Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στον αέρα" τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής

Ο εισηγητής Ν. Ρόζος πρότεινε να κριθεί ο σχετικός νόμος αντισυνταγματικός. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου σε ένα μήνα

Να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) εισηγήθηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ δεκάδων προσφυγών από καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου σ' ένα μήνα.

Ο εισηγητής ανέφερε ότι με τα ΠΣΕ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή συμμετέχουν στα προγράμματα σπουδών άτομα, τα οποία δεν έχουν περάσει στα ΑΕΙ με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και τελικά θα αποκτήσουν όλοι αδιακρίτως ισότιμο πτυχίο.

Στην εισήγησή του ο Ν. Ρόζος ανέφερε επίσης:

  • Ο νόμος είναι διάτρητος από αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.
  • Δημιουργούνται προβλήματα συνταγματικότητας, επειδή ο νόμος δεν καθορίζει οργανωτικές εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του Συντάγματος, που να διασφαλίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία.
  • Πρόβλημα αντισυνταγματικότητας ανακύπτει κατά τον εισηγητή και σχετικά με την εξουσιοδότηση που παραχωρεί ο νομοθέτης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των ΠΣΕ. Τέτοια απόφαση του υπουργείου έχει εκδοθεί από το Νοέμβρη του 1997.

"Τρικλοποδιές" στη διαδικασία επιδίωξε να βάλει ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος για άλλη μια φορά ζήτησε την αναβολή της συζήτησης με απώτερο στόχο να παγιωθεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Να υπενθυμίσουμε ότι η χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ πραγματοποιήθηκε μετά από προηγούμενη αναβολή, που είχε ζητήσει και πέτυχε το υπουργείο Παιδείας.

Και στη χτεσινή συνεδρίαση ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας επικαλέστηκε διάφορες προφάσεις, πως δήθεν το υπουργείο θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα και γι' αυτό έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή νομικών. Τελικά, το αίτημα αναβολής απερρίφθη από το δικαστήριο.

Μάλιστα, οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου έφτασαν στο σημείο να "διαψεύδουν" ακόμη και τον υπουργό! Και αυτό, τη στιγμή που ο Γερ. Αρσένης εδώ και δύο χρόνια σ' όλους τους τόνους διακηρύσσει ότι τα ΠΣΕ είναι ισότιμα με τα ΑΕΙ, οι νομικοί εκπρόσωποι στη δίκη έλεγαν τα αντίθετα και ότι δεν υπάρχει θέμα ισότητας των πτυχιούχων των ΑΕΙ με τους σπουδαστές των ΠΣΕ, αφού δεν παρέχονται οι ίδιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.Αντίθετα, οι δικηγόροι των προσφευγόντων ισχυρίστηκαν ότι όλος ο θεσμός πάσχει εκ θεμελίων και πως τα πτυχία των ΑΕΙ και ΠΣΕ είναι ισότιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ