Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο πλήγμα στη γεωργία απ' τις Βρυξέλλες

Μειώνεται δραστικά ο κοινοτικός προϋπολογισμός - πρώτα θύματα οι μικρομεσαίοι αγρότες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει επίσημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη μερική επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέχρι 30%, εξαιτίας της επιμονής της Γερμανίας και των συμμάχων της να μειώσουν μονομερώς την "εθνική" συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό.Το όλο θέμα δε συζητήθηκε στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μόνο και μόνο γιατί ο νέος καγκελάριος Γκ. Σρέντερ δεν έχει ορίσει ακόμη το νέο υπουργό Γεωργίας. Το επόμενο Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για 19/20 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο. Η συζήτηση για τη νέα καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ αποτελεί μέρος του συνολικού "πακέτου" διαπραγμάτευσης ενόψει διεύρυνσης (Ατζέντα 2000) και όλα δείχνουν ότι τη μείωση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού θα σηκώσουν στους ώμους τους σχεδόν ολοσχερώς οι αγροτικοί πληθυσμοί, ιδιαίτερα του φτωχού μεσογειακού Νότου. Η διαπραγμάτευση για την Ατζέντα 2000 έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη 1999.

Προτάσεις της Κομισιόν

Η "εποχή Σρέντερ" θα χαρακτηριστεί και από τη ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θα θιγεί περισσότερο από τη γερμανική απαίτηση μείωσης των "εθνικών" συνεισφορών. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά το ήμισυ προς ίδιον όφελος - πόσο που ανέρχεται σε τέσσερα με οκτώ δισ. μάρκα το χρόνο. Υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για περαιτέρω μείωση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων που είναι ήδη ισχνοί. Η Κομισιόν στις προτάσεις για την Ατζέντα 2000 προετοίμασε ήδη το έδαφος για την ΚΑΠ, τονίζοντας κυνικά ότι "παρά το ευνοϊκά διαμορφούμενο πλαίσιο στην παγκόσμια αγορά, οι προοπτικές για τα γεωργικά αγαθά δεν υπόσχονται πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο".Η πρόταση της Κομισιόν που θα κατατεθεί για ψήφιση στο Συμβούλιο των "15" έχει δύο βασικά σκέλη: 1) ανατρέπεται η βασική αρχή της ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη δεν πληρώνουν τους γεωργούς τους απευθείας, αλλά συνεισφέρουν στη συνολική δαπάνη μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Προτείνεται "επανεθνικοποίηση" των δαπανών που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 30%. 2) Το ΦΕΟΓΚΑ θα συνεχίσει να "εγγυάται" τις τιμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά "επανεθνικοποιείται" ο βασικός μηχανισμός άμεσης ενίσχυσης των παραγωγών. Η συμπληρωματική, αλλά βασική άμεση επιδότηση του εισοδήματος των γεωργών θα γίνεται από τους "εθνικούς" προϋπολογισμούς κάθε κράτους - μέλους. Ανατρέπεται έτσι και η δεύτερη βασική αρχή της ΚΑΠ για "κοινή" πολιτική στη βάση της "κοινής χρηματοδότησης". Και αυτό μετά από δεκαετίες ανισόρροπης ΚΑΠ που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της μεσογειακής παραγωγής (με ενδεικτικές περιπτώσεις σιτηρά, καπνά, βαμβάκι, λάδι) στο όνομα της ευρωπαϊκής "εγγύησης" των "εθνικών" παραγωγών. Τώρα, πλέον, οι Ελληνες αγρότες θα "ενισχύονται" σύμφωνα με τις πενιχρές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, που ασφυκτιά ήδη στις δαγκάνες της ΟΝΕ.

Και ενώ στο Συμβούλιο Υπουργών όλοι προσπαθούσαν να καλυτερέψουν τις θέσεις τους ενόψει της προαναγγελθείσας συρρίκνωσης, ο Στ. Τζουμάκας ασχολείται με την ψεύτικη διαγραφή, του 1997, χρεών 200 περίπου γεωργικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, ύψους 162 δισ. δραχμών. Η Κομισιόν κατέστησε σαφές εδώ και καιρό και επανέλαβε και χτες ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αποδεχτεί την εφαρμογή του σχετικού νόμου 2538/97, τον οποίο θεωρεί παράνομο εξαρχής,αφού δεν ενημερώθηκε καν από τις ελληνικές αρχές, αλλά και επί της ουσίας, αφού έρχεται σε αντίθεση με σειρά κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ είναι "ασυμβίβαστος" με τις διατάξεις για τις αγροτικές ΚΟΑ. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου του 1997, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι θα προσφύγει "αυτόματα" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αναστολή του. Υπενθυμίζεται, προς αποφυγή νέων προπαγανδιστικών περιπλοκών, ότι το Συμβούλιο μόνο ομόφωνα μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της Κομισιόν. Δηλαδή ο Στ. Τζουμάκας πρέπει να πείσει όλους, όταν δεν μπορεί να πείσει ούτε την Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ