Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική

Κλίμα ευφορίας και ελάχιστα συγκαλυμμένων πανηγυρισμών επικρατούσε στη Ρηγίλλης από τα "απροσδόκητα" θετικά, όπως τα χαρακτήριζαν, αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών, οι οποίες όμως άφησαν στο απυρόβλητο τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Το σίγουρο είναι ότι την εκλογική της ενίσχυση η ηγεσία της ΝΔ, όπως είχε δηλώσει πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του κόμματος, θα τη χρησιμοποιήσει για να εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή πιο τολμηρά και πιο γρήγορα σκληρών αντιλαϊκών επιλογών.Είναι χαρακτηριστικό ότι Κ. Καραμανλής, στη δήλωση που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε ως πρώτο μήνυμα των εκλογών την "ενίσχυση της αυτοδιοίκησης" και υποβάθμισε το "ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας" προς την κυβέρνηση και τις "προσωπικές επιλογές του Κ. Σημίτη" (!). Δήλωσε "ιδιαίτερα ικανοποιημένος" από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά πρόσθεσε δε θα θριαμβολογήσουν ούτε θα πανηγυρίσουν, γιατί αυτό που προέχει είναι "να γίνει ακόμα πιο ισχυρό το μήνυμα" στο δεύτερο γύρο. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση "παρακμής".

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές τα κόμματα έπαιξαν μικρότερο ρόλο απ' ότι στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση υπέστησαν ήττα και εξέρχονται εξασθενημένοι από τις εκλογές, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Γι' αυτό κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα την πολιτική τους, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Προεξόφλησε μάλιστα ότι η ΝΔ δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ο Μ. Εβερτ, διάλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος του "μεγάλου νικητή" των εκλογών, όπως τον αποκάλεσε, του Δ. Αβραμόπουλου, καλώντας μάλιστα "όλα τα κόμματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους" και να μην περιορίζονται απλά να μιλούν για το "φαινόμενο Αβραμόπουλου". Κατά τα λοιπά, υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του, προφανώς στην κατεύθυνση που πιέζει όλο το προηγούμενο διάστημα, της πιο τολμηρής εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών. Δήλωσε ωστόσο ότι η ΝΔ δεν μπορεί να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών και έριξε, άλλη μια φορά, το... μπαλάκι στους "διαφωνούντες" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πάρουν πρωτοβουλία.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, με την ιδιότητα του προέδρου του "Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής", εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα ήταν βαριά προσωπική ήττα του Κ. Σημίτη, ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές της ΝΔ και ότι η ΤΑ εξέρχεται κερδισμένη.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕΤΑ, Θ. Αναγνωστόπουλος, δήλωσε ότι "δε θα κάνουμε κεντρικές συμφωνίες" στο β' γύρο, αναφέροντας μάλιστα ότι όπου έγιναν στον πρώτο γύρο αποδοκιμάστηκαν από τις "τοπικές κοινωνίες". Από την πλευρά του ο γγ της ΚΟ, Στ. Δήμας, είπε ότι στο β' γύρο η ΝΔ θα στηρίξει υποψηφίους που δεν προέρχονται από το κυβερνών κόμμα.

  • "Μπαίνουμε σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων διαρκείας, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού της χώρας", υποστήριξε από την πλευρά του Αντ. Σαμαράς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ