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νέα Δημοτική Αρχή για μια νέα αρχή

Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια και σπατάλη του δημοτικού χρήματος χαρακτηρίζουν τη σημερινή διοίκηση

Σε τέσσερα βασικά θέματα αναφέρθηκε ο Χρήστος Τέγος,υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ.

Πρώτον, κατήγγειλε την τακτική που εγκαινιάζει ο νυν δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία χρησιμοποιείται ο δήμος για προεκλογικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες. Δεύτερον, εξήγησε γιατί είναι ανάγκη ν' αλλάξει διοίκηση ο νέος διευρυμένος Δήμος Καρδίτσας. Τρίτον, υπογράμμισε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού που θα καταρτίσει και σχολίασε όσα γράφονται και λέγονται γύρω από την υποψηφιότητά του. Και τέταρτον, ενημέρωσε για τις προεκλογικές ετοιμασίες του συνδυασμού του.

Ο Δήμος Καρδίτσας και η λειτουργία του - τόνισε ο Χρ. Τέγος - έχει υποταχθεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου και των επιδιώξεων της εκλογικής συνεργασίας που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την εκ νέου επικράτησή τους στις εκλογές του Οκτώβρη. Κι ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Σχέδιο Πόλης, με πολλούς τρόπους, χρησιμοποιείται είτε για πελατειακές σχέσεις είτε για εντυπωσιασμό, ν' αναδειχτεί, δηλαδή, ότι δρομολογούνται λύσεις ωφέλιμες για την πόλη. Μας θυμίζει - συνέχισε - ό,τι έγινε προεκλογικά το '94, με την αναθεώρηση του Σχεδίου του '59. Δεκάδες ενστάσεις δημοτών, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σε αναμονή, δρομολογούνται, με υποσχέσεις για λύση. Η ανεργία εκατοντάδων πολιτών και κυρίως νέων ανθρώπων συναντά τώρα τη συμπάθεια της Δημοτικής Αρχής. Με πλήρη αδιαφάνεια συνεχίζονται προσλήψεις εργατικού προσωπικού, ίσως και χωρίς λόγο. Υποσχέσεις δίνονται με το αζημίωτο για "νέες θέσεις", που θα προκύψουν στα πλαίσια του "Καποδίστρια".

Ο δήμος - υπογράμμισε - γίνεται μεσολαβητής για απασχόληση ανέργων σε εργολάβους, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ κλπ. Η αυτεπιστασία στην εκτέλεση έργων εξακολουθεί να είναι η πιο προσφιλής μέθοδος. Είναι ενταγμένη στο μηχανισμό της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος, στις προμήθειες και είναι σίγουρο ότι σειρά ενεργειών από την αυτεπιστασία στερούνται νομιμότητας.

Το δημοτικό χρήμα - κατήγγειλε ο Χρ. Τέγος - σπαταλιέται εύκολα για δημόσιες σχέσεις, διανέμεται σε φορείς με πλήρη υποκειμενικότητα και σε άγνοια του Δημοτικού Συμβουλίου. Εργα επισπεύδονται για ν' ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει για τη Δημοτική Αρχή.

Ολα τα παραπάνω - συνόψισε - μαρτυρούν την ανασφάλεια και το άγχος που έχει κυριεύσει ορισμένους στο δήμο και σίγουρα δε συμβαδίζουν με το βασικό τους επιχείρημα για το μεγάλο έργο που παρήγαγαν. Θέλουμε να τους προειδοποιήσουμε - συνέχισε - επειδή την ίδια τακτική τη γνωρίσαμε και το '94, ότι δεν πρόκειται να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσουν αυθαιρεσίες και παρατυπίες που θα χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν εκλογικά τους οφέλη.Ανάγκη η αλλαγή διοίκησης

Η σημερινή διοίκηση του δήμου - υπογράμμισε στη συνέχεια ο Χρ. Τέγος - είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα στο χώρο της ΤΑ. Δεν έχει να επιδείξει ούτε μια τυπική διαμαρτυρία για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τη μείωση των δαπανών για την πρόνοια, την παιδεία κλπ. Αποστασιοποιείται απ' αυτά λες και η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάρει θέση γι' αυτά.

Με τη στάση της στήριξε και στηρίζει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Υποστήριξε με κάθε τρόπο και πρωτοστάτησε στη λεγόμενη μεταρρύθμιση των αναγκαστικών συνενώσεων με το σχέδιο "Καποδίστριας". Αποδέχτηκε πρόθυμα και στο όνομα της αποκέντρωσης διαρκείς μεταβιβάσεις νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, που μέχρι σήμερα ήταν οικονομική υποχρέωση του κράτους. Εκποίησε δημοτική περιουσία για λειτουργικές δαπάνες, εγκατέλειψε τις συνοικίες της πόλης, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και το οδικό δίκτυο της πόλης.

Εγινε πεποίθηση των Καρδιτσιωτών - τόνισε - ότι ο δήμος πρέπει ν' αλλάξει πολιτική και πρακτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ