Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση των εργαζομένων η σωτηρία της "Ολυμπιακής"
  • Ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε χτες στο Μίλωνα
  • Κ. Παρασκευάς: Απαιτείται πάλη για άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, που θα βάζει στο προσκήνιο τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής" εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) στο γυμναστήριο του Μίλωνα.

Στη συγκέντρωση, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Αθ. Σαββίδης παρουσίασε τις θέσεις και το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε ομόφωνα το έκτακτο συνέδριο της ομοσπονδίας, με σκοπό την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα και της περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διοίκηση της ΟΑ σε ξένο "μάνατζερ", κατήγγειλε ότι με τον τρόπο αυτό "εγκαινιάζεται στην πράξη ένα ακόμα νέο πρόγραμμα εξυγίανσης σε βάρος των εργαζομένων, που θα καταλήξει στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα".

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην ΟΑ έχουν προγραμματίσει την πρώτη τους συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία, απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία διαμαρτυρίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και του ΕΚΑ (ο γγ. Παν. Σοφός εξέφρασε τη συμπαράσταση), τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων, εκπρόσωποι της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ενώ διαβάστηκε και επιστολή συμπαράστασης της ΠΟΣ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος τόνισε πως τα λεγόμενα "προγράμματα εξυγίανσης" δεν απέτυχαν, αλλά αντίθετα πέτυχαν τον πραγματικό τους στόχο, που ήταν η απαξίωση του εθνικού αερομεταφορέα και η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Επισήμανε ότι, μεθοδικά και συστηματικά, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ ακολούθησαν τακτική απαξίωσης της "Ολυμπιακής" και των άλλων ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΟΝΕ, για να περάσει ο δημόσιος πλούτος στα χέρια των μονοπωλίων. Σημείωσε με έμφαση ότι όλα αυτά τα μέτρα των κυβερνήσεων συνοδεύτηκαν από ένταση του αυταρχισμού και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και των αγώνων τους.

Ο Κ. Παρασκευάς υπογράμμισε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτήν την πολιτική και υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα αποτελέσματά της. Τόνισε δε ότι η "Ολυμπιακή" είναι εθνικής σημασίας επιχείρηση, πρέπει να μείνει ενιαία και κατά 100% στο δημόσιο. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται η κατάργηση του Ν. 2602/97, να μην εκχωρηθεί καμία κερδοφόρα δραστηριότητα και να μη συρρικνωθεί η εταιρία, ενώ για τη μετεγκατάσταση της εταιρίας στα Σπάτα υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Τέλος, ο Κ. Παρασκευάς είπε ότι μοναδικός και αποτελεσματικός δρόμος για την πραγματική ανάπτυξη και εξυγίανση της ΟΑ είναι η διασφάλιση του ενιαίου, δημόσιου και κοινωνικού της ρόλου. Επισήμανε ότι για μια τέτοια προοπτική δεν αρκεί ένας συνδικαλιστικός αγώνας, αλλά απαιτείται πάλη για άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση, που θα βάζει στο προσκήνιο τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων. Καταλήγοντας, κάλεσε σε επαγρύπνηση και ενότητα τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ, σε όλα τα μέτωπα, θα υποστηρίξει τους αγώνες τους ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Από τη ΝΔ ο βουλευτής Β. Μεϊμαράκης είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της λειτουργίας της ΟΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαδικασία που ακολούθησε στην εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ (πρόσκληση ενδιαφέροντος), τονίζοντας ότι η ΝΔ θα έκανε... διεθνή διαγωνισμό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλος,αναφέρθηκε "στα κέντρα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν το τέλος της ΟΑ". Παραδέχτηκε ότι στο κόμμα του υπάρχουν πολλές απόψεις για το μέλλον της ΟΑ, μίλησε για την "απεγνωσμένη προσπάθεια σωτηρίας της εταιρίας" και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα επικρατήσουν όσοι τάσσονται υπέρ της δημόσιας ΟΑ.

Από τον ΣΥΝ μίλησε ο Στ. Λεωτσάκος και από το ΔΗΚΚΙ ο Κ. Αναγνωστάκης,οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράσταση των κομμάτων τους στους εργαζόμενους της ΟΑ.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Σ. Μαντζουράνης,αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), επισημαίνει ότι η χτεσινή προσέλευση των εργαζομένων στη συγκέντρωση ήταν αναντίστοιχη με τα σοβαρά προβλήματα. Προσθέτει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αποστράτευσης του συνδικαλιστικού κινήματος χρόνια τώρα και της λογικής των ατομικών παρεμβάσεων και των προσωπικών λύσεων, που καλλιέργησαν οι μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές ηγεσίες. "Οι εργαζόμενοι πρέπει να μετατρέψουν την απογοήτευσή τους σε αγώνα και αντίσταση σ' αυτή την πολιτική", υπογραμμίζει ο Σ. Μαντζουράνης και καταλήγει: "Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Σήμερα η λύση του προβλήματος της ΟΑ βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ