Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες ασκήσεις

Η υποταγή και ενσωμάτωση της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική εδραιώνεται όλο και περισσότερο με καταστροφικές επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα και στην ίδια την υπόσταση της χώρας. Η φετινή ΝΑΤΟική άσκηση μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία "DYNAMIC MIX '98", που θα διεξαχθεί το διάστημα 1 - 21 Οκτώβρη στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στη Μεσόγειο, βάζει τη σφραγίδα της και δημιουργεί μια νέα άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Ας αφήσουμε προς το παρόν αυτό καθαυτό το χαρακτήρα της άσκησης, όπου πρόκειται για μια κινητοποίηση πολεμικών διαστάσεων, αφού παίρνουν μέρος σ' αυτή δυνάμεις 17.000 ανδρών, 62 πολεμικά πλοία και 170 πολεμικά αεροσκάφη. Αποτελεί μια επίδειξη δύναμης, πράγμα που το παραδέχεται και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, το οποίο αναφέρει ότι "με την επίδειξη όλου του εύρους των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα δοθεί η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ισχύος του ΝΑΤΟ στην περιοχή".

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει όχι απλά προθυμία, αλλά δείχνει και υπερβάλλοντα ζήλο στην εξυπηρέτηση των σχεδίων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βάζει πάνω απ' όλα την ενσωμάτωση της χώρας στους νέους μηχανισμούς αποσταθεροποίησης που δημιουργούνται προσδοκώντας ρόλο και συμμετοχή της ελληνικής άρχουσας τάξης στη λεηλασία των υπόλοιπων λαών και χωρών. Και το τίμημα είναι μεγάλο και βαρύ. Η διεξαγωγή φέτος της άσκησης "DYNAMIC MIX", γίνεται κάτω από όρους άκρως βλαπτικούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να πάρει μέρος η Ελλάδα σε μια άσκηση, ένα μέρος της οποίας διεξάγεται στο κεντρικό Αιγαίο, στο χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR, όπου θα συμμετέχουν μόνο τουρκικές και αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις, και την ευθύνη για τη διεξαγωγή της στην περιοχή αυτή θα έχει αποκλειστικά η Τουρκία και συγκεκριμένα ο διοικητής του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου της Σμύρνης. Ενδεικτικό μάλιστα των επιλεκτικών προτιμήσεων των Αμερικανών επικυρίαρχων είναι ότι στο υπό ίδρυση ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας, που θα διοικείται από τον Ελληνα διοικητή της 1ης Στρατιάς, ανατίθεται μόνο η ευθύνη της διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της άσκησης, που θα λάβουν χώρα σε χερσαίες περιοχές της Ελλάδας, στη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία.

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δε διστάζει, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να πει απροκάλυπτα ψέματα και να διαστρεβλώσει συνειδητά τα γεγονότα. Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η περιοχή του Αιγαίου όπου θα διεξαχθεί η άσκηση είναι μια μικρή λεπτομέρεια, "ένα πολύ μικρό τμήμα". Φαίνεται πως δεν έχει σημασία ότι για τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ούτε ελληνικό FIR, αλλά ούτε και ελληνικός εναέριος χώρος πέραν των 6 μιλίων και ότι αυτές οι επιλογές τους, νομιμοποιούνται από την ελληνική συμμετοχή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Της επιλογής των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για διχοτόμηση του Αιγαίου και επιβολή της αμερικανικής επικυριαρχίας σε αυτό. Η δε στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την ανοχή που δείχνει και την προσπάθεια συγκάλυψης των όσων συντελούνται, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ