Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΔΑΠ
Με νέες κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας σήμερα το μεσημέρι, συγκέντρωση και πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Με νέα κινητοποίηση απαντούν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ στην εμμονή της κυβέρνησης στο ξεπούλημα της Επιχείρησης σε ιδιώτες, μέσω της θυγατροποίησης και του Χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΥΔΑΠ,συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις της, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι.Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στον κινηματογράφο ΖΙΝΑ (Λ. Αλεξάνδρας 74), ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η θρυαλλίδα που προκάλεσε τη νέα κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν η προφορική εντολή που δόθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, να εισέλθουν στην ΕΥΔΑΠ τέσσερις ξένες εταιρίες συμβούλων, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες διχοτόμησής της - πρώτο στάδιο της ιδιωτικοποίησης. Να σημειωθεί ότι από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έγινε μόνο τυπική προφορική αναφορά του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, χωρίς να υπάρξει κανένας διάλογος με τους εργαζομένους.

Η Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΥΔΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει: "Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ώστε όποτε θέλει ο καθένας, ακόμη κι αν είναι υπουργός, να βάζει και να βγάζει εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την ΕΥΔΑΠ και χωρίς να έχουν αποφασίσει γι' αυτό τα θεσμοθετημένα από το νόμο όργανα". Επιπλέον οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι "είναι αντίθετοι με τη διχοτόμηση της ΕΥΔΑΠ, που τελικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της", ενώ υπογραμμίζουν ότι "πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και τις συνέπειες που έχει αυτό το εγχείρημα στους πολίτες - καταναλωτές".

Στους ιδιώτες και με... "προίκα"

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε όλες τις κινήσεις που είχε θέσει η μελέτη της ΕΤΕΒΑ για την ιδιωτικοποίηση, με στόχο το ξεπούλημα να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούλη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με την ιδιωτικοποίηση δεν είναι άσχετοι οι εκβιασμοί που γίνονται στους διάφορους δήμους της Αττικής, με πρόσχημα τα χρέη τους προς την ΕΥΔΑΠ, να της παραδώσουν τα δίκτυά τους, έτσι ώστε οι καταναλωτές των περιοχών αυτών να πληρώνουν το νερό ακριβότερα, προς όφελος των ιδιωτών. Ηδη στον εκβιασμό αυτό φέρεται να έχει υποκύψει ο Δήμος Ασπροπύργου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι, αφού η ΕΥΔΑΠ είναι διατεθειμένη να τους κόψει ακόμη και το νερό, όπως έκανε άλλωστε στη Λούτσα!
  • Με στόχο τη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών της, προς όφελος βέβαια των ιδιωτών που θα πουλούν το νερό, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συνεννοήσεις για να υδροδοτήσει κι άλλες περιοχές, εκτός Αττικής - όπως της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αίγινας, ακόμη και της Κορινθίας! Για να κάνει μάλιστα αυτά τα βήματα δε θα διστάσει να "αξιοποιήσει" και προτάσεις άλλων ιδιωτών που εδώ και χρόνια καραδοκούν να πουλήσουν νερό από τις λίμνες Στυμφαλία και... Τριχωνίδα! Ουσιαστικά, δηλαδή, με το κόλπο της ιδιωτικοποίησης ξαναμπαίνουν πάλι στο παιχνίδι οι περιβόητοι "νερουλάδες" που είχαν αποτύχει να κερδοσκοπήσουν την περίοδο της λειψυδρίας...
  • Εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει στην ΕΥΔΑΠ 60 δισ. δρχ., σε ομόλογα του δημοσίου, για τα χρέη του δημοσίου που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του τέλους του 3% επί όλων των μισθωμάτων. Ο διακανονισμός αυτός, αξίζει να σημειωθεί, εκκρεμεί εδώ και οχτώ χρόνια και η στιγμή που επιλέχτηκε για να γίνει, μόνο ως "προίκα" προς στους ιδιώτες μπορεί να εκληφθεί. Με τον ίδιο τρόπο, επίσης, της χορήγησης ομολόγων του δημοσίου, θα γίνει και η πληρωμή των άλλων χρεών των οργανισμών του δημοσίου που χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ, εδώ και χρόνια, πάνω από 10 δισ. δρχ.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ