Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μικροπροβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών

Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, κυρίως σε εκλογικά τμήματα της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας, που οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη σωστής και πλήρους ενημέρωσης των δικαστικών αντιπροσώπων για τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και τη συμπεριφορά παραγόντων συνδυασμών (στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν έστω και την τελευταία στιγμή κάποιες ψήφους ασκόντας έντονες πιέσεις σε ψηφοφόρους).

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι κάποιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι δε μονογραφούσαν τους φακέλους, ενώ κάποιοι άλλοι έδιναν όλα μαζί τα δημοτικά και νομαρχιακά ψηφοδέλτια και τους φακέλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση σε πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ήταν η χτεσινή ψηφοφορία στα 4.900 εκλογικά τμήματα της Αθήνας για την ανάδειξη δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Νωρίς μόνο το πρωί, καθυστέρησε για μισή περίπου ώρα το άνοιγμα της κάλπης σε 17 εκλογικά τμήματα, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης σε αυτά των δικαστικών αντιπροσώπων. Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία αντικατάστασής τους από αναπληρωματικούς αλλά, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Ιω. Χαμηλοθώρης,δε χρειάστηκε τελικά, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που απουσίαζαν για λόγους υγείας, καθώς στο μεταξύ κατέλαβαν τις θέσεις τους οι αργοπορημένοι τακτικοί αντιπρόσωποι. Υπήρξαν, επίσης, ορισμένα κενά ως προς την παρουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών, που καλύφθηκαν εγκαίρως από αναπληρωματικά μέλη.

Το Πρωτοδικείο παρέμεινε ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εξυπηρέτηση των εκλογέων. Για τον ίδιο σκοπό είχε επιστρατευτεί 15μελές συνεργείο δικαστικών υπαλλήλων, που εργάστηκε πυρετωδώς μέχρι το κλείσιμο της κάλπης. Γιατί αρκετοί ήταν εκείνοι που και πάλι ανακάλυψαν την τελευταία στιγμή ότι δε διέθετε κενή σελίδα το εκλογικό τους βιβλιάριο. Αλλοι διαπίστωσαν ότι τους συνέβη το χειρότερο, ότι δηλαδή το είχαν... χάσει. Μέχρι τις δύο το μεσημέρι πάνω από 5.000 άτομα προσήλθαν για να προσθέσουν νέα φύλλα. Οι περιπτώσεις απώλειας βιβλιαρίων δεν ήταν πολλές, ούτε και αυτές της μη αναγραφής ονομάτων στους εκλογικούς καταλόγους.

Μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν τις ώρες αιχμής, σε τμήματα κυρίως γυναικών, αφού τα δύο παραβάν αποδείχτηκαν ανεπαρκή, με δεδομένη και την πολυσταυρία.

Τέλος, να σημειωθεί κι αυτό που συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια: Το Σάββατο, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Γρεζτελιά κυκλοφόρησε παράνομα 50.000 αντίτυπα εφημερίδας, στην πρώτη σελίδα της οποίας υπήρχε "δημοσκόπηση" που έδινε στον κ. Γρετζελιά 57%.

Στη Θεσσαλονίκη

Με ηρεμία και χωρίς σοβαρά προβλήματα διεξήχθησαν οι εκλογές στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στην ώρα τους, με λίγες εξαιρέσεις, χωρίς να παρουσιαστεί ένταση ή άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κανονική και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Εξαίρεση ο Δήμος Συκεών, όπου το πρωί έξω από το εκλογικό τμήμα στην οδό Γ. Γεννηματά, ένας "θερμόαιμος" οπαδός επιτέθηκε και τραυμάτισε την υπάλληλο του Δήμου Ε. Μαλέσιου, η οποία μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που απέδειξαν το νέο (;) ήθος και ύφος των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα στο Δήμο Γιαννιτσών, στην Πέλλα, όπου άνθρωποι του μηχανισμού του νυν δημάρχου Βασιλειάδη και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, "κατασκήνωσαν" έξω από τα εκλογικά τμήματα, ασκώντας ως και την τελευταία ώρα πιέσεις στους ψηφοφόρους.

Σαν τα "κοράκια" πάνω από την κάλπη στέκονταν σε εκλογικά τμήματα του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, αντιπρόσωποι του συνδυασμού του "υπερκομματικού" υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Θ. Λαζαρίδη, οι οποίοι επέμεναν στην απαράδεκτη τακτική τους, παρά τις συστάσεις των δικαστικών αντιπροσώπων. Κατά τα άλλα στη Θεσσαλονίκη οι μηχανισμοί δούλεψαν πολύ καλά... Η χτεσινή μέρα θύμισε κινητοποίηση βουλευτικών εκλογών, αφού λεωφορεία ναυλωμένα από τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μετέφεραν ετεροδημότες ψηφοφόρους από νωρίς το πρωί, τα διαφημιστικά τρικάκια των υποψηφίων για άλλη μια φορά "έπνιξαν" τους δρόμους έξω από τα εκλογικά κέντρα και μέχρι την τελευταία ώρα οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί δούλευαν εντατικά.

Οι εξαιρέσεις που υπήρξαν σε κάποια εκλογικά τμήματα δεν αλλάζουν την καλή γενική εικόνα. Για παράδειγμα:

- Στο 515ο εκλογικό τμήμα του Γ' Δημοτικού διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης υπήρχαν ψηφοδέλτια του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝίκη Αντεπίθεση Τώρα" που ανήκαν σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος του συνδυασμού φρόντισε για τη γρήγορη προμήθεια του τμήματος με τα σωστά ψηφοδέλτια.

- Στο 1268 εκλογικό τμήμα του Δήμου Συκεών - Θεσσαλονίκης έλειπαν τα ψηφοδέλτια της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασία". Χρειάστηκε να καθυστερήσει η έναρξη των εκλογών μέχρις ότου έρθουν ψηφοδέλτια από το πλησιέστερο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού.

- Στα εκλογικά τμήματα 646 και 647 Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης, δεν υπήρχε φως μέχρι το απόγευμα.

- Στο εκλογικό τμήμα 663 Γυναικών Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά την έναρξη της ψηφοφορίας υπήρχε μόνο ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

- Στο εκλογικό τμήμα 674 Δήμου Θεσσαλονίκης η ψηφοφορία άρχισε με μόνο ένα αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Στην Πάτρα

Η προσέλευση των Πατρινών στις εκλογές ήταν σημαντική. Το κλίμα συσπείρωσης των τελευταίων ωρών γύρω από το συνδυασμό του Παν. Κοσιώνη ήταν πολύ υψηλό και αυτό θορύβησε τους αντίπαλους, οι οποίοι επιστράτευσαν τους μηχανισμούς "λάσπης" και σπέκουλας. Τις τελευταίες πριν την εκλογική διαδικασία ώρες κάποιοι εκτόξευαν ανώνυμες προκηρύξεις χυδαίου περιεχομένου σε βάρος του Π. Κοσιώνη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψουν το διαμορφωμένο κλίμα υπέρ του αγωνιστικού συνδυασμού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ