Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΟΣΗ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΚΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
"Δεν επαναπαυόμαστε!"

- Μετά από τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΕΣΕΕ. Τι προηγήθηκε και οδήγησε εκείνους που τόσα χρόνια δεν ήθελαν να γίνει συνέδριο, να πραγματοποιηθεί τελικά;

- Πρέπει κατ' αρχήν να σημειωθεί ότι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κύκλοι γενικών συνελεύσεων σε όλες σχεδόν τις σχολές. Επίσης, στο πλαίσιο των μαθητικών κινητοποιήσεων τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούσαν τους σπουδαστές μέσα από τα αγωνιστικά πλαίσια της ΠΚΣ που ψηφίστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις. Από την άλλη υπήρχε η αδυναμία της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να καταφέρουν τελικά να στρέψουν το σπουδαστικό κίνημα σε μία συντεχνιακή κατεύθυνση με το να προσπαθούν να περάσουν ότι για τα προβλήματα δε φταίει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το "κακό ΤΕΕ". Βέβαια, ο καθοριστικότερος παράγοντας ήταν η σημαντική ενίσχυση της δύναμης της ΠΚΣ στις σπουδαστικές εκλογές, που λειτούργησε ως μέσο πίεσης.

- Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα που η ΠΚΣ αποκόμισε από τις εργασίες του συνεδρίου;

- Το πρώτο και βασικότερο ήταν ότι φάνηκε η σύμπνοια της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ με την ακολουθούμενη πολιτική. Στο συνέδριο, κατέβασαν κοινή εισήγηση που ήταν γενικόλογη, άγευστη και άοσμη, που δεν έθιγε το ρόλο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι άλλες δυνάμεις περί άλλων τύρβαζαν, με προτάσεις χωρίς στόχους και προοπτική. Η μόνη αγωνιστική πρόταση ήταν αυτή της ΠΚΣ, της οποίας οι θέσεις συσπείρωσαν σπουδαστές και ανεξάρτητα σχήματα ακόμα και τις μέρες που διήρκεσε το συνέδριο.

- Σήμερα, υπάρχει Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ. Πόσο μετρά αυτό στη δράση του σπουδαστικού κινήματος;

- Για την ΠΚΣ το γεγονός ότι από δύο έδρες, τώρα έχει τέσσερις, δε σημαίνει ότι άλλαξαν οι συσχετισμοί. Από αυτή τη σκοπιά, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του σπουδαστικού κινήματος (γενικές συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια), χωρίς να αγνοούμε το ρόλο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ. Το προηγούμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ το είχαμε θεωρήσει νόθο γιατί δεν είχε εκλεγεί από συνέδριο. Και τελικά λειτούργησε εντελώς αντιδραστικά, με αποφάσεις και θεματολογία γύρω από το ρόλο του ΤΕΕ και που κατάντησε να παίρνει αποφάσεις καταδίκης της ΠΚΣ.

Ακόμα πάντως κι αν το νέο ΚΣ της ΕΣΕΕ δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες του σπουδαστικού κινήματος, το πανελλαδικό συντονιστικό των ΤΕΙ μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του σπουδαστικού κινήματος θα δώσει αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν επαναπαυόμαστε!

- Η ΠΚΣ κατέκτησε τέσσερις έδρες στο ΚΣ. Ποιος είναι ο ρόλος που θα παίξει η παράταξη το επόμενο διάστημα;

- Μέσα από καλύτερους όρους η ΠΚΣ βάζει σαν στόχο να παλέψει για τις θέσεις της, σε περισσότερες ακόμα σχολές. Ενα βήμα ήταν το ότι οι στόχοι που βγήκαν από το Συνέδριο ήταν ένα ψήφισμα που κατέβασε η ΠΚΣ ενάντια στον πόλεμο, το οποίο οι άλλες παρατάξεις δεν μπορούσαν να μην ψηφίσουν. Βασικοί στόχοι πάλης της παράταξης είναι να μην περάσει η μεταρρύθμιση, τα ζητήματα του 8ου εξαμήνου στα ΤΕΙ, της δημιουργίας κατευθύνσεων, νέων τμημάτων και εξειδικεύσεων. Γι' αυτά θα συνεχίσει να παλεύει μέσα και έξω από το ΚΣ της ΕΣΕΕ.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ