Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δάκρυσε η Θεσσαλονίκη της εργατιάς

Στην πατρική του γη "επέστρεψε" ο Κωστής Μοσκώφ

Στον τόπο καταγωγής του, τον Πλαταμώνα, αναπαύεται από χτες ο ιστορικός, ποιητής, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος, μεταφραστής και τα τελευταία χρόνια "πρέσβης" του πολιτισμού μας στην Αίγυπτο, Κωστής Μοσκώφ.Ο διανοητής, που σ' όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, αντιπαλεύοντας ηρωικά, με γενναιότητα και αξιοπρέπεια, και την ανίατη νόσο που τον τυράννησε επί τρεις δεκαετίες και στης οποίας το τελευταίο χτύπημα δεν άντεξε.

Ο Κ. Μοσκώφ, στα 59 του χρόνια και ενώ είχε πολλά ακόμα να δώσει στον πολιτισμό μας, ύστερα από πολύχρονη μάχη με τη λευχαιμία, υπέκυψε το πρωί του Σαββάτου στο "Ωνάσειο" καρδιοχειρουργικό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε τελευταία μετά από νοσηλεία του στο "Θεαγένειο" της Θεσσαλονίκης. Ο διακεκριμένος ιστορικός είχε μεταφερθεί, πριν δύο μήνες από το Κάιρο, που εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, στο "Θεαγένειο", όπου παρέμενε στην Εντατική. Μετά από νέα επιδείνωση της υγείας του, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εισήχθη στο "Ωνάσειο".

Χτες στην κηδεία του, στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι και συγγενείς, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν μεγάλη αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Χρήστο Κόφφα,οι υπουργοί Γ. Πασχαλίδης και Θ. Πάγκαλος,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος κ.ά. Τον Κ. Μοσκώφ αποχαιρέτησαν φίλοι, σύντροφοι και συνεργάτες του.

Από μέρους του ΚΚΕ, τον αποχαιρέτησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας: "Για μας, τους κομμουνιστές, το μεγαλείο σου είναι ότι, ενώ είχες από την κοινωνική προέλευση όλες τις προϋποθέσεις να είσαι ένας "καθώς πρέπει αστός", εσύ πέρασες πάνω από αυτά και συντάχθηκες με τη δράση και την πένα σου με τη μεριά των ταπεινών και των καταφρονεμένων.Θεωρούμε τη συνεισφορά σου στην τέχνη και στα γράμματα πολύτιμη. Μελέτησες τη "Φεντερασιόν", έζησες στη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς και της εργατιάς. Ενώθηκες, σε σάρκα μία, με τους προλετάριους. Πάλεψες μαζί τους. Πολύτιμη και η συνεισφορά στο λαό της πόλης μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η στάση σου απέναντι στο θάνατο που κουβαλούσες καθημερινά μέσα σου - αυτό το σθένος σου, που τον κατανικούσε χρόνια - είναι για μας μια παρακαταθήκη παλικαριάς και αξιοπρέπειας. Μια συνέχεια της αξιοπρέπειας των αγωνιστών, συντρόφων και φίλων σου, που με την ίδια παλικαριά αντιμετώπιζαν το θάνατο στους τόπους εξορίας και των εκτελέσεων. Η Θεσσαλονίκη της "Φεντερασιόν", του Γεντί Κουλέ, του Παύλου Μελά, του Μάη του '36, του Μοδιάνο, η Θεσσαλονίκη της εργατιάς που τόσο αγάπησες, σε κατευοδώνει στο τελευταίο σου ταξίδι".

Ο Κ. Μοσκώφ γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και αναδείχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Παρισίων. Επιστρέφοντας από το Παρίσι, μετά τη μεταπολίτευση, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, από το οποίο δεν αποχώρησε ποτέ, έχοντας επαφή μαζί του όλο το διάστημα που έζησε στο Κάιρο, μέχρι και το τέλος του. Για τρεις τετραετίες, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ.

Τα τελευταία χρόνια, που εργαζόταν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια ως μορφωτικός σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός μετώπου ειρήνης και φιλίας σ' όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής. Εργο του υπήρξαν τα "Καβάφεια", εκδηλώσεις για τα ελληνικά γράμματα, τις οποίες οργάνωνε με επιτυχία. Ομως, τα φετινά "Καβάφεια" στάθηκαν μοιραία. Στη διάρκεια της προετοιμασίας τους, επιδεινώθηκε η υγεία του, όμως δε σταμάτησε να δουλεύει για την επιτυχία τους. Τα χρόνια που εργάστηκε στην Αίγυπτο μελέτησε την αραβική ποίηση και για την προώθηση της αλληλογνωριμίας της ελληνικής και αραβικής ποίησης μετέφρασε Ελληνες ποιητές (Ρίτσο, Καβάφη, Σεφέρη, Τσίρκα, κ.ά.) στα αραβικά και αντίστοιχα Αραβες και Εβραίους στα ελληνικά.

Στο ενεργητικό του είχε πολλά βιβλία, που γνώρισαν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Ανάμεσά τους, τα δοκίμια "Θεσσαλονίκη, τομή της μεταπρατικής πόλης", "Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα - Ιδεολογία του μεταπρατικού χώρου", "Η κοινωνική συνείδηση στην ποίηση της Θεσσαλονίκης", "Εισαγωγικά στο κίνημα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα", "Λαϊκισμός και Πρωτοπορία", η ποιητική συλλογή "Ποιήματα", οι μεταφράσεις "Εβραϊκή ποίηση", "Αραβική ποίηση", η αυτοβιογραφική διήγηση "Τα όρια του έρωτα και της ιστορίας" κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ