Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανησυχίες" και "ελπίδες" για τον Σρέντερ

Απίθανα ερωτήματα, που συνοδεύονται από "ανησυχίες" και "φόβους", μας προέκυψαν με τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Ορίστε ορισμένα από αυτά: "Ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, τώρα που σε 13 από τις 15 χώρες υπάρχουν κεντροαριστερές κυβερνήσεις, υπάρχει μια παντοδυναμία της κεντροαριστεράς;", όπως έγραψε χτες η "Καθημερινή". "Θα συνεχίσει η Γερμανία να είναι η ατμομηχανή της ΕΕ ή θα κάνει στροφή προς το εσωτερικό της;". Αντίθετα, από την πλευρά της κυβέρνησης, μάλιστα, "εκφράζονται ελπίδες" ότι με τον Σρέντερ καγκελάριο θα αντιμετωπιστεί από καλύτερες θέσεις το πρόβλημα της ανεργίας στην ΕΕ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα ακολουθήσουν τους ομοϊδεάτες τους κεντροαριστερούς στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, κλπ. Θα αναλάβουν δηλαδή να διαχειριστούν την κρίση του συστήματος στο πλαίσιο των επιταγών των "αγορών". Στη γραμμή αυτή θα κινηθούν και σε ό,τι αφορά τα της ΕΕ, αφού δεν πρέπει να παραγνωρίζεται πως η πολιτική της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ είναι δημιούργημα, σε σημαντικό βαθμό, της Μπούντεσμπανκ.

Είναι δηλαδή σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, από τις οποίες θα επωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, την κεντροαριστερά οι πολυεθνικές, κλπ. την εμπιστεύονται για να πετύχει εκεί που απέτυχε η κεντροδεξιά. Επαναλαμβάνουν όμως το ίδιο λάθος. Γιατί οι άνεργοι, οι νέοι, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι την τελική δικαίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ