Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΓΟΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
"Δε θα υποταχτούμε στη "νέα τάξη""

- Μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, στο νησί της Ζακύνθου, έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό κίνημα τον τελευταίο καιρό. Πώς ξεκίνησε αυτή η κίνηση;

- Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε μετά την παρέμβαση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών απέναντι στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι επιδιώκουν να προστατέψουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών στα Βαλκάνια, τις νέες απαιτήσεις και νέες ανάγκες, που υπάρχουν σήμερα, μετά και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Στο όνομα όλων αυτών, δε διστάζουν να μακελέψουν τους λαούς, προκειμένου, όμως, να εκπροσωπήσουν αυτά τα συμφέροντα.

Ο λαός της Ζακύνθου, μαζί με τους φορείς του νησιού - Εργατικό Κέντρο, Επιτροπή Ειρήνης - βλέποντας αυτή την κατάσταση και το δράμα του γιουγκοσλαβικού λαού, παράλληλα νιώθοντας ο ίδιος ότι η επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι πρόβλημα που απασχολεί όλους τους λαούς των Βαλκανίων, αρνούμενος να σκύψει το κεφάλι στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, παίρνει καθημερινά πρωτοβουλίες συμπαράστασης, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του σ' αυτήν την κατάσταση.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του κινήματος του ζακυνθινού λαού απέναντι στο γιουγκοσλαβικό λαό;

- Ο στόχος, τόσο των φορέων, όσο και του λαού του νησιού μας, πρώτα και κύρια, είναι να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να λερώσει τα χέρια της με το αίμα του αθώου λαού της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, η υποτελής κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει εκστρατευτικό σώμα, παρά τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ολοκληρώνοντας έτσι την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και την τελική υποταγή του λαού της. Ο ελληνικός λαός και η εργατική τάξη της χώρας στέκεται στο πλευρό του αδελφού λαού και απαιτεί να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Ζητάμε να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια και να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της από το κατάπτυστο κείμενο - άδεια για επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ο λαός της Ζακύνθου, αλλά και όλης της χώρας, ζητά να μην αποσταλεί κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία και να επιστρέψουν τα εκστρατευτικά σώματα από την Αλβανία.

- Τι εκδηλώσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο νησί της Ζακύνθου;

- Εχουμε χαράξει ένα πρόγραμμα πολυμορφικών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, για την επόμενη βδομάδα, έχουμε προγραμματίσει συνεχή συλλαλητήρια, με κορυφαίο στόχο την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συναυλίας - συγκέντρωσης και πορείας του λαού του νησιού. Με όλα αυτά, επιδιώκουμε να εναντιωθεί ο ζακυνθινός λαός απέναντι στην υποτελή στάση της κυβέρνησης και, παράλληλα, να εκφράσει για ακόμα μία φορά τη συμπαράστασή του στο σερβικό λαό, απαιτώντας να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

- Ποιο είναι το μήνυμα, που στέλνει ο λαός του νησιού στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας;

- Το μήνυμα είναι ότι δε θα υποταχτούμε στη "νέα τάξη πραγμάτων" και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας. Είμαστε σίγουροι ότι η συγκρότηση και η συσπείρωση του λαού μας, μαζί με το λαό των Βαλκανίων, μπορεί να σταθεί απέναντι στη νέα τάξη, που επιχειρούν να επιβάλλουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μακελάρηδες. Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για την ειρηνική διαβίωση των λαών, για τη φιλία και τη συνεργασία τους, αλλά και για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης όλης της Ευρώπης.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ