Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Ανασύνταξη και... γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΔΗΚΚΙ φαίνεται να εμφορείται από συγκρατημένη αισιοδοξία. Το "βάπτισμα του πυρός", η πρώτη συμμετοχή του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έτσι και αλλιώς δίνει τη δυνατότητα καταγραφής δυνάμεων σε διάφορους χώρους που πριν δεν είχε. Οπως ανακοινώνεται και επίσημα, σε 55 δήμους και 2 νομαρχίες αναδείχτηκαν σε διοικήσεις οι συνδυασμοί που στήριξε και συνυποστήριξε το ΔΗΚΚΙ. Ωστόσο τα ποσοστά που πήρε το κόμμα στις νομαρχίες στον πρώτο γύρο (σε πολλές κάτω από τα βουλευτικά του '96) - από τα οποία και μπορούν να εξαχθούν κατ' εξοχήν πολιτικά συμπεράσματα - καθώς και η αποτυχία του εγχειρήματος να εμφανιστούν οι καταχρηστικά λεγόμενοι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική λύση, είναι δύο φλέγοντα θέματα που απασχολούν ήδη τους πολιτικούς αναλυτές, περιέργως όμως δε φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία του ΔΗΚΚΙ.

Τον τόνο εξάλλου, έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας με τις προχθεσινές δηλώσεις από το Ζάππειο, ο οποίος ξεχώρισε ιδιαίτερα το ποσοστό της μεγάλης αποχής που έσπευσε να αιτιολογήσει "ως αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας και της πολιτικής των παραδοσιακών κομμάτων" και αυτό που "προέχει είναι η αυτοκριτική (σ.σ. τους) για την αποστασιοποίηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών από το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι". Χωρίς να αναλύει στη συγκεκριμένη φάση, το φαινόμενο αυτό και με δεδομένο ότι ένα πολιτικό κόμμα, το ΚΚΕ, είχε καλέσει και σε αποχή στις περιπτώσεις που "μονομαχούν" οι εκφραστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, υπονοεί ότι το κόμμα του είναι έξω από αυτά, και αγωνίζεται "για μια κοινωνία ενεργών πολιτών, που θα στηρίζεται στις αρχές της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης".

Θα επιδιωχθεί, δε, όπως σημειώνεται, μια ένταση της μαζικής δουλιάς, μια ανασύνταξη των δυνάμεών του, με κλιμάκια στελεχών σε όλη τη χώρα, με στόχο την προώθηση του λεγόμενου "μεγάλου, προοδευτικού, κοινωνικού μετώπου".

Ακόμα θεωρείται, έτσι και αλλιώς επιτυχημένη η συνεργασία με τους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ που ανοίγει γέφυρες και για μελλοντικές συνεργασίες και"προσπάθεια επαφής με την εσωκομματική αντιπολίτευση και τον απλό κόσμο του ΠΑΣΟΚ," όπως σημειώνεται από στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, "για να απεγκλωβιστούν από τη σημερινή συντηρητική ηγεσία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικά βήματα και προς τη σωστή κατεύθυνση (2002-05-11 00:00:00.0)
Υπέρμετρη αισιοδοξία χωρίς... ανάλυση (1998-10-23 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή ετοιμότητα παρά το ...σοκ! (1998-10-13 00:00:00.0)
Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας (1998-09-04 00:00:00.0)
Σκόπιμη καλλιέργεια συγχύσεων (1998-06-28 00:00:00.0)
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... (1998-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ