Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ
Στο δρόμο για σίτιση - στέγαση

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ θα διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση και στέγαση. Οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν από τους φοιτητές καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στην πρυτανεία του ΑΠΘ, την επόμενη Δευτέρα 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, αλλά και στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν τη συνολικότερη επίθεση ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της σίτισης και της στέγασης που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο λυσσαλέα. Με κοινή απόφασή τους οι επιτροπές των πρώτων ετών των σχολών Δασολογίας, Θεάτρου, Μηχανολόγων, Γερμανικού αλλά και εκλεγμένοι σε επιτροπές πρωτοετών των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, καλούν τους συναδέλφους τους να μαζικοποιήσουν τους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα των πάγιων δικαιωμάτων των φοιτητών.

Στη Θεσσαλονίκη στα πανεπιστήμια του ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) σπουδάζουν περίπου 55.000 φοιτητές ενώ στο ΤΕΙ-Θ πάνω από 10.000 σπουδαστές και το δυναμικό των Εστιών δεν ξεπερνά συνολικά τα 2.300 κρεβάτια, παρέχοντας έτσι το χαμηλότερο ποσοστό στέγασης φοιτητών σε πόλη της Ελλάδας.

Από την άλλη, ιδιαίτερο καθεστώς ισχύει και στο πρόγραμμα σίτισης. Ετσι στη Λέσχη του ΑΠΘ η σίτιση είναι ουσιαστικά δωρεάν για όλους τους φοιτητές, στο εστιατόριο του ΠΑΜΑΚ υπάρχει φοιτητική συμμετοχή, το ίδιο στο ΤΕΙ-Θ, στις Φοιτητικές Εστίες δωρεάν τρώνε οι φοιτητές που έχουν κάρτα σίτισης, στις Εστίες των ΤΕΙ-Θ και στη Λέσχη τα τροφεία είναι 700δρχ.

Ετσι υπάρχουν φοιτητικά εστιατόρια, όπου οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν 500 δρχ. την ημέρα για συμμετοχή στα έξοδα σίτισής τους ενώ στις Εστίες του ΤΕΙ-Θ οι σπουδαστές πληρώνουν ενοίκιο αρκετών χιλιάδων τον μήνα. Η επίθεση αυτή σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα έγινε ακόμη πιο μεθοδευμένη πέρσι, όταν και ενεργοποιήθηκε το διάταγμα μεταφοράς της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης και των Φοιτητικών Εστιών στην Αστική Εταιρία Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας.

Οι φοιτητές διεκδικούν: Σίτιση τα πρωινά και το Σαββατοκύριακο. Στέγαση για όλους τους φοιτητές με ανέγερση νέων, σύγχρονων εστιών, επινοικίαση ξενοδοχείων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Συντήρηση και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων εστιών. Διαφάνεια στην εισδοχή των νέων οικότροφων. Κανένα ενοίκιο στις εστίες, κανένα τροφείο στα εστιατόρια. Ολες οι υπηρεσίες στο δημόσιο. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να παραμείνουν η λέσχη και οι εστίες ολοκληρωτικά υπό δημόσιο έλεγχο. Δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Δημιουργία υποδομών για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ισα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς φοιτητές. Να καταργηθεί ο αυταρχικός εσωτερικός κανονισμός που ουσιαστικά αποτελεί ταφόπλακα στη δημόσια δωρεάν στέγαση. Φοιτητικός έλεγχος στη διαχείριση των κονδυλίων. 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε σκέψη για παρεμπόδιση της σίτισης των φοιτητών στη λέσχη! (2023-05-03 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ (2015-03-18 00:00:00.0)
Δυναμική φοιτητική κινητοποίηση (2010-01-15 00:00:00.0)
Ακριβή και ανέστια γνώση (2007-11-24 00:00:00.0)
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία (2006-02-10 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για τις 15 του Νοέμβρη (2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ