Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Προωθείται στη Βουλή

Η Επιτροπή Φορέων οργανώνει αύριο σύσκεψη στην αίθουσα Κλωστοϋφαντουργών, ώρα 5μ.μ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να προωθήσει το νομοσχέδιο, που καταβαραθρώνει την πρόνοια, αλλά ευτελίζει και αυτή την έννοια του διαλόγου όταν διά στόματος του αρμοδίου υφυπουργού Θ. Κοτσώνη υποστηρίζει ότι ο "διάλογος έγινε".

Χτες ρωτήθηκε ο υφυπουργός, αν η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις, πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση της. Ο Θ. Κοτσώνης απάντησε: "Ο διάλογος έγινε. Είμαστε στη συλλογή υπογραφών και θα γίνει διάλογος στη Βουλή".

Οχι μόνο δεν έγινε διάλογος αλλά υπήρξαν και οι εξής - κατά χρονολογική σειρά -αντιδράσεις.

  • Στις 30.4.1998 η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΟΚΕ) - γνωστής για τη συναινετική της φιλοσοφία - διαπίστωσε ότι το "προσχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός γενικευμένου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας".
  • Στις 14.5.1998 η Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 4.6.1998 στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7μ.μ., και με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Στις 14.5.1998 η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργάνωσε πανελλαδική σύσκεψη σωματείων απ' την Πρόνοια, όπου κυριάρχησε η άποψη ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να πρωτοστατήσει σε ενέργειες και κινητοποιήσεις για άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
  • Στις 18.5.1998 η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ - και με οδηγό τη θέση για "ριζική επαναδιατύπωση" του νομοσχεδίου - αποφάσισε την οργάνωση τετράωρης στάσης εργασίας τη μέρα που το σχέδιο νόμου θα αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
  • Στις 21.5.1998 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, και των συλλόγων των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) και το Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας και Νεότητας ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλες αυτές τις αρνήσεις ως κατάφαση στα σχέδιά της και προωθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για να ψηφιστεί σε κάποιο απ' τα Θερινά Τμήματα.
Η Επιτροπή Φορέων

Η Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, σε χτεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συμμετάσχει σε διάλογο που θα έχει στόχο την κατοχύρωση και διεύρυνση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και όχι την αφαίρεσή τους και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε ανοιχτή σύσκεψη που γίνεται αύριο και ώρα 5μ.μ., στην αίθουσα κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος ορ. ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ζητεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο διότι αποδιαρθρώνει το δημόσιο τομέα της Πρόνοιας, συρρικνώνει στο ελάχιστο τις ομάδες που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της και διαλύει δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα πρώτης γραμμής για την πρόνοια και περνά μεγάλο μέρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ