Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η πλήρης ασυδοσία πίσω από τις "συμφωνίες κυρίων"

Δουλιές με φούντες άνοιξε το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ανασκουμπώθηκε για τα καλά και τρέχει να "συμμαζέψει" απ' όπου και όπως μπορεί τις τιμές σε είδη που επηρεάζουν τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα το υπουργείο Ανάπτυξης τρέχει και δε φτάνει κυνηγώντας τα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής της: αυτής της "απελευθέρωσης" της αγοράς και της διαμόρφωσης των τιμών που έχει "απελευθερώσει" την απληστία και την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, που τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα για να καλύψουν όλο και λιγότερες ανάγκες. Και όσο η λειτουργία της "ελεύθερης αγοράς"... "περιοριζόταν" σ' αυτό, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Είχε να το λέει για τα "ευεργετικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού" που συγκρατεί τις τιμές και δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν το φτηνότερο και καλύτερο! Οι επιχειρηματίες θησαύριζαν ανενόχλητοι και όλα δούλευαν "ρολόι".

Τους τελευταίους μήνες, όμως, που τα πράγματα ζορίζουν και η κυβέρνηση πρέπει να προσαρμοστεί στις άνωθεν εντολές για μείωση του πληθωρισμού, άρχισε ως εκ θαύματος να βλέπει τις τιμές που έχουν φτάσει στα ύψη σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και να διαπιστώνει ότι "υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών". Ετσι, το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και εκπροσώπων μιας σειράς κλάδων του εμπορίου.

Η αρχή έγινε με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, όταν τον Ιούλη ανακοινώθηκε "συμφωνία κυρίων" για μείωση στις τιμές των προϊόντων πέντε ειδών: στα αλλαντικά, στα όσπρια, στο ρύζι, στα ζυμαρικά και στα χαρτικά. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για μειώσεις 5% - 10%. Βεβαίως, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει τη θέση τους προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: θα μειώσουμε εάν μειώσουν και οι βιομήχανοι στο αντίστοιχο ποσοστό. Το αποτέλεσμα αυτής της "συμφωνίας" που με υπερηφάνεια διακήρυσσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στέφτηκε από παταγώδη αποτυχία, αφού όπως αποδείχτηκε οι "μειώσεις" ήταν ή ανύπαρκτες ή ανάξιες λόγου. Μάλιστα, δεν έλειψαν και φαινόμενα και καταγγελίες όπως μειώσεις σε τιμές που μόλις μερικές μέρες πριν την εφαρμογή της "συμφωνίας" είχαν... αυξηθεί. Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς μέρα που το υπουργείο Ανάπτυξης έδινε στη δημοσιότητα μια λίστα με μειώσεις σε δεκάδες προϊόντα, η πλειοψηφία των οποίων κυμαίνονταν μεταξύ 8% και 10%, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ δήλωνε ότι οι μειώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κινούνταν στην πλειοψηφία τους γύρω στο 5% και προειδοποιούσε ότι δε θα κρατήσουν πάνω από δύο με τέσσερις μήνες το πολύ! Ακολούθησε επαφή του υφυπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) πριν από δυο βδομάδες περίπου, στη διάρκεια της οποίας οι βιομήχανοι επανέλαβαν αυτό που με ανακοίνωσή τους είχαν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν μία μέρα πριν τη συνάντηση: ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό και δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τα κεκτημένα τους. Παρέπεμψαν, μάλιστα, στα τεράστια κέρδη των σούπερ μάρκετ για μείωση των τιμών, που, όπως είπαν, ξεπερνούν και το 70% με βάση τις εκπτώσεις που τους κάνουν οι βιομηχανίες μέχρι και 52% σε κάποια είδη. Στα "διαλείμματα" όλης αυτής της διαδικασίας ανακοινώθηκαν και κάποιες άλλες "συμφωνίες κυρίων", στα ανταλλακτικά και στα λιπαντικά αυτοκινήτων, που δε μένει παρά να τις δούμε στην εφαρμογή τους.

Οπως και να έχει πάντως, ένα είναι βέβαιο. Οτι εφόσον η κυβέρνηση επιμένει να λιβανίζει την "ελεύθερη αγορά" και να μη βάζει χέρι στην ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, τόσο των βιομηχάνων όσο και των μεγαλολιανεμπόρων, οι όποιες "συμφωνίες κυρίων" φαίνεται να επιτυγχάνονται, κι αυτές κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με το αζημίωτο για τους επιχειρηματίες που "συμφωνούν", θα είναι προσωρινές ή κενό γράμματα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν εφαρμόζονται σε επίπεδα της τάξης των 20 - 30 δρχ. είναι εμπαιγμός για τα λαϊκά εισοδήματα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακρίβεια... (2003-09-18 00:00:00.0)
Νέα πολιτική ηγεσία, ίδιες μέθοδοι για τις τιμές (2000-05-04 00:00:00.0)
"Πάγωμα τιμών" χωρίς τον ξενοδόχο... (1999-03-04 00:00:00.0)
Δεν ..."πείθονται" οι βιομήχανοι για τις τιμές (1998-08-21 00:00:00.0)
Απλά καταγράφουν την κοροϊδία (1998-08-19 00:00:00.0)
Στον κάλαθο οι αγορανομικές διατάξεις (1998-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ