Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηχοι, εικόνες, συναισθήματα...

Πόλεμος. Κι εσύ να δημοσιογραφήσεις, για ήχους, εικόνες, συναισθήματα. Μπορείς να γράψεις, στο χαρτί, τον ήχο του πολέμου; Πώς να περάσουν απ' τη γραφίδα, το διαπεραστικό, προειδοποιητικό σφύριγμα των σειρήνων, το απόμακρο, απειλητικό βούισμα των βομβαρδιστικών, ο εκκωφαντικός, εφιαλτικός κρότος των εκρήξεων, οι σπαρακτικές κραυγές πόνου των τραυματιών, ο επιθανάτιος ρόγχος των σκοτωμένων, η σιωπή της αναμονής, των στιγμών ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο;

Μπορείς να περιγράψεις, με τα πλήκτρα του υπολογιστή, τις εικόνες του πολέμου; Ποιες λέξεις είναι αρκετές για να δείξουν τα μάτια των παιδιών, τα πρόσωπα των μανάδων, στα υπόγεια καταφύγια, το πυκνό, μαύρο σύννεφο καπνού ν' ανεβαίνει και να κρύβει τον ουρανό, τα γκρεμισμένα εργοστάσια, τα καμένα νοσοκομεία, τα ερειπωμένα σπίτια, τα διαμελισμένα κορμιά στους ανοιχτούς τάφους των βλημάτων;

Μπορείς να μεταφράσεις, με τη δημοσιογραφική πένα, τα συναισθήματα του πολέμου; Πώς να χαρακτηρίσεις την αγωνία για μια θέση στο καταφύγιο, το φόβο του θανάτου, την ελπίδα για ζωή, τον πόνο για το χαμό των δικών τους, τη θέληση της αντοχής, το πάθος της αντίστασης, την προσμονή της εκδίκησης;

Πόλεμος. Απόπειρα καταγραφής εικόνας, ήχου και συναισθημάτων στη μια, την πραγματική, την αληθινή πλευρά του: Η πομπή των καταραμένων πορεύεται την επιστροφή στη γενέτειρα γη. Τα "φτερά των δαιμόνων" πετούν στον ουρανό και ρίχνουν καυτό ατσάλι. Φωτιά, συντρίμμια, σάρκες κομματιασμένες. Το προσφυγόπουλο, καθισμένο στο βομβαρδισμένο κάρο, ακουμπώντας το κεφάλι στο χέρι του, κλαίει με λυγμούς. Θρηνεί το χαμό των δικών του. Ολομόναχο στο τοπίο του θανάτου. Ερμαιο στον εφιάλτη του παρόντος. Απροστάτευτο στην απειλή του μέλλοντος.

Αναφορά στην άλλη πλευρά, του πολέμου της σιγουριάς που παρέχει ύψος πετάγματος των βομβαρδιστικών: Ο πιλότος σηκώνει τον αντίχειρα, σημάδεψε σωστά και πέτυχε το στόχο. Ο στρατηγός χαίρεται, μετρώντας ερείπια και χαμένες ανθρώπινες ζωές. Ο εκπρόσωπος Τύπου δηλώνει την αποφασιστικότητα των δολοφόνων να συνεχίσουν την ανθρωποσφαγή. Ο πλανητάρχης, αφουγκραζόμενος τη"σιωπή των αμνών", λογαριάζει τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών και τα οφέλη της παντοκρατορίας της "νέας τάξης".

Πόλεμος. Και σ' αυτόν, στο πλευρό των δολοφόνων, συμμετέχει και η Ελλάδα. Ετσι αποφάσισαν οι άθλιοι κυβερνώντες. Ο Σημίτης και ο Ακης προσφέρουν το έδαφός της στους επιτιθέμενους και στέλνουν τα στρατευμένα παιδιά της, έξω από τα σύνορα, να πολεμήσουν.

Πιο εύκολο να περιγράψω τις εικόνες της Ελλάδας που αντιστέκεται και τα συναισθήματα του λαού της που αντιδρά: Ανθρώπινα ποτάμια διαδηλώσεων διασχίζουν τους δρόμους της. Στις πρώτες γραμμές της μάχης οι κομμουνιστές. Για μια ακόμα φορά έλαχε σ' αυτούς να υπερασπίσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της Ελλάδας. Στα αγριεμένα βλέμματα των διαδηλωτών καθρεφτίζεται η υπερηφάνεια του Ελληνα, που δε συναινεί στη δειλία της υποταγής και στην ντροπή της συνενοχής των γερμανοτραφών κι αμερικανόδουλων κυβερνώντων. Τα συνθήματά τους, πολεμικές κραυγές εναντίον των ιμπεριαλιστών, κατάρα κι απειλή για τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Ο αγώνας τους, όρκος στην Πατρίδα, πίστη στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, υπόσχεση στο ειρηνικό αύριο της ανθρωπότητας.

Αυτή είναι η Ελλάδα του λαού της, της ιστορίας της, του πολιτισμού της, του παρόντος και του μέλλοντός της. Αυτή την Ελλάδα δε θα μπορέσουν ποτέ να τη μετατρέψουν σε "δολοφόνο" γειτονικών λαών, οι ξεπουλημένες πολιτικές ηγεσίες της. Ας το ξέρουν αυτό ο Σημίτης και ο Ακης, ας το καταλάβουν ο Κλίντον, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ