Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Εχτισαν "μεγαθήριο" χωρίς άδεια!

Τα εγκαίνια του σούπερ - μάρκετ της εταιρίας "ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ" στο Λαύριο είναι προγραμματισμένα να γίνουν σε λίγες μέρες. Κι όμως. Παρ' όλο που η κατασκευή του πολυκαταστήματος συνολικής έκτασης 2.300 τετραγωνικών μέτρων έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εκδοθεί... άδεια λειτουργίας! Και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρίου συζητά σήμερα για τη χορήγηση ή όχι της άδειας.

Αυτό μπορεί να θεωρείται εντελώς παράλογο. Ωστόσο, για την εταιρία ΜΕΤΡΟ αποτελεί απλά μια συνηθισμένη διαδικασία. Αλλωστε, εδώ και δύο χρόνια άλλο πολυκατάστημα, της ίδια εταιρίας, λειτουργεί χωρίς άδεια της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στην περιοχή Πέτα Κουβαρά επί της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου...

Οσα έγιναν από τις 20.1.98,τότε που η εταιρία κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση άδειας του πολυκαταστήματος του Λαυρίου στις πολεοδομικές υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτα. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα δεν έχει χορηγηθεί άδεια, αλλά η κατασκευή του "μεγαθηρίου" της ΜΕΤΡΟ ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες...

Κατ' αρχήν, στην αίτηση της ΜΕΤΡΟ δε διευκρινιζόταν το μέγεθος των χώρων αποθήκευσης και πώλησης. Το πρώτο που έκανε ο νομάρχης Δ. Φράγκος ήταν να στείλει έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο ρωτά: "Εάν στην επιφάνεια πωλήσεων των υπεραγορών συμπεριλαμβάνονται ή όχι και λοιποί χώροι της επιχείρησης που χαρακτηρίζονται απ' αυτήν ως αποθηκευτικοί, γραφεία, βοηθητικοί χώροι κλπ., οι οποίοι προστιθέμενοι στους κύριους χώρους πωλήσεων υπερβαίνουν τα 1.000 τ.μ.". Ουσιαστικά, ζητά διευκρινίσεις για το νόμο 2323/95 περί υπαίθριου εμπορίου.

Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με αυτόν το νόμο, σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων (το Λαύριο έχει 10.000 κατοίκους) για πολυκατάστημα μεγαλύτερο των 1.000 τ.μ., πρέπει να χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχία. Ο ίδιος νόμος προβλέπει πως: πολυκαταστήματα τέτοιου μεγέθους, πρέπει να κατασκευάζονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης".

Το σούπερ - μάρκετ της ΜΕΤΡΟ, εκτός του ότι βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης του Λαυρίου, έχει συνολική έκταση 2.300 τ. μ., οπότε είναι αναγκαία η άδεια της νομαρχίας. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, λοιπόν, απαντά στο ερώτημα της νομαρχίας στις 28.04.98 ως εξής: "... οι χώροι αποθήκευσης ενός πολυκαταστήματος δε συνυπολογίζονται στο χώρο πώλησης".Η ΜΕΤΡΟ, μετά από αυτή την εξέλιξη και καθόλου τυχαία, τροποποιεί τα αρχικά της σχέδια και αναφέρει στα νέα, ότι από τη συνολική επιφάνεια του κτίσματος, έκταση 1.400 τ. μ. θα χρησιμοποιηθούν σαν αποθηκευτικοί χώροι και 900 τ. μ. θα χρησιμοποιούνται σαν χώροι πωλήσεων... Μ' αυτή την αλλαγή δεν απαιτείται πλέον άδεια της νομαρχίας, αλλά του δήμου Λαυρεωτικής.

Ολο αυτό το διάστημα η εταιρία συνεχίζει να χτίζει. Και αφού λοιπόν έχει τελειώσει η κατασκευή του σούπερ - μάρκετ, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα για το αν θα χορηγήσει άδεια!

Το παράδοξο κορυφώνεται, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συζητήσει το θέμα έχει αποφασίσει ομόφωνα την αναστολή της χορήγησης αδειών λειτουργίας πολυκαταστημάτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999!

... και στον Κουβαρά

Κατά τα φαινόμενα η ΜΕΤΡΟ έχει βάλει... "στο μάτι" την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αφού στην κοινότητα Κουβαρά, επί της λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου, λειτουργεί πολυκατάστημά της, έκτασης 1640 τ. μ., εδώ και δύο χρόνια!

Την άδεια εγκατάστασης του πολυκαταστήματος χορήγησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουβαρά, μολονότι η επιφάνεια πωλήσεως του καταστήματος υπερβαίνει τα 1000 τ. μ. και κατά συνέπεια και σύμφωνα με το νόμο 2323/95, αρμόδια για χορήγηση άδειας είναι μόνο η νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Η νομαρχία παρ' όλο που με έγγραφό της έχει γνωστοποιήσει στην κοινότητα ότι δεν είναι αρμόδια να χορηγεί άδειες, δεν την ανακαλεί, επιτρέποντας στην ουσία στο σούπερ - μάρκετ να λειτουργεί δύο χρόνια χωρίς καμία άδεια...

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ