Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
"Μάχη ζωής δίνουμε"

Σταθεροί στις θέσεις τους παραμένουν οι αποφασισμένοι αγρότες των Τρικάλων, παρά τον "κλεφτοπόλεμο" της Αστυνομίας και το "κυνηγητό" των εισαγγελέων. Μ' ένα τσούρμο ασφαλίτες να τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα, οι αγρότες - μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής "οργώνουν" τα χωριά του κάμπου και συντονίζουν τον αγώνα τους, αγνοώντας την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησής τους.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, βρήκαν την Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων να παραμένει κλειστή σε δύο καίρια σημεία της. Το Ζάρκο και τη Θεόπετρα. Οι αγρότες πέρασαν στα μπλόκα τη νύχτα, με φωτιές, πρόχειρο φαγητό ή και νηστικοί ακόμα - το "στενό μαρκάρισμα" της Αστυνομίας όλη την προηγούμενη μέρα δεν τους επέτρεψε να προετοιμάσουν τα αναγκαία για να περάσουν την παγωμένη νύχτα στον κάμπο. Επρεπε να βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν απ' τα αστυνομικά "φράγματα", να παρακάμπτουν τις κλούβες και τα περιπολικά, μέσα απ' τα χωράφια και να ανασυντάσσονται.

"Βρισκόμαστε υπό συνεχή μετακίνηση, έλεγαν οι ίδιοι χτες το πρωί, αλλά δεν κουραζόμαστε. Μας κράτησαν οι φωτιές και το γέλιο. Οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που κουράστηκαν κι έφυγαν και, τελικά, σταθεροποιήσαμε τα μπλόκα στο Ζάρκο και τη Θεόπετρα".

Αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν ξανά χτες το πρωί, οπότε ξεκίνησε ο νέος γύρος των πιέσεων και της τρομοκρατίας για να ανοίξουν οι δρόμοι. Την ίδια ώρα, νέα τρακτέρ ετοιμάζονταν στα χωριά και κατέβαιναν στην Εθνική για να προστεθούν στα μπλόκα.

Στις 12.30 το μεσημέρι, ξαναεμφανίστηκε στο Ζάρκο ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, που με την απειλή μηνύσεων σε βάρος των αγροτών έβαλε τις αστυνομικές δυνάμεις ν' ανοίξουν το δρόμο. Ο ίδιος είχε περάσει από εκεί νωρίς το πρωί, αρνούμενος, όπως είπε, "να δώσει λογαριασμό σε ...πολίτες", όταν οι αγρότες του εξήγησαν πως είναι αποκομμένη η σύνδεση με τη Λάρισα. Τα τρακτέρ, που αυξάνονταν όσο περνούσε η μέρα, παραμένουν παραταγμένα στο δρόμο.

Ανάλογη επιχείρηση με γκρέιντερ και πυροσβεστικά οχήματα έστησε στη Θεόπετρα ο εισαγγελέας Τρικάλων. Τα γκρέιντερ σάρωσαν τις φωτιές που ζέσταιναν τους αγρότες και η Πυροσβεστική ανέλαβε το σβήσιμό τους. Αυτό που δε σβήνει, όμως, είναι το κουράγιο και η αποφασιστικότητα των αγροτών δέκα περίπου χωριών των Τρικάλων που βρίσκονται εκεί. "Είμαστε συνηθισμένοι, λένε, στις κακουχίες. Ασε τους να κάνουν "το κομμάτι" τους. Εντολές εκτελούν οι άνθρωποι... Εμείς δεν πάμε πουθενά. Τα τρακτέρ, ώρα την ώρα, αυξάνονται. Δεν ήρθαμε εδώ για παιχνίδι. Μάχη ζωής δίνουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ