Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα αγωνιστικής προοπτικής

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Την ικανοποίηση του ΚΚΕ, για τα χτεσινά αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εξέφρασε χτες με δηλώσεις της αργά το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και ότι οι συνδυασμοί, που στήριξε το ΚΚΕ σημείωσαν σημαντική άνοδο και ιδιαίτερα σε περιοχές που αναπτύχθηκαν αγώνες, πράγμα που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι άρχισαν να διαμορφώνουν προοδευτικά αγωνιστικά κριτήρια, εκεί που αναπτύχθηκαν αγώνες. Οι δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, έχουν ως εξής:

"Τα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών μάς δημιουργούν αισθήματα ικανοποίησης, αισιοδοξίας, αλλά και ευθύνης, από δω και μπρος.

Με βάση τις πρώτες μας εκτιμήσεις και παίρνοντας υπ' όψη την κυρίαρχη τάση σε πανελλαδικό επίπεδο, βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής εκείνης που ευθύνεται όχι μόνο γενικά για τα βάσανα του λαού, αλλά και για την κατάσταση που έζησαν οι εργαζόμενοι μέσω της πολιτικής της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν το κρύβουμε. Από πέρσι ακόμα είχαμε υπογραμμίσει ότι η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έπρεπε οπωσδήποτε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Δεύτερον, οι συνδυασμοί που στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις νομαρχιακές εκλογές, στο μεγαλύτερό τους μέρος, σημείωσαν σημαντική άνοδο. Βεβαίως, η άνοδος αυτή είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, αλλά σημειώνουμε και το υπογραμμίζουμε, ότι πιο αισθητή είναι η άνοδος στις εργατικές, λαϊκές περιοχές, στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα σ' εκείνες τις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν σημαντικοί αγώνες και κινητοποιήσεις. Και ακριβώς, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι διαμορφώνουν αντικειμενικά κριτήρια, προοδευτικά κριτήρια, αγωνιστικά κριτήρια εκεί όπου υπάρχουν αγώνες, εκεί που υπάρχουν πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Εκεί πραγματικά μπορεί να εκδηλωθούν και εκδηλώθηκε ήδη, η τάση προοπτικής.

Πολύ σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αριθμό δήμων που σημείωσαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε το εξής: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προσπάθησε, επιδίωξε και είχε σημαντικά αποτελέσματα να διαμορφωθούν πλατιές αγωνιστικές συμμαχίες με ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα ή είναι ανένταχτοι, με κριτήριο, όμως, τη στάση των ανθρώπων αυτών στα τέσσερα χρόνια, όχι από τα όμορφα μάτια τους και τα όμορφα λόγια τους, όχι απ' τα προγράμματά τους, όχι απ' το θολό ή γενικό αντικυβερνητικό τους λόγο, αλλά από τη στάση τους στα προβλήματα.

Και ακριβώς είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες συσπειρώσεις και συμμαχίες είχαν παντού, ή σχεδόν παντού, επειδή δεν έχω υπ' όψη μου σε κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα, είχαν αποτελέσματα και άνοδο. Κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι οι κομμουνιστές μαζί με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν, όχι μόνο σημείωσαν επιτυχίες, αλλά ανοίγουν το δρόμο της προοπτικής, της άλλης λύσης ή, καλύτερα μπορούμε να πούμε, αρχίζει να κτίζεται η προοπτική στην Ελλάδα και μέσα απ' τη μάχη των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Βεβαίως, εμείς θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας εκεί που βρίσκονται δημοτικές αρχές, νομαρχιακές αρχές διατεθειμένες να σταθούν στο πλευρό του λαού, θα συνεχίζουμε και πριν απ' όλα στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής δράσης. Εκεί, δηλαδή, όπου συντελούνται οι πιο ολοκληρωμένες και βαθιές διεργασίες.

Αναμφισβήτητα θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη των αποτελεσμάτων, αλλά το μήνυμα είναι σαφές. Και στην υπερνομαρχία Αθήνας και Πειραιά, και σε άλλα μεγάλα και σημαντικά αστικά κέντρα και σε νομαρχίες. Πιστεύω ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα δούμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα σαν ένα μήνυμα ανάληψης νέων ευθυνών για πιο πλατιές και ουσιαστικές συσπειρώσεις αγωνιστικές, για πιο συνεπή και αταλάντευτο αγώνα στο πλευρό του εργάτη, του υπάλληλου, του μικρομεσαίου και του αγρότη και αποκρούοντας τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και κάθε φιλελεύθερη πολιτική οποιουδήποτε χρώματος είναι. Θα αντιπαλέψουμε, αν θέλετε, και εναντίον εκείνων οι οποίοι δεν αντέχουν, συμβιβάζονται αλλά εννοούν να "παίζουν" και να θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό πολιτικό ρόλο, όταν δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με την κυβερνητική πολιτική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών (2006-10-22 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου (2006-06-15 00:00:00.0)
Η ψήφος στους μικρούς δήμους (2002-09-04 00:00:00.0)
Καταγραφή της τάσης του εκλογικού σώματος (1998-10-25 00:00:00.0)
Αταλάντευτη η αγωνιστική συμπαράταξη (1998-10-15 00:00:00.0)
Δικαιώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις του ΚΚΕ (1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ