Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Δικαίωμα στην ελπίδα

Μετά την παρουσία στη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Κάλγκαρι (όπου η τετράδα στο έλκηθρο έκλεψε καρδιές και ενέπνευσε μια ταινία που γνώρισε εμπορική επιτυχία) οι Τζαμαϊκανοί φιλοδοξούν ν' αποσπάσουν νέα θετικά σχόλια, από τους φίλους της "στρογγυλής θεάς" αυτή τη φορά. Υπό τους ρυθμούς της Ρέγκε πανηγύρισαν την πρόκριση και ονειρεύτηκαν μια καλή πορεία. Φαντάζει όνειρο θερινής νύχτας, αλλά δικαίωμα στην ελπίδα έχουν όλοι.

Ο Ρενέ Σιμόες επισημαίνει: "Δεν ήρθαμε μόνο για να παίξουμε ποδόσφαιρο, αλλά επειδή είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι ένα όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ηρθαμε να παίξουμε σε 7 και όχι 3 παιχνίδια. Εάν δεν τα καταφέρουμε δε θα 'ναι κανένα δράμα. Αν Αργεντινή, Κροατία και Ιαπωνία πιάσουν το 100% στην απόδοσή τους δεν έχουμε καμιά τύχη. Εγώ όμως έχω καθήκον να ετοιμάσω ψυχολογικά τους παίχτες μου όσο καλύτερα μπορώ. Μην κρυβόμαστε, όταν φοβάσαι χάνεις. Οταν δε φοβάσαι τότε ακόμα και η Αργεντινή μπορεί να χορέψει ρέγκε. Αλλιώς εμείς θα χορέψουμε τανγκό"...

Αρχικά ο εκλέκτορας της Τζαμάικα στηρίχτηκε σε ντόπιους παίχτες. Στη συνέχεια όμως κάλεσε και κάποιους ξενιτεμένους, κυρίως από την Αγγλία (Ερλ, Σίμπσον, Γκέιλ, Μπάρτον, Σινκλέρ, Χολ, Πάουελ). Ετσι εκτός από το όποιο ταλέντο η ομάδα ενισχύθηκε μ' εμπειρία και επιπλέον γνώσεις. Το στήσιμο της ομάδας κράτησε περίπου 4 χρόνια. Επί πέντε βδομάδες κάθε χρόνο οι Τζαμαϊκανοί αποχωρίζονταν το άγαλμα του Μπομπ Μάρλεϊ και πήγαιναν σε αθλητικό κέντρο στη Βραζιλία.

Αυτό μαζί με 83 παιχνίδια σε 23 χώρες, αν μη τι άλλο τους βοήθησαν ν' αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες. Πάντως ο Σιμόες επισημαίνει πως οι παίχτες του έχουν τεχνικές ικανότητες αλλά πρέπει να μάθουν να παίζουν ομαδικά. Σχηματικά κάποιος θα μπορούσε να αποδώσει το παιχνίδι της Τζαμάικα σαν ένα μείγμα βραζιλιάνικης φαντασίας και αγγλικής ακρίβειας.

Η ταυτότητά της

Είναι η πρώτη της εμφάνιση σε τελική φάση παγκόσμιου κυπέλλου. Τα κατάφερε ως τρίτη στον τελικό όμιλο βορειοκεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής πίσω από Μεξικό, ΗΠΑ και μπροστά από Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και Καναδά. Σε 20 παιχνίδια είχε 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες με 24 - 15 γκολ. Στην Ομοσπονδία (Τζαμάικα Φούτμπολ Φεντερέισον) είναι εγγεγραμμένοι 9.419 παίχτες. Χρώματά της πράσινο, μαύρο και χρυσαφί. Από τις 20/5 κατέχει την 30ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ