Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προετοιμάζεται η Σύνοδος Κορυφής του Πέρτσαχ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Με διαδοχικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ζαν - Λικ Ντεάν, ο καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βίκτορ Κλίμα, άρχισε χτες στις Βρυξέλλες το δεύτερο και τελευταίο μέρος της περιοδείας του στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων 14 χωρών - μελών της ΕΕ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (24 και 25 Οκτώβρη) στο Πέρτσαχ της Αυστρίας, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.

Σήμερα ο Β. Κλίμα θα έχει διαβουλεύσεις στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Την Τετάρτη ο προεδρεύων της ΕΕ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την "Κατάσταση της ΕΕ", και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση στο Ανόβερο με το μελλοντικό καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ως "επίτιμος προσκεκλημένος" θα κάνει στο Πέρτσαχ την πρώτη διεθνή εμφάνισή του.

Η περιοδεία του Β. Κλίμα στις 14 πρωτεύουσες θα κλείσει με τις συνομιλίες του το βράδυ της Τετάρτης στην Κοπεγχάγη με τον Δανό πρωθυπουργό, Πολ Νιρούπ Ρασμούσεν.

Την περασμένη βδομάδα ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισκεφθεί διαδοχικά Ελσίνκι, Χάγη, Δουβλίνο, Λουξεμβούργο, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Ρώμη και Αθήνα, όπου την Πέμπτη είχε τετράωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ως πρωταρχικό στόχο της Συνόδου Κορυφής στο Πέρτσαχ - της οποίας αρχικώς κεντρικά θέματα ήταν η "επικουρικότητα" και η "προσέγγιση του πολίτη" - ο Β. Κλίμα θεωρεί τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης, για έναν καλύτερο συντονισμό της πολιτικής της απασχόλησης, της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής ασφάλειας. Συγχρόνως θα αναζητηθούν ο ρόλος που θα πρέπει να παίξει μελλοντικά η Ευρώπη στον κόσμο, αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης αυτού του ρόλου της.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ ζητά να σηματοδοτηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Πέρτσαχ η ενίσχυση της ΕΕ και η προώθηση της διεύρυνσής της. Οπως τονίζει ο Ζ. Σαντέρ, θα πρέπει να προστατευτεί η εσωτερική αγορά, να δημιουργηθεί η Ζώνη του ΕΥΡΩ, να οικοδομηθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει, κατά την άποψή του, να αναλαμβάνει ευθύνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αν οι άνθρωποι διαπιστώσουν, πως η ΕΕ δίνει απαντήσεις στα φλέγοντα θέματα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εγγυάται την κοινωνική ασφάλεια, τότε η κοινοτική πολιτική θα έχει πετύχει την "προσέγγιση του πολίτη", τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ