Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, σημείωσε ο Γ. Νάκης, παλεύει για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) και τον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών τους αποκλειστικά στη δίωξη του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος. Τέτοιοι στόχοι θα κατακτιούνται ή θα προσεγγίζονται όσο προχωρούν γενικότερα θετικές αλλαγές και αποτελούν σοβαρό πεδίο πάλης για μας.

Ο εκδημοκρατισμός των ΣΑ αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την επιτυχή προώθηση μέτρων που θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση και θα αντιμετωπίζουν επαρκώς τα προβλήματα.

Τέτοια μέτρα εκδημοκρατισμού και αναπροσανατολισμού αποτελούν:

- Η μη συμμετοχή της χώρας στη Σένγκεν - EUROPOL.

- Η κατάργηση του Ν. 2472/97 για το φακέλωμα.

- Η κατάργηση των στεγανών και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

- Η αξιοκρατία και διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές.

- Η αποστρατιωτικοποίηση και η βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού των ΣΑ.

- Ο εκδημοκρατισμός του συστήματος κρίσεων και προαγωγών. (Απαιτείται η απολαβή στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η γνώση των εκθέσεων ικανότητας, το δικαίωμα ένστασης η παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών Ενώσεων στα συμβούλια κρίσεων, η έγκαιρη επισήμανση των αδυναμιών του κρινόμενου, η ενημέρωσή του κλπ).

- Η κατοχύρωση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών με τη ριζική τροποποίηση του σχετικού νόμου. Μας ανησυχεί η συνέχιση των διώξεων για συνδικαλιστικούς λόγους που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει.

- Η κατάργηση της ιδιωτικής αστυνομίας.

- Ο απεγκλωβισμός του Πυροσβεστικού Σώματος από τα υπόλοιπα ΣΑ, που το ενέταξε η χούντα.

- Ο απεγκλωβισμός του Λιμενικού Σώματος από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η αποδέσμευσή του από το στρατιωτικό ποινικό κώδικα και η θέσπιση δημοκρατικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του.

Απαιτούνται μέτρα ουσιαστικού αναπροσανατολισμού και αναδιάταξης των δυνάμεων και μέσων.

  • Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενισχυθούν, με βάση τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες, οι υπηρεσίες δίωξης του εγκλήματος (υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, Διαρρηκτών, Ηθών, Λεσχών, Εγκλημάτων κατά ζωής, Οικονομικών εγκλημάτων), καθώς και υπηρεσίες όπως η Τροχαία.
  • Σ' αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η διάλυση των υπηρεσιών παρακολούθησης, αλλά και καταστολής (ΜΑΤ - ΕΚΑΜ) του λαϊκού κινήματος. Σήμερα ο κατασταλτικός ρόλος των ΣΑ υποχρεώνει τους διοικούντες να διατηρούν σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και σε επιφυλακήχιλιάδες άλλους αστυνομικούς, διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή, για την αντιμετώπιση (μαζί με τα ΜΑΤ) των λαϊκών κινητοποιήσεων.
  • Αποδέσμευση των αστυνομικών δυνάμεων από ορισμένα καθαρά εξωαστυνομικά καθήκοντα. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα των αστυνομικών Ενώσεων. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα και για πολλοστή φορά τη λήψη σχετικών μέτρων. Ομως διαπιστώνουμε στην πράξη, ότι σε άλλη κατεύθυνση κινείται. Αντί να απαλλάξει την ΕΛ.ΑΣ από τα πραγματικά εξωαστυνομικά καθήκοντα, διευρύνει αυθαίρετα και επικίνδυνα το περιεχόμενό τους, συμβάλλοντας αφ' ενός μεν στην ενίσχυση και γιγάντωση των εταιριών σεκιούριτι, αφ' ετέρου στη δημιουργία νέων, δημοτικών, αυτήν τη φορά, αστυνομικών μηχανισμών, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση της ΕΛ.ΑΣ από ξένα προς αυτή καθήκοντα.

Τα καθήκοντα από τα οποία πρέπει να αποδεσμευτούν οι αστυνομικές δυνάμεις δε συνιστούν καμιά ανάγκη διαμόρφωσης ειδικών δημοτικών αστυνομικών μηχανισμών, με στρατιωτικά πρότυπα, που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών.

Εχουμε γεμίσει από ειδικά σώματα και Αστυνομίες. Ιδιωτική αστυνομία, αστυνομία συνόρων, δημοτική αστυνομία. Αστυνομίες πολλές έχουμε, αλλά αποτελεσματική δίωξη του εγκλήματος δεν έχουμε κι ας έχει η Ελλάδα τους αναλογικά περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νέα αύξηση κατά 3 χιλιάδες της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται την κατάργηση εισαγωγής στις σχολές μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων.

Λύση των εργασιακών και άλλων προβλημάτων των εργαζομένων

Οι δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να αναπροσανατολιστούν σε δύο κατευθύνσεις:

- Για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων, των συνθηκών δουλιάς και διαβίωσής τους.

- Για την ενίσχυση σε προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων και με απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό των υπηρεσιών δίωξης της εγκληματικότητας και προσφοράς στον πολίτη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση απαιτείται πρόγραμμα προώθησης:

* Νέου ειδικού μισθολογίου για ΕΛ.ΑΣ - Λιμενικό Σώμα, με κατοχύρωση αξιοπρεπούς βασικού μισθού. Αποδέσμευσή τους από το στρατιωτικό μισθολόγιο.

* Εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες.

* Αμεσης τήρησης του 5ήμερου και του ωραρίου εργασίας, που δεν τηρείται πουθενά.

* Αύξησης, τώρα, των οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και νέες άμεσες προσλήψεις.

* Κάλυψης των οργανικών κενών του ΛΣ.

* Εξοπλισμού των υπηρεσιών του ΠΣ και του ΛΣ που έχουν τεράστιες ελλείψεις και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διατίθενται τα κονδύλια και όχι για την κατασταλτική του λαϊκού κινήματος χρήση, όπως γίνεται ως σήμερα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Να μη διατεθούν κονδύλια για τη Σένγκεν - EUROPOL και να καταργηθούν τα μυστικά κονδύλια.

Επίσης η κυβέρνηση, παίρνοντας υπόψη και την εμπειρία της περσινής αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

*********

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους μέτρα, που πραγματικά θα βγάζουν από το σημερινό αδιέξοδο και θα ανοίγουν το δρόμο για το ξεπέρασμα των σημερινών προβλημάτων, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει.

Εχει δείξει ότι έχει άλλη προτεραιότητα και στον τομέα της δημόσιας τάξης.

Εκφράζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανάγει σε δημόσια τάξη τη διασφάλιση των κερδών του, μετατρέποντας σε νόμους ό,τι πιο αντιδραστικό και οπισθοδρομικό για την πρόοδο επιτάσσει η ΕΕ των πολυεθνικών.

Από την κατάργηση του 8ωρου, το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Από το ξεπέταγμα χιλιάδων μαθητών από το Λύκειο μέχρι το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Ολα αυτά, που ονομάζονται πρόοδος και εκσυγχρονισμός, γίνονται νόμοι. Η πιστή και άνευ αντιλογίας τήρησή τους συναποτελεί αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει δημόσια τάξη.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με την κατάλληλη πολιτική πρόληψης και καταστολής που απαιτείται και η λύση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των εργαζομένων στα ΣΑ, απαιτεί άλλη πολιτική.

Η προώθησή της συνδέεται με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στις αιτίες και τους υπεύθυνους των γενικότερων προβλημάτων των εργαζομένων. Ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η όποια ουσιαστική πρόοδος της ζωής και των δικαιωμάτων των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών υπαλλήλων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την πρόοδο της λαϊκής πάλης.

Τα συμφέροντα είναι κοινά, τα προβλήματα έχουν κοινές αιτίες. Ο κοινός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Στην εθνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θεωρεί την πλειοψηφία τους κομμάτι των εργαζομένων της χώρας μας. Γνωρίζει ότι η καταγωγή τους προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, που δέχονται τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ευθύνες για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας (1999-12-30 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών (1999-07-09 00:00:00.0)
Η ιδεολογία του κέρδους υπεύθυνη για την ανάπτυξή του (1999-02-14 00:00:00.0)
Για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας (1998-11-15 00:00:00.0)
Θα "καθαρίσουν" με μία ΕΔΕ; (1998-07-22 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης (1997-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ