Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η τσιμεντόσκονη πνίγει την πόλη

Και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εκτονώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις με παρακάλια στην εταιρία να βάλει φίλτρα

Την υποκρισία τους και τον εμπαιγμό απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό της Χαλκίδας επέδειξαν για άλλη μια φορά η πλειοψηφία, που πρόσκειται στη ΝΔ και η μειοψηφία που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, στο δήμο Χαλκίδας, στο θέμα της ρύπανσης από την τσιμεντόσκονη, που συζητήθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης και πάλης των κοινωνικών φορέων και των δημοτών της πόλης.

Το πρόβλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας από την τσιμεντόσκονη που εκπέμπεται από την αυθαίρετη δραστηριότητα των "Τσιμέντων Χαλκίδας", χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων, του περιβάλλοντος και των περιουσιών, για πάνω από μια 30ετία, είναι αυτό που ταλανίζει τη ζωή μιας πόλης 70.000 κατοίκων.

Για χρόνια οι γαλαζοπράσινες διοικήσεις του δήμου, η νομαρχία και οι κυβερνήσεις, όχι μόνο καλλιεργούσαν ψευτοδιλήμματα του τύπου "προστασία του περιβάλλοντος ή απασχόληση και ανεργία;", αλλά πρόσφεραν κάθε βοήθεια στην οικογένεια Κιοσέογλου και στη συνέχεια, από το 1996, στους Ιταλούς της Κογκρέτουμ, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, παρ' ότι οι ιδιοκτήτες του τσιμεντάδικου θησαύριζαν, ενώ η οικογένεια Κιοσέογλου "φέσωσε" τον ελληνικό λαό με 250 δισ. δραχμές που της χάρισε η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι Ιταλοί, με την αγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας" είχαν δεσμευτεί και για επενδύσεις ύψους άνω των 2,5 δισ. δραχμών στον τομέα του περιβάλλοντος για τα δύο πρώτα χρόνια, όπως τοποθέτηση δύο ηλεκτροστατικών φίλτρων, αποθήκευση πρώτων υλών κ.ά. που δυόμισι χρόνια μετά παραμένουν ακόμα... έργα υπό κατασκευή, που λένε πως θα υλοποιηθούν ως το 2003!

Η δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων και Φορέων κατά της τσιμεντόσκονης, ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά. Μαζεύτηκαν 12.000 υπογραφές κατοίκων της Χαλκίδας (που βρίσκονται σε κάποιο συρτάρι του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη) έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις, έγινε αντικείμενο προεκλογικών δημαγωγικών δεσμεύσεων των δημοτικών συνδυασμών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτώβρη και σ' αυτά τα πλαίσια έγινε η προχτεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας. Οχι, βέβαια, για να βάλουν στη "θέση του" τον εκπρόσωπο των Τσιμέντων Χαλκίδας που ανέλυσε τα σχέδια "προστασίας του περιβάλλοντος", αλλά για να τον παρακαλέσουν να επισπεύσουν τα - ήδη καθυστερημένα - έργα, στην ουσία, δε, για να απορροφηθούν οι αντιδράσεις του κόσμου και να ξεμπλέξει η δημοτική αρχή με την προεκλογική της "δέσμευση".

"Με την ομόφωνη στάση τους και την υποταγή τους στον εκπρόσωπο του ξένου κεφαλαίου, απέδειξαν ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να επιβάλουν τη στοιχειώδη δέσμευση λειτουργίας της εταιρίας, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και την τήρηση των όρων προστασίας της υγείας χιλιάδων κατοίκων της Χαλκίδας. Απέδειξαν ότι προσπαθούν να "κοιμίσουν" την Επιτροπή και τους δημότες της πόλης, επαναφέροντας το ψευτοδίλημμα "προστασία του περιβάλλοντος ή απασχόληση - ανεργία"", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" και καλεί εργαζόμενους και λαό της Χαλκίδας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενάντια στις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής και όσων επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις, την αντίσταση των δημοτών και να τους παρουσιάσουν την αυθαιρεσία και ασυδοσία σαν "αναγκαίο κακό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκρεμεί η μερική αναστολή λειτουργίας (2000-08-04 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για την υγεία τους (1999-07-09 00:00:00.0)
Ηρθαν οι "σωτήρες"! (1997-01-03 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στο Πέραμα και τη Χαλκίδα (1996-06-05 00:00:00.0)
Λύσεις στα "μέτρα" των Κιοσέογλου - Τακόπουλου (1995-04-18 00:00:00.0)
Τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" διασπούν... εργοδοτική οργάνωση (1995-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ