Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρά τους ισχυρισμούς που προβάλλει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης,ότι δήθεν η ακολουθούμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας συμβάλλει στο να γίνει "ισχυρή η Ελλάδα", στην πραγματικότητα η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ανίσχυρη, καθώς χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει η εμπορική - και άρα η οικονομική - εξάρτηση της χώρας από διάφορα κέντρα του εξωτερικού. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της πραγματικότητας - που διαψεύδει τον "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ - αποτελεί και η συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και γενικότερα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία.

Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφουν την εξαγωγική επίδοση και την εισαγωγική διείσδυση.Ο πρώτος δείκτης είναι ο λόγος της αξίας των εξαγωγών προς την ακαθάριστη αξία της παραγωγής σε τρέχουσες τιμές και ο δεύτερος είναι ο λόγος της αξίας εισαγωγών προς την αξία της φαινόμενης κατανάλωσης. Και οι δύο δείκτες μαζί μάς πληροφορούν ποια τύχη έχουν τα ελληνικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, αλλά και τις ξένες και ταυτόχρονα πώς εξελίσσονται οι εισαγωγές ξένων προϊόντων στην ελληνική αγορά (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ομοειδή εγχώρια ελληνικά προϊόντα).

Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας του Μάη 1999 (εκδίδεται κάθε μήνα):

  • Η εξαγωγική επίδοση στο σύνολο της μεταποίησης παρουσίασε ανεπαίσθητη βελτίωση τα τελευταία 3 χρόνια. Από 27,4% που ήταν το 1995 ανέβηκε στο 28,7% το 1997. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εξαγωγική επίδοση στον κλάδο τροφίμων και ποτών μειώθηκε από 17% το 1995 σε 15,7% το 1997. Στην ίδια περίοδο η κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκε, αφού ο δείκτης του όγκου λιανικών πωλήσεων ειδών διατροφής ανέβηκε από 92,5% που ήταν το 1995 στο 96,1% το 1998.
  • Η εισαγωγική διείσδυση στο σύνολο της μεταποίησης αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον της εξαγωγικής επίδοσης. Από 47,6% που ήταν το 1995 αυξήθηκε στο 49,5% το 1997 και ανέβηκε αισίως το τρίτο τρίμηνο του 1998 στο 50%! Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ το γεγονός ότι στην ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι εισαγωγές ειδών διατροφής από το εξωτερικό από 24,1% που ήταν το ποσοστό εισαγωγικής διείσδυσής τους το 1995 σε 24,9% το 1997.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν, με τη γλώσσα των αριθμών, ότι χρόνο με το χρόνο τα εισαγόμενα είδη διατροφής (και όχι μόνο) εκτοπίζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών προϊόντων τόσο από τη διεθνή όσο και την εγχώρια αγορά. Δηλαδή η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο εισάγουμε και καταναλώνουμε όλο και περισσότερα ξένα προϊόντα. Και φυσικά η εξέλιξη αυτή έχει τις δικές της αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην εγχώρια παραγωγή, τις εξαγωγές, την ανεργία, αλλά και στα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η διόγκωση των οποίων σημαίνει ένταση της οικονομικής εξάρτησης της χώρας και άρα λιγότερο ισχυρή Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ