Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Στάλινγκραντ και το Βελιγράδι

Η γενιά μου, που έζησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να κάνει ορισμένες συγκρίσεις μεταξύ της τακτικής των δυο φασισμών: Του τότε και του σημερινού αμερικανοΝΑΤΟικού. Σαν μέλος της γενιάς αυτής αναλογίζομαι δυο μάχες: Την τότε του Στάλινγκραντ και τη σημερινή του Βελιγραδίου.

Η πρώτη εσήμανε τη στροφή του πολέμου, με κατάληξη τη νίκη του σοβιετικού λαού και την ήττα του χιτλερισμού. Η δεύτερη επέφερε ήδη την ηθική νίκη του σερβικού λαού, νίκη ψυχής, αξιοπρέπειας, ανθρωπίνων ιδεών και αξιών και την ήττα, κυριολεκτικά την ηθική κατάρρευση, του νεοφασισμού.

Τότε παρακολουθούσαμε, με σφιγμένη καρδιά, τη σύγκρουση στη μια όχθη του Βόλγα, στην πόλη του Στάλιν, του οποίου η διαταγή προς τους Σοβιετικούς μαχητές ήταν τρεις απλές λέξεις: Ούτε βήμα πίσω. Και οι Σοβιετικοί, τω κείνω ρήμασι πειθόμενοι, πάλεψαν με σπαρτιατική γενναιότητα. Αλλά και οι χιτλερικοί αγωνίστηκαν, σαν άντρες προς άντρες. Στήθος με στήθος.

Τώρα στη Σερβία ο αμερικανικός και ΝΑΤΟικός νεοφασισμός εξευτέλισε την έννοια της μάχης. Οι ένστολοί του - θα ήταν προσβολή για τη λέξη να τους αποκαλέσουμε μαχητές - επέδειξαν θριαμβευτικά την ανανδρία τους. Ανανδρία, βαρβαρότητα, προστυχιά. Δεν τόλμησαν να κατεβούν στη γη και να προβάλουν τα στήθη τους, σαν άντρες, στους μαχητές της Σερβίας.

Από ψηλά, από απόσταση χιλιομέτρων, κλεισμένοι στα ιπτάμενα φρούριά τους, πλήττουν με πυραύλους και βόμβες σπίτια αόπλων ανθρώπων, κατοικίες οικογενειών, νοσοκομεία, φυλακές, μνημεία, ναούς, έργα τέχνης και πολιτισμού. Αν αυτό δεν είναι ανανδρία και βαρβαρότητα, τότε τι είναι; Αν οι επιτιθέμενοι δε διαπράττουν στυγερό έγκλημα, τότε τι μπορούν να πουν ότι κάνουν;

Ανησυχούν οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί μήπως πληγεί, απ' αυτή την περιπέτεια, το κύρος τους. Με άλλα λόγια, μήπως βγουν στραπατσαρισμένοι και γελοιοποιημένοι. Μα ήδη, από την υπέροχη αντίσταση του σερβικού λαού, έχουν στραπατσαριστεί και γελοιοποιηθεί.

Μπορούν, όμως, να μπαλώσουν τα πράγματα. Μπορούν να συγκαλύψουν το πάθημά τους, οργανώνοντας μια φιέστα τύπου Χόλιγουντ. Σ' αυτά είναι πολύ άξιοι. Τετραπέρατοι. Δηλαδή, τι να κάνουν; Να ετοιμάσουν λάβαρα, που να δείχνουν τα "κατορθώματά" τους στη μαρτυρική Σερβία. Προτείνω μερικές ιδέες για το τι μπορούν να παριστάνουν αυτά τα λάβαρα.

Στο ένα να είναι ζωγραφισμένα τα τρυφερά άκρα ακρωτηριασμένου παιδιού. Ενα κομμένο πόδι κι ένα σακατεμένο χεράκι. Στο άλλο μια μάνα, την ώρα, που θήλαζε το βρέφος της, κι επλήγησαν αυτή και το μωρό. Το τρίτο ένα γέροντα, με πολτοποιημένο το σεβάσμιο πρόσωπό του...

Τέτοια και άλλα εικονογραφημένα "τρόπαια" θα τα κρατούν, σε μια μεγαλειώδη παρέλαση, οι "γενναιότεροι" χειριστές των ιπτάμενων φρουρίων. Και θα προπορεύεται, κυματίζουσα, η αστερόεσσα. Ω, πόσο θλιμμένα θα είναι τ' αστέρια, τα φωτεινά ουράνια σώματα, προς τα οποία στρέφονται τις νύχτες τα όνειρά μας και οι ευγενικότερες εξάρσεις μας, πόσο, λέω, θα είναι θλιμμένα, που θα προηγούνται μιας τέτοιας άθλιας πομπής!

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ