Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ
Εντολή για αγωνιστικό προσανατολισμό

Σημαντικές αποφάσεις, ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματά τους, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης και της επιχείρησης φίμωσης του Τύπου κλπ., πήραν οι δημοσιογράφοι στο 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους

Σε θετικές αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο στενά επαγγελματικά προβλήματα των δημοσιογράφων - εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά κλπ. - αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ελευθεροτυπία και το ρόλο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τις προσπάθειες χειραγώγησης των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης με κυβερνητικές επεμβάσεις κλπ., κατέληξε προχτές το 2ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών της χώρας (ΠΟΕΣΥ), που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 27, 28, 29 Ιούνη στην Αθήνα. Εδωσε έτσι σαφή εντολή για έναν αγωνιστικό προσανατολισμό στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι ο συνδυασμός της "Δημοσιογραφικής Συνεργασίας" αναδείχτηκε πρώτη δύναμη σε ψήφους αντιπροσώπων. Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος - προβλέπει την αντιπροσώπευση όλων των Ενώσεων στο ΔΣ - εξέλεξε μόνον ένα μέλος στο 11μελές ΔΣ της Ομοσπονδίας, επανεκλέχτηκε ο Μ. Μαθιουδάκης μέχρι τώρα γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, και 4 εκπροσώπους στα 20 μέλη του Γενικού Συμβουλίου. Τα υπόλοιπα μέλη που εκλέχτηκαν στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ είναι οι: Αναστασιάδης Αν., Γκλαβάς Δ., Ζαφείρης Χρ., Κατσαμά Ελ., Κιάος Ν., Μοσά Αθ., Νταβανέλος Αντ., Σταμούλη Ελ., Τελίδης Χρ., Τσαλαπάτης Δημ.

Παρ' όλα αυτά και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θετικές αποφάσεις που πάρθηκαν και τα σημαντικά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν, στο παρασκήνιο του Συνεδρίου, το "μπλοκ" των Σημιτικών, των ΣΥΝασπισμικών και του, ως τώρα, προέδρου Δ. Γκλαβά, φαίνεται να προωθεί τη συγκρότηση διοίκησης, με μοίρασμα πόστων και ρόλων στο ΔΣ μεταξύ τους, που, εφ' όσον υλοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε πισωγύρισμα, αντί για μια νέα αγωνιστική πορεία, που θα αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Οσον αφορά τις εργασίες του Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι, αφού συζήτησαν την απαράδεκτη κατάσταση και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο, κατάγγειλαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στην ενημέρωση και το καθεστώς ασυδοσίας των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ, τα κρούσματα διαφθοράς που παρατηρούνται, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στο δημοσιογραφικό χώρο, όπου συνυπεύθυνοι φέρονται εργοδότες και ορισμένοι δημοσιογράφοι. Κατάγγειλαν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς και τη νέα πρακτική της επιχειρούμενης φίμωσης του Τύπου με προσφυγές στα δικαστήρια με εξοντωτικές αγωγές (όπως αυτή σε βάρος του "Ρ" από τον Θ. Πάγκαλο).

Σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε το Συνέδριο ήταν οι επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων, καθώς και οι απαράδεκτες συνθήκες, υπό τις οποίες υποχρεώνονται να εργάζονται χιλιάδες δημοσιογράφοι και κυρίως νέοι συνάδελφοι (χωρίς ωράριο, με μειωμένες αποδοχές, ανασφάλιστοι και χωρίς καμιά κατοχύρωση απέναντι στους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων). Σε σχέση μ' αυτά, με ψήφισμα του Συνεδρίου, καταγγέλλεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων. Εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση στο προωθούμενο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υπογραμμίζεται, υπονομεύει ευθέως το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και άλλα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι αντιπρόσωποι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι δηλώνουν την ετοιμότητά του κλάδου να συντονίσει τους αγώνες του με τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια σ' όσα προωθούνται.

Επίσης, στο συνέδριο εκφράστηκε η αντίθεση του κλάδου στην απειλούμενη και προωθούμενη από την κυβέρνηση ενοποίηση των Ταμείων (Ασφάλισης - Σύνταξης) στο χώρο των δημοσιογράφων, που οδηγεί σε υποβάθμιση, όπως τονίστηκε. Ακόμα επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι με το εργασιακό καθεστώς στα κρατικά κανάλια και η ανάγκη για την αντιμετώπισή τους με συγκεκριμένα μέτρα εξασφάλισης και αξιοποίησης του δημοσιογραφικού δυναμικού και βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Εντονα εκφράστηκε η αντίδραση του κλάδου σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση - με νομοσχέδιο ή άλλο τρόπο - για αναγνώριση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που είναι υπόθεση των ίδιων των δημοσιογράφων, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφίσματα γίνεται για τα ζητήματα της ειρήνης στα Βαλκάνια, όπου εκφράζεται η ανησυχία των δημοσιογράφων, για τυχόν πολεμική επέμβαση ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κλπ.) στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι, υπογραμμίζεται, καταδικάζουμε κάθε ξένη επέμβαση και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας και να εργαστούμε για τη φιλία, την πολιτιστική συνεργασία και ειρήνη στα Βαλκάνια και τις άλλες γειτονικές χώρες.

Στο ψήφισμα για την επιχειρούμενη φίμωση της πολιτικής κριτικής, οι δημοσιογράφοι τονίζουν:

"Ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρακτική αθρόων προσφυγών κυβερνητικών παραγόντων στη Δικαιοσύνη, ενάντια σε εφημερίδες και δημοσιογράφους για την πολιτική κριτική που ασκούν στην κυβερνητική πολιτική. Οι προσφυγές αυτές παίρνουν τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης και, αντικειμενικά, οδηγούν στην ποινικοποίηση και φίμωση της αντίθετης, μη αρεστής στην εξουσία, πολιτικής κριτικής και της διαφορετικής άποψης". Και προστίθεται: "Καλούμε την κυβέρνηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της για τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι της χώρας θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και την ελευθεροτυπία, το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην άσκηση της πολιτικής κριτικής και στη σωστή, αντικειμενική ενημέρωση του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ