Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις

"Αλληλογραφία" μεταξύ Κληρίδη - Ολμπράιτ για τους S-300

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε χτεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ διαβίβασε πρόσφατα επιστολή στο Πρόεδρο Κληρίδη με απόψεις και ιδέες για αποτροπή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει, "τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση", το περιεχόμενο της επιστολής Ολμπράιτ, αλλά και της απάντησής του σ' αυτή την επιστολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", στην επιστολή της η Αμερικανίδα υπουργός εκφράζει δύο τουλάχιστον εισηγήσεις:

- Την αγορά και πάλι από τη Ρωσία, πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς και

- την αποθήκευση των S-300 όχι εντός, αλλά εκτός της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σ' ερωτήσεις, είπε ότι η επιστολή Ολμπράιτ στάλθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη εδώ και δύο βδομάδες. Σ' ερώτηση γιατί η κυβέρνηση αποκρύβει από τον κυπριακό λαό το περιεχόμενο της επιστολής Ολμπράιτ και της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση απόκρυψης οτιδήποτε από τον κυπριακό λαό. "Αυτό στο οποίο εμμένει η κυβέρνηση, είπε, είναι ότι αυτή την περίοδο μερικές διπλωματικές ενέργειες εκατέρωθεν θα πρέπει να μη δουν το φως της δημοσιότητας για καθαρά λόγους εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος".

Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", από την πλευρά της, γράφει ότι η επιστολή Ολμπράιτ εντάσσεται σε μια ολομέτωπη προσπάθεια των ΗΠΑ να προειδοποιήσουντη Λευκωσία, αλλά και τη Μόσχα, για τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τη σταθερότητα στην περιοχή όσο και για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού από το ενδεχόμενο εγκατάστασης των ρώσικων πυραύλων στο νησί. ΗΠΑ και Βρετανία, προσθέτει το δημοσίευμα, βρίσκονται πίσω και από το διάβημα που έκαναν πρόσφατα προς τη Μόσχα οι εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου για τη μη παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η δοκιμαστική βολή δύο πυραύλων S-300 που έγινε χτες το πρωί στο πεδίο βολής του Αστραχάν σημείωσε πλήρη επιτυχία. Η δοκιμαστική βολή έγινε σε συνθήκες πολεμικής αντιπαράθεσης. Εκτοξεύτηκαν δυο πύραυλοι που έπληξαν και οι δυο τους κινούμενους στόχους τους. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν με διάφορα 20 δευτερολέπτων. Η κυπριακή αντιπροσωπεία, μ' επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής βολής, την οποία παρακολούθησε επίσης αντιπροσωπεία από Ελλαδίτες αξιωματικούς.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβούν αύριο Σάββατο στη Μόσχα όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Πριμάτοφ, το δήμαρχο Μόσχας και άλλους επισήμους.

Στη Μόσχα βρίσκεται από χτες και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Χριστοδούλου.

Στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ η επίσκεψη του Προέδρου Ντεμιρέλ αναβλήθηκε για αργότερα. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται στα Κατεχόμενα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Καρανταγί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ