Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τεράστια πρόκληση για την επιστήμη και την ιατρική

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο φόβος και οι προβληματισμοί που προκαλούνται με την κλωνοποίηση των ανθρώπων βασίζονται σε λανθασμένες απόψεις, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι οι προσωπικότητες αντιγράφονται μαζί με το γενετικό υλικό

"Η κλωνοποίηση είναι μια τεράστια πρόκληση για την επιστήμη και την ιατρική με σημαντικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ανθρώπου, ωστόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την έχουν αντιμετωπίσει εστιάζοντας μόνο στα ηθικά διλήμματα της υποθετικής κλωνοποίησης ανθρώπων και παραβλέποντας τόσο την επιστημονική αξία του πειράματος, όσο και τις τεράστιες προοπτικές του".

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χτες η Εμβρυολόγος - Γενετίστρια του Ινστιτούτου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ε. Κοντογιάννη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε για την παρουσίαση του 12ου Πανελλήνιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, που διοργανώνει το Νεογνικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", με θέμα: "Εντατική Νοσηλεία Νεογνών στη δύση του 20ού αιώνα" και θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 του Μάρτη σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Παρουσιάζοντας η Ε. Κοντογιάννη το θέμα της εισήγησής της, που αφορά την κλωνοποίηση, υπογράμμισε πως ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι οι πυρήνες διαφοροποιημένων κυττάρων διατηρούν την παντοδυναμία για ανάπτυξη ενός νέου οργανισμού, κάτι που αν εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ιστών στο εργαστήριο, γεγονός τεράστιας σημασίας για το μέλλον της μεταμόσχευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμβολή της κλωνοποίησης προβλέπεται σημαντική στην αποφυγή γενετικών ασθενειών, στην κυτταρική θεραπεία, στη μελέτη μηχανισμών γήρανσης, διαφοροποίησης κ. ά.

"Από τη γέννηση της Ντόλυ, είπε στη συνέχεια, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα: Τα ζώα που θα προκύψουν με κλωνοποίηση θα είναι φυσιολογικά ή θα φέρουν ανωμαλίες που δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από τη δική τους ή και την επόμενη γενιά; Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί η ίδια τεχνική και σε άλλα θηλαστικά; Πέρα όμως από τα παραπάνω πιθανά οφέλη και πέρα από οποιαδήποτε ηθικά διλήμματα, πρέπει να τονιστεί ότι η ευρεία χρήση της κλωνοποίησης στον άνθρωπο φαίνεται πρακτικά απίθανη. Ενα μεγάλο ποσοστό από τα ζώα που έχουν δημιουργηθεί με κλωνοποίηση, παρουσιάζουν τόσο σοβαρές αναπτυξιακές ανωμαλίες που σίγουρα, για ηθικούς και νομικούς λόγους, θα έκαναν αδύνατη την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στον άνθρωπο".

Οπως είπε η Ε. Κοντογιάννη, ο φόβος και οι προβληματισμοί που προκαλούνται σχετικά με την κλωνοποίηση των ανθρώπων βασίζονται σε λανθασμένες απόψεις σχετικά με τα γονίδια και τη σημασία τους, ενώ θεωρούν δεδομένο ότι οι προσωπικότητες αντιγράφονται μαζί με το γενετικό υλικό. "Η τελική όμως έκφραση των γονιδίων επηρεάζεται από μύριους παράγοντες και ο άνθρωπος είναι πολύπλοκο προϊόν αλληλεπιδράσεων του περιβάλλοντος και του γενετικού υλικού" επισήμανε η Ε. Κοντογιάννη για να καταλήξει: "Δυστυχώς, ο τρόπος που το όλο θέμα της κλωνοποίησης του προβάτου στη Σκοτία αντιμετωπίστηκε από τον Τύπο έχει προκαλέσει τη δημιουργία σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, που βρίσκονται μακριά από κάθε πραγματικότητα. Στην αντίληψη των εμπνευστών τους δε γίνεται ο βασικός διαχωρισμός μεταξύ της γνώσης και των υποθετικών εφαρμογών της στα ζώα ή στον άνθρωπο. Αγνοούνται τα τεράστια οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη δημόσια υγεία από την κλωνοποίηση διαφοροποιημένων κυττάρων".

Στη συνέχεια οι ομιλητές τόνισαν πως είναι άμεση η ανάγκη για καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και απαραίτητη η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους, καθώς σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ