Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
"Διεκδικούν" την υποταγή τους

Ρόλο απλού διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής για το θεσμό "διεκδικεί" και η νεοεκλεγμένη ηγεσία - πρόσκειται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, όπως και η προηγούμενη - της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, η νέα ηγεσία έκανε σαφές, κατά τη χτεσινή, πρώτη συνάντηση που είχε με την υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου και Γ. Φλωρίδη αντίστοιχα, πως οι ανησυχίες της εξαντλούνται στην καλύτερη λειτουργία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ) ως απλοί διοικητικοί μηχανισμοί. Τα όποια προβλήματα σε θεσμικά ζητήματα, που πολλές φορές θέτουν περιορισμούς στη δράση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και την ανάληψη από αυτήν ουσιαστικών πρωτοβουλιών, σε όφελος του δημότη, "προσπεράστηκαν".

"Προσπεράστηκε" ακόμα και αυτή η κλοπή χρημάτων της ΝΑ, με το "καλημέρα" της θεσμοθέτησης Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για το θεσμό - ποσοστά επί κρατικών φόρων που εισπράττει ο θεσμός. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ προβλέπει την απόδοση στις ΝΑ του ποσού των 109,8 Δισ. δραχμών - ποσό που προεκλογικά οι νομάρχες υποστήριζαν πως δεν αρκεί καν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Νομαρχιών - τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ), δέχτηκαν χτες να πάρουν τελικά 94,5 δισ. Από αυτά η ΕΝΑΕ θα πάρει, απευθείας και όχι μέσω των νομαρχιών, 0,4 τοις χιλίοις. Οπως είπε η Β. Παπανδρέου, τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να δίνονται από τα τέλη της βδομάδας.

Κατά τα άλλα, τα μέλη της ΕΕ της ΕΝΑΕ έθεσαν στην υπουργό το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις νομαρχίες και ζήτησαν την κάλυψη των υπερωριών του προσωπικού που θα ασχοληθεί με την προεκλογική δουλιά. Εθεσαν, επίσης, το ζήτημα της έλλειψης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των διευρυμένων ΝΑ, καθώς και το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό τους. Συγκεκριμένα ζητούν, ανάμεσα στα άλλα, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι το 60ό και όχι το 65ο. Ακόμη, όσοι έχουν εκλεγεί σε δύο ή τρεις αιρετές θέσεις, να μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα χορηγίας, με ύψος προσθετικό των αντίστοιχων χορηγιών. Τέλος, τα μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την αντίθεση της ΕΝΑΕ στην κατάργηση της Επιτροπής του άρθρου 18 - ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των αιρετών - και τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Εσωτερικών, δε δεσμεύτηκε καν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είπε απλά πως θα εξετάσει το ζήτημα των υπερωριών του προσωπικού. Πως θα προωθήσει τις 1.000 προσλήψεις επιστημόνων στις Νομαρχίες, καθώς επίσης και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των διευρυμένων ΝΑ. Αναφορικά δε με τη μηχανοργάνωση των νομαρχιών, η υπουργός είπε πως η προκήρυξη είναι ήδη έτοιμη. Ετσι, αμφότερες πλευρές δώσανε τα διαπιστευτήριά τους στην κυβέρνηση για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής απέναντι στο θεσμό. Τη συνεργασία αυτή θα επισημοποιήσουν σύντομα με τη συμμετοχή της υπουργού, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ