Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο του δήμου οι τυφλοί μικροπωλητές

Με τους τυφλούς που ζουν από το υπαίθριο μικρεμπόριο τα έχει βάλει η δημοτική αρχή της Αθήνας. Πιστή στην πολιτική της για μια "πόλη - βιτρίνα" προχωρά στην κατάσχεση των πάγκων, που διατηρούν σε διάφορα σημεία της πόλης για να πωλούν τα προϊόντα τους, προκειμένου να τους εξαφανίσει από το τοπίο.

Συγκεκριμένα, με ψήφισμα διαμαρτυρίας, η Πανελλήνια Ενωση Τυφλών καταγγέλλει τη δημοτική πλειοψηφία της πρωτεύουσας, επειδή με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ν. Απέργη η Δημοτική Αστυνομία κατάσχεσε τους πάγκους που διατηρούσαν οι εν λόγω τυφλοί στην οδό Αιόλου. Οπως δηλώνει στο"Ρ" ο Αν. Λιάκος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωσης, χτες το πρωί, πριν ακόμα οι τυφλοί μικροπωλητές προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, η Δημοτική Αστυνομία "μάζεψε" τους πάγκους - 15 συνολικά - σε φορτηγά του δήμου.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζει "χουντική" την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής και επισημαίνει πως η δημοτική πλειοψηφία διώκοντας τους τυφλούς υπαίθριους μικροπωλητές της πόλης, καταστρέφει οικονομικά συνολικά 46 οικογένειες τυφλών και τους βοηθούς που τυχόν διατηρούν. Να σημειωθεί ακόμα πως, σύμφωνα με το ψήφισμα της Ενωσης, η κατάσχεση έγινε παρά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απλή μετακίνηση των πάγκων σε άλλο σημείο της οδού.

Οι τυφλοί ζητούν από τη δημοτική αρχή την άμεση επιστροφή των πάγκων στη θέση τους και την αποχώρηση της δημοτικής αστυνομίας από τις πλατείες Ιερού Λόχου και Αγίου Μάρκου, προκειμένου οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές να δραστηριοποιηθούν και εκεί.

Επιπλέον, η Ενωση επισημαίνει πως τα μέλη της κατέχουν άδειες μικροπωλητή ατελώς. Ο Αν. Λιάκος δηλώνει, όμως, πως επιβαρύνονται από τη δημοτική αρχή με πρόστιμα - για κατάληψη επιπλέον κοινόχρηστου χώρου - που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δραχμές!

Τέλος, ο Αν. Λιάκος τονίζει πως η δημοτική αρχή από πέρυσι τον Αύγουστο έχει προειδοποιήσει την Ενωση πως τα μέλη της, πρέπει να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα, επικαλούμενη νόμο του 1977. Ενα νόμο που προσδιορίζει πως οι τυφλοί πρέπει να πωλούν μόνο μανικετόκουμπα, μπανέλες και συναφή προϊόντα."Από την άλλη, όμως, - συμπληρώνει - παραβλέπει νόμο του 1995 και δημοτική πράξη του 1996 που ορίζουν ότι το συνδικαλιστικό όργανο των τυφλών εισηγείται στο δήμο ποια προϊόντα θέλει να πουλά και αυτός τα αποδέχεται ή όχι. Εμείς δε λάβαμε ποτέ απάντηση από τη δημοτική αρχή στις προτάσεις μας, απλά μια ειδοποίηση για το τι να πουλάμε", τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ