Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κρύβει" την εισαγόμενη ΝΑΤΟική ρύπανση η κυβέρνηση

Παραδέχεται ουσιαστικά ότι υπάρχουν αυξημένες μετρήσεις σε τοξικές ουσίες, αλλά, μέσω απόφασης - "εξπρές" του Ανώτατου Ειδικού Συμβουλίου Υγείας, υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας για τον ελληνικό πληθυσμό...

Στοιχεία - φωτιά, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ατμόσφαιρα της χώρας μας έχει επιβαρυνθεί σοβαρά με καρκινογόνες τοξικές ουσίες, που προέρχονται από τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία - οι οποίοι μάλιστα γίνονται και με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης - έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επίτηδες ακολουθούσε τη μέθοδο του εφησυχασμού και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που την απειλούν, λέγοντας επισήμως στις 20 Απρίλη ότι "έγκυρες μετρήσεις δε δείχνουν προς το παρόν κανένα ανησυχητικό αποτέλεσμα", αποκρύβοντας ότι από τις 2 Απρίλη είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα από επιστήμονες για επιβαρυμένες μετρήσεις!

Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων της έκθετης κυβέρνησης, προκειμένου να δείξει ότι δεν έχει "λερωμένη τη φωλιά της", και προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της, είναι ότι έδωσε τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα χτες και μόλις εξασφάλισε δήλωση του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας, που λέει ουσιαστικά ότι ακόμη και αυτές οι αυξημένες συγκεντρώσεις "δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας για τον ελληνικό πληθυσμό". Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του καθηγητή επιδημιολογίας Δ. Τριχόπουλου, βασίστηκε στη "διεθνή βιβλιογραφία", αλλά και στις εκθέσεις που του έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις μετρήσεις των επιστημόνων, οι οποίες όμως δεν είχαν κατατεθεί ακόμη ολοκληρωμένες!

Η ρύπανση πάει "σύννεφο"

Ειδικότερα προχτές το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,παρέδωσε στον υπουργό περίληψη έκθεσης των αποτελεσμάτων αναλύσεων των δειγμάτων ατμόσφαιρας που εξετάστηκαν από διεθνές εργαστήριο της Αγγλίας και τα οποία δείχνουν από τετραπλασιασμό ως δεκαπενταπλασιασμό των επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Μάλιστα, η επεξεργασία των στοιχείων έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, το οποίο, με οδηγό την ανάλυση διεθνών μετεωρολογικών δεδομένων, αποδεικνύει ότι η αυξημένη αυτή ρύπανση προέρχεται αναμφισβήτητα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και όχι από άλλη πιθανή αιτία. Να σημειώσουμε εδώ ότι τέτοιοι επιστημονικοί μετεωρολογικοί συσχετισμοί δεν έγιναν - σύμφωνα με πληροφορίες - κατά τις άλλες επιστημονικές αναλύσεις δειγμάτων από άλλους επιστημονικούς φορείς.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση - που υπογράφουν οι καθηγητές Σ. Ραψομανίκης,Χ. Ζερεφός,Δ. Μελάς και Ν. Τσάγκας - για τις μετρήσεις που έγιναν την περίοδο 6 ως 8 Απρίλη,για την οποία υπάρχει πλήρης μετεωρολογική ανάλυση, τα στοιχεία για την αύξηση της ρύπανση της Βόρειας Ελλάδας είναι τρομακτικά:

  • Διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των διοξινών και φουρανίων αυξήθηκαν από το επίπεδο των 1,5 - 2 πικογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, που αποτελούν τις συνηθισμένες τιμές για τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, σε 23.Δηλαδή σχεδόν δεκαπενταπλασιάστηκαν! Να σημειώσουμε ότι ενδεικτικό για τη σοβαρότητα των μετρήσεων αυτών είναι ότι στη Σουηδία τα ανεκτά επίπεδα διοξινών για τις αγροτικές περιοχές έχουν καθοριστεί μόλις στα 0,003 πικογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ για τις περιοχές με βαριά βιομηχανία είναι τα 5 πικογραμμάρια. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, δε συνιστάται η εργασία σε κτίρια που η συγκέντρωση διοξινών στον αέρα ξεπερνά το 1,5 πικογραμμάριο.
  • Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε αύξηση των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (του καρκινογόνου κλοφέν δηλαδή) από 0,6 νανογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε 2,6. Δηλαδή υπερτετραπλασιάστηκαν!
  • Παρατηρήθηκε, ταυτόχρονα, αύξηση των συγκεντρώσεων των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, που ανήλθαν σε 250 νανογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή παρουσιάζουν υπερδεκαπλασιασμό σε σχέση με τα συνηθισμένα πάντα επίπεδα!

Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι, όπως προστίθεται στην περίληψη της έκθεσης των επιστημόνων, "επειδή το επεισόδιο αυτό δεν πιστεύουμε ότι είναι το μοναδικό που εμφανίστηκε τον Απρίλη, αλλά είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα επεισόδια σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση των δειγματοληψιών μετά την 12/4/99 για να υπάρχει έγκυρη επιστημονική μέτρηση των επιπέδων αυτών των επικίνδυνων ουσιών. Και ετούτο διότι η τυχόν επανάληψη μικρότερων ή μεγαλυτέρων ανάλογων επεισοδίων είναι δυνατόν να δημιουργήσει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη χώρα μας"...

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας, για προφανείς λόγους, να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτών των στοιχείων και πριν πάρει καν την ολοκληρωμένη έκθεση, με επιστολή του προς τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου εγκαλεί τους επιστήμονες ότι δεν παραθέτουν ανεκτά όρια τιμών των ρύπων, τη στιγμή που και ο ίδιος ξέρει ότι τέτοια όρια δεν έχουν καθιερωθεί!

Το χρονικό της κοροϊδίας

Ενδεικτικό της κοροϊδίας που επιφύλασσε τόσον καιρό η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την εισαγόμενη ρύπανση από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, είναι το πακέτο της αλληλογραφίας του καθηγητή του ΑΠΘ Χ. Ζερεφού που άρχισε από τις 2 Απρίλη με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα:

  • Στην πρώτη του επιστολή ο καθηγητής γράφει ότι αέριες μάζες στις 24, 25 και 26 Μάρτη προερχόμενες από τη Γιουγκοσλαβία και είναι δυνατόν να περιέχουν τοξικές ουσίες πέρασαν και στη χώρα μας, ενώ εσωκλείει και σχετικούς χάρτες.
  • Στις 6 Απρίλη με επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει την ίδια αγωνία του και ενημερώνει ότι με τους συναδέλφους του του Δημοκρίτειου ξεκινούν μετρήσεις.
  • Στις 20 Απρίλη με τρίτη επιστολή του ενημερώνει ότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει επιβάρυνση της χώρας από τοξικές ενώσεις (διοξίνες, κλοφέν κλπ.). Να σημειώσουμε ότι την ίδια μέρα έγινε η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και ο μεν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποστήριξε ότι"έγκυρες μετρήσεις δε δείχνουν προς το παρόν κανένα ανησυχητικό αποτέλεσμα", ενώ ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης "οι δηλώσεις των επιστημόνων που ανησυχούν οφείλονται σε πολιτικούς λόγους ή προσωπική προβολή".
  • Στις 21 Απρίλη στέλνει νέα επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εκφράζει την έκπληξή του για τις προαναφερόμενες δηλώσεις και αναφέρει ότι έχει ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και τηλεφωνικά για τις αυξημένες μετρήσεις των τοξικών ουσιών που έγιναν, τονίζοντας ότι είναι οι μόνοι επιστήμονες -με πρωτοβουλία τους και χωρίς να ζητούν κάποια ανταλλάγματα - που του δίνουν τέτοιες μετρήσεις. (Προφανώς υπονοεί ότι οι μετρήσεις των υπολοίπων 35 χημικών ουσιών που ελέγχει το ΑΠΘ σε 25 σημεία της Βόρειας Ελλάδας και οι τιμές τους βρέθηκαν σε κανονικά επίπεδα, καμία σχέση δεν έχουν με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ