Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΛΟΚΟ ΔΡΟΥΓΟΥ
Πλημμύρισε ο κάμπος τρακτέρ

Πλημμυρισμένος ο κάμπος τρακτέρ. Από το Νέο Μοναστήρι μέχρι το Δρούγο. Εφτά χιλιόμετρα απόσταση με διπλές και τριπλές σειρές σε πολλά σημεία. Παραταγμένα στον άξονα της παλιάς Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, που έχει κλείσει. Οσα δε χωράνε στο δρόμο έχουν "καταλάβει" τους παράδρομους και τα μονοπάτια των χωραφιών. Εδώ κι εκεί φωτιές για το κρύο. Προχειροστημένες "σκηνές" με νάιλον πάνω στις καρότσες του μπαμπακιού. Και πανό παντού, κάποια με ζωγραφισμένα γαϊδούρια στις άκρες τους. Οι αγρότες της Καρδίτσας και του Δομοκού έκαναν ανέκδοτο τις σαχλαμάρες του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου.Και γελούν με τα καμώματά του. Ξέρουν πως γελοιοποίησαν τις απειλές της κυβέρνησης, απ' την πρώτη στιγμή, μόλις βγήκαν στους δρόμους του κάμπου τα τρακτέρ. Και ρωτούν πού πήγαν τώρα όλοι αυτοί που έβγαιναν και τους απειλούσαν απ' τα τηλεοπτικά παράθυρα...

"Αν δε δουλεύαμε εμείς εδώ", λένε οι αγρότες που έχουν "στρατοπεδεύσει" στο Δρούγο το μεγαλύτερο μπλόκο σ' όλο τον κάμπο, "πώς θα βρίσκονταν όλοι αυτοί να ζεσταίνουν τις καρέκλες σε κυβερνητικές και άλλες θέσεις. Μέχρι να το καταλάβουν αυτό, από δω δε φεύγουμε. Είναι υποχρεωμένοι να μας ακούσουν. Θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύση στα προβλήματά μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν, ούτε την Αστυνομία".

"Το κρύο; Το 'χουμε κάθε μέρα στα χωράφια και στα σπίτια μας όταν σηκωνόμαστε χαράματα. Παρέα με τη λάσπη. Και το καλοκαίρι 40 βαθμούς καμίνι. Αυτοί κυβερνούν αγκαλιά με το αϊρκοντίσιον. Τι να καταλάβουν; Γιατί δεν έρχονται μέχρι εδώ να μάθουν! "

"Να μη μας λένε μετά ότι δουλεύουμε το πολύ 17 μέρες για το μπαμπάκι... Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στο χωράφι με τη λάσπη μέχρι το Νοέμβρη. Δουλεύουμε αλλά θέλουμε και να αμειβόμαστε. Δεν "τραβάει" για πολύ να 'σαι συνέχεια "μία η άλλη". Να βάζεις χρέη δύο εκατομμυρίων και να βγάζεις δύο εκατομμύρια κι εκατό χιλιάδες. Τι θα σου μείνει τους μήνες του χειμώνα, που - υποτίθεται - πως δε δουλεύεις".

Γι' όλα αυτά παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο του Δρούγου. Για την ίδια τη ζωή, δηλαδή... Και είναι αποφασισμένοι να μη φύγουν για τα χωριά τους. Δεν τους κάμπτει ούτε η αστυνομική τρομοκρατία. Εστω κι αν κρανοφόροι αποκλείουν τα ίδια τους τα χωριά και τα σπίτια ακόμα. Οπως έγινε στην Πασχαλίτσα των Τρικάλων και το Παλιούρι της Λάρισας. Οπου αστυνομικές δυνάμεις έστηναν "τείχη" για να μη βγουν τα τρακτέρ ούτε κι απ' τα χωράφια των αγροτών, να μην περάσουν οι αγρότες τις αυλές των σπιτιών. Οι κρανοφόροι δεν τα κατάφεραν ούτε και στα χωριά. Οσο κι αν απείλησαν. Οι εντολές και τα παλιόχαρτα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή των αγροτών της Καρδίτσας. "Αυτά για μας είναι κουρελόχαρτα",μας έλεγαν στο Δρούγο, "θα τον σπάσουμε τον ψευτοτσαμπουκά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ