- Την υπόσχεση ότι εντός δύο ημερών θα δώσει εντολή για την πληρωμή των νυχτερινών, των αργιών και των εξαιρέσιμων, έδωσε ο υπουργός Κ. Γείτονας σε αντιπροσωπεία εργαζομένων, με την οποία συναντήθηκε... - 1998-05-27 00:00:00.0"/> - Την υπόσχεση ότι εντός δύο ημερών θα δώσει εντολή για την πληρωμή των νυχτερινών, των αργιών και των εξαιρέσιμων, έδωσε ο υπουργός Κ. Γείτονας σε αντιπροσωπεία εργαζομένων, με την οποία συναντήθηκε... - 1998-05-27 00:00:00.0" /> "Διορθωτικές" υποσχέσεις του υπουργού | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Διορθωτικές" υποσχέσεις του υπουργού
  • Ο Κ. Γείτονας δήλωσε χτες ότι θα δώσει εντολή να πληρώσουν νυχτερινά και αργίες οι διοικήσεις με δική τους ευθύνη
  • Αύριο η στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) και η έκτακτη συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" στις 11 π.μ.

Την υπόσχεση ότι εντός δύο ημερών θα δώσει εντολή για την πληρωμή των νυχτερινών, των αργιών και των εξαιρέσιμων, έδωσε ο υπουργός Κ. Γείτονας σε αντιπροσωπεία εργαζομένων, με την οποία συναντήθηκε χτες στη διάρκεια της τετράωρης στάσης εργασίας, που έκανε η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ - έξω απ' το υπουργείο Υγείας είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι του Κρατικού Ννοσοκομείου Αθήνας "Γ. Γεννηματάς",που έφτασαν εκεί με πορεία απ' το νοσοκομείο τους. Οι εργαζόμενοι έθεσαν συνολικά το θέμα των πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά ο υπουργός φαίνεται ότι, πέρα απ' την καθυστέρηση των πληρωμών, επιχειρεί να μεταθέσει αργότερα κι απ' τα νυχτερινά και τις αργίες την πληρωμή των υπερωριών, που είναι πολύ συχνές λόγω των μεγάλων ελλείψεων του προσωπικού. Ο Κ. Γείτονας δέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων να ζητήσει καταστάσεις απ' τις διοικήσεις των νοσοκομείων με τις ανάγκες σε υπερωρίες.

Οι πληρωμές - όποιες φυσικά γίνουν - θα γίνουν με ευθύνη των διοικήσεων, ενώ ο υπουργός είπε στη χτεσινή συνάντηση ότι εντός δεκαημέρου θα εγκρίνει τις διορθωμένες καταστάσεις με τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Για το ζήτημα των προσλήψεων ο υπουργός επανέλαβε όσα είπε προχτές στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. Οτι δηλαδή θα κάνει 2.000 θέσεις - έναντι 4.000 που έλεγε - μέσα στο 1998. Οταν όμως οι εργαζόμενοι του ζήτησαν χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι έχει την έγκριση.

Οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιήθηκαν απ' τις απαντήσεις, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι σε δυο μέρες θα αρχίσουν οι πληρωμές. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ μετά τη συνάντηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και καλεί στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. "Για άλλη μια φορά - τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ - καταγγέλθηκε η τακτική του υπουργείου Υγείας στα ζητήματα, αφ' ενός της περικοπής των δεδουλευμένων, νυχτερινών, αργιών, Κυριακών και υπερωριών, και αφ' ετέρου της δραστικής περικοπής προσλήψεων για το έτος 1998".

Οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις την τελευταία βδομάδα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν έξω απ' το υπουργείο Υγείας ήταν: "Αγώνας - αγώνας διαρκείας, θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας", "Κάτω τα χέρια απ' την υγεία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία", "Αγώνας - αγώνας απεργιακός, θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" και "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι".

Η ΕΙΝΑΠ Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προκηρύξει για αύριο εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) με κύριο αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων από εφημερεύοντες γιατρούς και όχι με αυθαίρετα ποσοστά, όπως ορίζει ο νόμος για το Ιατρικό Μισθολόγιο. Αύριο, επίσης, στις 11 π.μ., η ΕΙΝΑΠ οργανώνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας - ζητά απ' τον υπουργό Υγείας να γίνονται εφημερίες υποχρεωτικά ανά τμήμα με ασφάλεια και "χωρίς τις λογιστικές λογικές και υποκριτικούς ελέγχους". Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ πιστεύει ότι "τις ανάγκες εφημερίας τις οριοθετούν τα όργανα της Ιατρικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα οι επιστημονικές επιτροπές και συμμετέχουν όλοι οι γιατροί".

Ακόμα η ΟΕΝΓΕ ζητά πραγματική και ισότιμη εφημερία για τους γιατρούς όλων των βαθμίδων, απάντηση για την κάλυψη των αναγκών σε ολιγομελή τμήματα, εκκαθάριση των αναδρομικών, άμεση εφαρμογή του μισθολογίου και αναπροσαρμογή της υποτροφίας των αλλοδαπών στα επίπεδα των ειδικευομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ