Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πρωταγωνιστής

"Ματ στα ΜΑΤ", "Αγρότες - ΕΛΑΣ 1 - 0", "Οργώνουν τον κάμπο αγρότες και ΜΑΤ", "Βατερλώ της κυβέρνησης", είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι μερικών χτεσινών εφημερίδων. Παρόμοιους τίτλους έχουν και οι υπόλοιπες, ενώ στο ανάλογο ύφος κινούνται και τα ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες. Είναι φανερό ότι επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα "πολεμικής αντιπαράθεσης" και κόντρας που εξυπηρετεί πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες κλπ. κλπ. Γι' αυτό και τα μακροσκελή ρεπορτάζ αυτών των εφημερίδων αναφέρονται σε "στρατηγούς", "επιτελικά σχέδια", "κυκλωτικές κινήσεις" και διάφορα άλλα παρόμοια.

***

Λέξη δε διέθεσαν όμως, για τον μεγάλο πρωταγωνιστή: τον απλό αγρότη. Αυτόν, τον αγανακτισμένο από την κυβέρνηση που επιδιώκει "διά πυρός και σιδήρου" να εφαρμόζει την αντιαγροτική της πολιτική. Αυτόν, τον αποφασισμένο να συνεχίσει τον μεγάλο αγώνα που άρχισε, μέχρι τη δικαίωση. Αυτόν, που έχει ξεκάθαρο πλέον στο μυαλό του ότι μόνο η καθημερινή αγωνιστική του παρουσία ανοίγει τους δρόμους του μέλλοντος. Αυτόν, που, ανεξάρτητα από "χρώματα", βρήκε κοινή γλώσσα με όλους τους άλλους και κινείται μαζί τους σαν μια γροθιά. Αυτόν, που σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν αρκεί το μικρό, το πρόσκαιρο, το καθημερινό, αλλά πρέπει ναστοχεύει στις μεγάλες ριζικές αλλαγές. Αυτόν, που νιώθει στο πετσί του τη δύναμη αλλά και την ανάγκη της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων στρωμάτων του ελληνικού λαού.

***

Ο αγρότης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης που υπηρετούν αυτές οι εφημερίδες. Είναι "κακό παράδειγμα" για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Γι' αυτό τον "θάβουν" στην κυριολεξία.

Κι όμως, για όλα τα συνταρακτικά που έγιναν προχτές και συνεχίζουν να γίνονται στο Θεσσαλικό κάμπο, πρωτεργάτες και υπεύθυνοι, αλλά και φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, είναι αυτοί οι "απλοί αγρότες".

ΠΑΝ. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ