Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδίζουν με ρύπους και την Ελλάδα!

Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση, ενώ σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις επιστημόνων που έχουν επιληφθεί του θέματος

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας και σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προέρχονται από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία!

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το νέφος που σκέπασε από προχτές το πρωί τους Νομούς Λάρισας,Μαγνησίας,Εύβοιας και τις Βόρειες Σποράδες και κινητοποίησε διάφορους επιστημονικούς φορείς. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλες οι επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθούν τα χαρακτηριστικά του νέφους. Αν, δηλαδή, είναι τοξικό ή κατά πόσον εγκυμονεί κινδύνους αν το εισπνεύσουν άνθρωποι ή κατά πόσον είναι επικίνδυνο αν ενταχθεί στην τροφική αλυσίδα, με δεδομένο ότι ήδη έχει επικαθίσει στην επιφάνεια της Γης.

Να σημειώσουμε ότι το νέφος αυτό εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποτελείται από ίνες αλουμινίου με επικάλυψη γυαλιού, ονομάζεται από τους αεροπόρους "αερόφυλλα" ("τσαφ"), εκτοξεύεται σε ύψος 3.000 μ. από την επιφάνεια της Γης και χρησιμοποιείται από τους ΝΑΤΟικούς για την παραπλάνηση και "τύφλωση" των ραντάρ των Γιουγκοσλάβων.

Μέχρι χτες οι επιστήμονες του "Δημόκριτου" διαβεβαίωναν ότι οι μέχρι τότε έρευνές τους κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ραδιενεργό και ότι οι ποσότητες που ανιχνεύουν βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρόσθεταν, όμως, ότι οι έρευνές τους συνεχίζονται και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν καινούριες ενδείξεις θα γίνουν ανακοινώσεις.

Οταν ρωτήθηκαν για τον επιστημονικό ορισμό του νέφους, οι επιστήμονες αυτοί δήλωσαν άγνοια κατάταξης σε κάποια κατηγορία.

Ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι "σ' αυτήν τη μορφή είναι αδρανές υλικό και δεν είναι τοξικό", χωρίς ωστόσο να παραθέσει περισσότερα στοιχεία.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη σειρά του αντί άλλης αντίδρασης, παρουσίασε ανακοίνωση του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ. Κουιμτζή,ο οποίος διαφοροποιούμενος από δηλώσεις άλλων συναδέλφων του, που έγιναν προ ημερών (σ. σ. μιλούσαν για κινδύνους μεταφοράς ραδιενέργειας από τα κατάλοιπα πυραύλων Τόμαχοκ), υποστηρίζει ότι "μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αιτιολογούν τη μεταφορά ρύπων που δημιουργούνται από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία".

Οσον αφορά βέβαια για το νέφος που εμφανίστηκε, υποστηρίζει ότι "πιθανόν να οφείλεται στις σκόνες που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία για την παραπλάνηση των ραντάρ" και ανακοινώνει ότι το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος στα πλαίσια του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αυξήσει τις δειγματοληψίες και τον έλεγχο των επιφανειακών νερών που διεξάγει στη Μακεδονία. Συγκεκριμένα θα τοποθετήσει δύο επιπλέον δειγματολήπτες, ένα σε κατοικημένες περιοχές και ένα σε αγροτική περιοχή (Δέλτα Αξιού) "με τους οποίους θα συγκεντρώνει συστηματικά δείγματα βροχής, καθώς και δείγματα πίπτουσας σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων. Τα δείγματα αυτά θα αναλύονται τόσο για την οξύτητα της βροχής, όσο και για την ύπαρξη χημικών τοξικών ουσιών".

Αφού όμως δεν έχουν γίνει οι αναλύσεις αυτές, πώς μπορεί ο εν λόγω καθηγητής, αλλά και η κυβέρνηση να είναι τόσο καθησυχαστικοί;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συστατικά ακόμη και πριν σχηματιστεί ο Ηλιος!(2024-04-06 00:00:00.0)
Σαθρή μπάλα ο Μπενού!(2022-10-15 00:00:00.0)
Εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία(2015-06-14 00:00:00.0)
Σιγοκαίει η τοξική «βόμβα»(2006-07-21 00:00:00.0)
Πώς σχηματίζονται οι πλανήτες(2005-11-20 00:00:00.0)
Η παγκόσμια «γύρη»(2005-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ