Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορομπηχτική συρραφή

"Σαπουνόφουσκα" οι υποσχέσεις για μείωση της τιμής πετρελαίου για τους αγρότες. Αναλογεί... ένα πεντοχίλιαρο για κάθε αγροτικό νοικοκυριό

Με την επί της αρχής συζήτηση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει σειρά φορολογικών θεμάτων, ασχολήθηκετο Γ Θερινό Τμήμα της Βουλής που συνεδρίασε χτες. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,χαρακτήρισε το νομοθέτημα "συρραφή διατάξεων" που "δεν επιχειρεί αλλαγή στο ισχύον αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα". Παράλληλα αναφέρθηκε ξεχωριστά στις επιμέρους διατάξεις που αφορούν περιπτώσεις κατηγοριών φορολογουμένων.

"Σαπουνόφουσκα" που αποδεικνύεται με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τις παλιότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για... γενναία μέτρα μείωσης της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες. Οπως σημείωσε "έρχεται να μας πει ότι το 30% του αφορολόγητου, που με αγώνες είχαν πετύχει οι αγρότες, σήμερα το κάνουν 40%" πράγμα που σημαίνει ότι "οι μέσοι αγρότες θα επιδοτηθούν με 4 - 5.000 δραχμές" αφού "από τις 11.400 που ήταν πηγαίνει στις 15.900 για ένα μικρομεσαίο αγρότη". Ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως η θέση του ΚΚΕ, για το αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες είναι ότι "θα πρέπει και σε αυτούς να υπάρχει το τράνζιτ όπως γίνεται και στους εφοπλιστές. Θεωρούμε ότι δε γίνεται τίποτε, είναι μία σαπουνόφουσκα".

Ο Νίκος Γκατζής, κατήγγειλε παράλληλα τη ρύθμιση που γίνεται υπέρ των μεγαλοξενοδόχων οι οποίοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το χρησιμοποίησαν ως τέτοιο, προκειμένου να πληρώσουν μόλις το 60% της νόμιμης επιβάρυνσης, τονίζοντας πως "δε φτάνει που δεν μπαίνει πρόστιμο στους μεγαλοξενοδόχους, τώρα έχουμε και αυτή τη διευκόλυνση".

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε χτες το νομοσχέδιο αν και όπως επισήμανε ο εισηγητής της, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, θα ψηφίσει επιμέρους διατάξεις του, ενώ καταψήφισαν τόσο ο Συνασπισμός όσο και το ΔΗΚΚΙ.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο, ορίζεται πως με απόφαση του υπουργού Εργασίας καθορίζεται κάθε φορά ο τρόπος είσπραξης εσόδων του ΟΑΕΔ, ενώ ταυτόχρονα ορίζεται η έννοια του "αφερέγγυου εργοδότη".
  • Με τροπολογία επίσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σημειώνεται πως"καταργείται η απαγόρευση της χορήγησης του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας εφόσον το όχημα είναι ανασφάλιστο" και αφορά όλα τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ