Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Εχουμε μόνο μία επιλογή: Σύγκρουση τώρα"

"Εχουμε μόνο μία επιλογή: Σύγκρουση τώρα".Στα λόγια αυτά συμπυκνώνεται η πρόταση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας προς τους φοιτητές ενόψει των εκλογών της 28ης Απρίλη, οι οποίες γίνονται κάτω από τη σκιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια και σε μια χρονιά που συγκλονίστηκε από τις μεγάλες εκπαιδευτικές και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Οι ΠΚΣ στην προκήρυξή τους, με την οποία ενημερώνουν και συζητούν με τους φοιτητές, αποκαλύπτουν το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και προτείνουν το μονόδρομο της αντίστασης.

"Τίποτα δεν είναι όπως πριν",διαπιστώνουν οι ΠΚΣ: "Οταν τα μεγάλα λόγια της "παγκοσμιοποίησης" διαδέχονται οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι, όταν τα μεγάλα λόγια της "κοινωνίας της γνώσης" τα διαδέχονται οι ταξικοί φραγμοί, όταν τα μεγάλα λόγια του "εθνικού στόχου της ΟΝΕ" τα διαδέχονται η ανεργία και η απαξίωση των πτυχίων", τότε "έχουμε μόνο μια επιλογή","σύγκρουση τώρα".

Οι ΠΚΣ επισημαίνουν ότι "μπροστά μας έχουμε τα χειρότερα: Το νόμο για την "οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια" (βλ. υποτέλεια), τα "μη κρατικά ΑΕΙ", το ΕΠΕΑΕΚ - 2, την εξάπλωση του πολέμου σε όλα τα Βαλκάνια", "χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, μαχητικό, διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα".

"Γι' αυτό στις 28 Απρίλη: Ισχυρή Πανσπουδαστική", "για να δυναμώσει και να οργανωθεί η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Για να κλείσουμε το δρόμο στον εθνικισμό. Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Για να παλέψουμε, μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό, να μπει φραγμός στην πολιτική της ανεργίας, της δουλιάς χωρίς δικαιώματα, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Για να μπορούμε να προσφέρουμε στο λαό μας ανάλογα με τις σπουδές μας. Για να δυναμώσει το μέτωπο παιδείας. Για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να επιβάλουμε μια άλλη πολιτική, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας ενότητα και τους φοιτητικούς συλλόγους. Για να σταματήσει η διάλυση της ΕΦΕΕ και των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων. Για να μην περάσει ο αυταρχισμός και η αντιδημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων. Για να διευρυνθούν οι ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες".

Αναφερόμενες στη στάση των άλλων παρατάξεων, οι ΠΚΣ τονίζουν: "Ολο το προηγούμενο διάστημα είδες τις άλλες παρατάξεις να προσπαθούν να εξωραϊσουν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και να σε αποπροσανατολίσουν. Για παράδειγμα, παρουσίασαν και παρουσιάζουν την "ελεύθερη πρόσβαση" ως πανάκεια, κρύβοντας ότι η ουσία δεν είναι το σύστημα μετάβασης αλλά ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των σπουδών τόσο στη μέση εκπαίδευση, όσο και στα ΑΕΙ. Είδες ότι οι άλλες παρατάξεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την κοινή δράση και το συντονισμό με τον αγωνιζόμενο λαό. "Ποιούν την νήσσαν" όταν ο πόλεμος μάς χτυπά την πόρτα. Τώρα πια, που τα πράγματα ζορίζουνε, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από "ανώδυνες" θέσεις ή πίσω από προσωπεία ανεξαρτησίας".

Απευθυνόμενες στους φοιτητές, οι ΠΚΣ τους καλούν σ' αυτές τις εκλογές: "Να υψώσουν δυνατά τη φωνή τους - Να δώσουν τη δική τους απάντηση. Το χαστούκι να είναι δυνατό σ' αυτούς που με λογικές μονόδρομου ακολουθούν τις εντολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Που τσακίζουν τα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού μας έχοντας ως μόνο κριτήριο την αύξηση των κερδών των λίγων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει η «Αυγή» να κρυφτεί... (2009-10-15 00:00:00.0)
Ανάγκη η Πανσπουδαστική αντεπίθεση (2004-05-11 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές να απαντήσουν με ενότητα (2001-05-26 00:00:00.0)
Πάλι το οδήγησαν σε διάλυση (2001-05-15 00:00:00.0)
Η ενίσχυση της ΠΚΣ, εγγύηση νέων αγώνων (2001-03-30 00:00:00.0)
Συνέδριο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ