Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δάσκαλοι - καθηγητές ενωμένοι νικητές"
  • Μαζική συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων από όλη την Ελλάδα στο χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας
  • Οι φρουροί του κ. καθηγητή και πρωθυπουργού της χώρας, Κ. Σημίτη, χτύπησαν εκπαιδευτικό έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου

Στον κοινό δρόμο του αγώνα προχώρησαν χτες οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές και οι γονείς τους διοργανώνοντας ένα απ' τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν ένα συλλαλητήριο που θύμιζε άλλες εποχές αγώνων για την παιδεία. Παρά τις προσπάθειες να μη συναντηθεί ο αγώνας καθηγητών και δασκάλων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων ένωσαν τις φωνές τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και έκαναν πράξη το σύνθημα "δάσκαλοι - καθηγητές, ενωμένοι νικητές".

Στο μεταξύ και χτες τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των δύο κλάδων παρέμειναν υψηλότατα, με τους καθηγητές να ξεπερνούν το 75% και τους δασκάλους το 90%, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί ανυποχώρητα.

Σηκώνουν τα πανό και ξεκινάνε

Οι καθηγητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος από τις 11 πμ. Μετά από μια σύντομη συγκέντρωση, όπου διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από σχολεία και το Σωματείο Καθαριστριών, τα πανό σηκώθηκαν στις 12.05 το μεσημέρι και η πορεία ξεκίνησε... Οι διαδηλωτές ακολούθησαν τη διαδρομή Πατησίων, Σταδίου (με καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου), Σύνταγμα και Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην κεφαλή της πορείας πέντε μαθητές του 2ου γυμνασίου Αγ. Παρασκευής έδιναν το ρυθμό αλλά και το μήνυμα ότι οι μαθητές όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους δασκάλους τους, αλλά στέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ακολουθούσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ κάτω από το πανό που έγραφε "Απεργία διαρκείας".

"Οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι μαζί με το λαό ενότητα και πάλη", "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", "Μόρφωση δουλιά για όλα τα παιδιά", "Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία" ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στην πορεία πήραν μέρος εκτός από καθηγητές του Λεκανοπεδίου και καθηγητές από την υπόλοιπη Ελλάδα, με δυναμική παρουσία. "Ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης" έγραφε το πανό της ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ από το μπλοκ ακουγόταν συνεχώς το σύνθημα "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, ενάντια στη λιτότητα και στις περικοπές".Εκεί ήταν και καθηγητές από τη Βοιωτία που φώναζαν "Οι καθηγητές από τη Βοιωτία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία",η Α ΕΛΜΕ Αχαϊας,καθηγητές από την Αργολίδα με το περήφανο πανό "Ψηλά το κεφάλι".Εκεί ήταν και το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά με πανό που υπέγραφαν συνδικαλιστικοί φορείς καθηγητών, δασκάλων, γονέων και μαθητών Πειραιά.

Μαζικά τα μπλοκ των δασκάλων

Τη στιγμή που η πορεία των καθηγητών ανέβαινε την οδό Σταδίου, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί πραγματοποιούσαν ένα ανάλογο σε παλμό και όγκο συλλαλητήριο στην οδό Μητροπόλεως, έξω απ' το υπουργείο Παιδείας.

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συγκεντρώθηκαν περίπου στις 12 το μεσημέρι και ο παρονομαστής των συνθημάτων τους ήταν: Κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών και λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Δάσκαλοι, αγρότες, καθηγητές, μπλόκα στις ρυθμίσεις τις αντιλαϊκές",έγραφε το πανό του Διδασκαλικού Συλλόγου Περιστερίου, ενώ συχνά - πυκνά ακούγονταν τα συνθήματα: "Καθηγητές - εργάτες - αγρότες - μαθητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" και "θέλουμε μισθούς αξιοπρεπείς και όχι φραγκοδίφραγκα που δίνετε εσείς".

Στην οδό Μητροπόλεως ενώθηκαν μαζί με τους μαθητές φοιτητές και σπουδαστές, που είχαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Την ίδια ώρα περίπου, κλιμάκιο του ΔΣ της ΔΟΕ και πρόεδροι διδασκαλικών συλλόγων, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Ανθόπουλο,ο οποίος έκανε την πρόταση να γίνει μια συνάντηση με ένα διευρυμένο υπουργικό σχήμα από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών για να εξεταστούν τόσο τα οικονομικά, όσο και τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε τελικά και πιθανώς να οριστεί για σήμερα ή αύριο.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΟΕ, Τ. Παπαχαραλάμπους,από τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί το αν θα ανοίξουν ή όχι τα δημοτικά σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα ξεκινούν και θα ολοκληρωθούν αύριο οι γενικές συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους όλης της χώρας για να ψηφιστεί η εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ για συνέχιση της απεργίας και την άλλη εβδομάδα. Ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", δήλωσε στο "Ρ": "Πιστεύω ότι οι γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας. Αυτό το μήνυμα δίνουν τα μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια και τα υψηλότατα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και τις τρεις μέρες. Μόνος δρόμος για να λυθούν τα προβλήματα του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η συνέχιση του μαζικού αποφασιστικού μας αγώνα".

Χτύπησαν οι φρουροίτου... κ. καθηγητή

Περίπου στις 1.30 μ.μ. οι δάσκαλοι άρχισαν να αποχωρούν από την οδό Μητροπόλεως για να ενωθούν με την πορεία των καθηγητών. Φτάνοντας στην οδό Ηρώδου Αττικού οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν σαν σκοπό να μην αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να φτάσουν στο Μέγαρο του... κ. καθηγητή. Για να το καταφέρουν, οι αστυνομικές δυνάμεις δε δίστασαν να χτυπήσουν άγρια τους εκπαιδευτικούς, που διαδήλωναν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ