Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΔΑΠ
Αντίθετοι στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση

Περιοδεία της ΝΑΣ στην Επιχείρηση. Σπ. Χαλβατζής: Απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και μακροχρόνιος προγραμματισμός, με προτεραιότητες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων

Αντίθετοι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον επιχειρούμενο κατακερματισμό της ΕΥΔΑΠ με μελλοντικό στόχο την ιδιωτικοποίησή της, είναι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη. Την αντίθεσή τους αυτή εξέφρασαν χτες στο κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" (ΝΑΣ), το οποίο πραγματοποίησε περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στο Γαλάτσι και στο οποίο συμμετείχαν ο επικεφαλής της και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Σπ. Χαλβατζής,καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ Χρ. Λαζαρίδης.

"Δε μας ενδιαφέρει ποια θα είναι η πολιτική αρχή που θα προϊσταται της ΕΥΔΑΠ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνει η εταιρία ενιαία και αυτοτελής, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα του κοινωνικού έργου που παρέχει, αλλά και για να μην διαταραχθεί το εργασιακό πλαίσιο και απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις", τόνισαν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, σηματοδότησαν την αρχή μιας σειράς αντιδράσεων και κινητοποιήσεων σε περίπτωση που τελικά διασπαστεί η ΕΥΔΑΠ. "Θα αντιπαλέψουμε τις όποιες μεθοδεύσεις μ' όλες μας τις δυνάμεις", υπογράμμισαν.

Υπενθυμίζεται ότι την προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας βοηθούν και με το παραπάνω η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς και η "Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής" (ΤΕΔΚΝΑ). Μάλιστα, οι νομάρχες της Αττικής έστειλαν κείμενο - ψήφισμα στους δήμους και τις κοινότητες, με το οποίο ζητούν να εγκριθεί άμεσα το σχέδιο και να αναλάβουν την αντιπλημμυρική προστασία. Κάτι που σημαίνει ότι, χωρίς γενικότερο σχεδιασμό, ο κάθε δήμος θα κάνει τα έργα που θεωρεί απαραίτητα για εκείνον, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνέχειά τους στους γειτονικούς δήμους...

Ενιαίος σχεδιασμός

Σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής, τόνισε: "Μια τέτοια διαχείριση δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό, μακρόχρονο προγραμματισμό και τις αναγκαίες προτεραιότητες κατασκευής των έργων". "Εγκλημα", χαρακτήρισε το ενδεχόμενο του κατακερματισμού της ΕΥΔΑΠ, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Γ. Ιωαννίδης σε συζήτηση που είχε με το κλιμάκιο της ΝΑΣ. Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, κάτι που, όπως ανέφερε, "δεν υπάρχει μέχρι τώρα".

Μετά τη συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ και τους εργαζόμενους, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής, δήλωσε: "Ενας σημαντικός και σχηματισμένος οργανισμός, όπως η ΕΥΔΑΠ, γίνεται προσπάθεια να κατατεμαχιστεί και να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την όχι οργανωμένη και ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο. Διαδικασία που απαιτεί τη διαχείριση 300 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών, αναγκαίων για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου πολλαπλάσια από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες".

Ενα άλλο σημείο που επεσήμανε ο Σπ. Χαλβατζής είναι αυτό της συνεχούς υπονόμευσης του ρόλου της ΕΥΔΑΠ, μέσω της "λεγόμενης αποκέντρωσης, που προωθεί τη διαχείριση κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, με βάση το κέρδος", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα των εργαζομένων, λέγοντας ότι: "Τα προβλήματα του προσωπικού μπορούμε να πούμε ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως σε όλες τις ΔΕΚΟ. Προβλήματα εργασιακών σχέσεων, παραγωγικής αξιοποίησης όλου του προσωπικού που οξύνονται συνεχώς, εξαιτίας και της ανάθεσης τομέων, εργασιών και δραστηριοτήτων σε ιδιώτες".

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ