- Μπορεί η προσήλωση της κυβέρνησης στην ΟΝΕ να μην της επέτρεψε να αποφασίσει ακόμα έστω και για εξευτελιστικές αυξήσεις στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όμως οι προεκλογικές... - 1999-06-03 00:00:00.0"/> - Μπορεί η προσήλωση της κυβέρνησης στην ΟΝΕ να μην της επέτρεψε να αποφασίσει ακόμα έστω και για εξευτελιστικές αυξήσεις στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όμως οι προεκλογικές... - 1999-06-03 00:00:00.0" /> "Επιλεγμένοι στόχοι" προεκλογικών αναγκών | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Επιλεγμένοι στόχοι" προεκλογικών αναγκών
  • Δεν αποφασίστηκαν ακόμα οι αυξήσεις για τα επιδόματα των ΑμΕΑ για το 1999
  • Επιχείρηση αναστήλωσης του "κοινωνικού προσώπου" της κυβέρνησης με στοιχεία από πιλοτικά ή περιορισμένα προγράμματα

Μπορεί η προσήλωση της κυβέρνησης στην ΟΝΕ να μην της επέτρεψε να αποφασίσει ακόμα έστω και για εξευτελιστικές αυξήσεις στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όμως οι προεκλογικές ανάγκες επιβάλλουν την επίδειξη έργου στην κοινωνική πολιτική.

Ετσι χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης επιχείρησε να παρουσιάσει απολογιστικά στοιχεία από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για τους ηλικιωμένους, από την απογευματινή λειτουργία των παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και την προστασία των παιδιών στα φανάρια. Ομως και τα ίδια τα στοιχεία από τα προγράμματα αυτά όχι μόνο δε συνιστούν κοινωνική πολιτική, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια, αλλά και τις διαλυτικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Πρόνοιας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο των "επιλεγμένων" στόχων - κατά την προσφιλή έκφραση των εκσυγχρονιστών - που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αφήνοντας έτσι χωρίς συνδρομή τη μέγιστη πλειοψηφία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Εμβόλιμα ο Θ. Κοτσώνης αναφέρθηκε και στη συμβολή των επιδομάτων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Και όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι αύξηση και πότε θα υπογραφεί η σχετική απόφαση για τα επιδόματα των ΑμΕΑ, η απάντησή του ήταν πως υπολογίζει να υπογραφεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οσον αφορά το ύψος της αύξησης, είπε ότι δεν μπορεί να το ανακοινώσει, με δεδομένο ότι τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι οικονομικοί υπουργοί. Πρόσθεσε όμως ότι θα είναι πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός κινείται μεταξύ 2-3% φαίνεται ότι τελικά οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες και από το 8% που σχεδίαζε η κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει ο Θ. Κοτσώνης στις 15.3.1999.

Ετσι για πρώτη φορά οι αυξήσεις στα επιδόματα θα είναι μονοψήφιος αριθμός. Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και για το 199810%.Εκτός απ' το εξευτελιστικό ύψος και αυτές οι αυξήσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι αυξήσεις του 1997 δόθηκαν το Μάρτη του 1998. Οι αυξήσεις του 1998 δόθηκαν στις αρχές του 1999, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες των ΑμΕΑ τράβηξαν μέχρι και τον περασμένο μήνα.

Τα προγράμματα

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" ανακοινώθηκε απ' τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στις 18.6.1996 στο Περιστέρι. Το Σεπτέμβρη του 1997 υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του σε 102 δήμους.

Χτες δόθηκαν απολογιστικά στοιχεία από 54 δήμους - ούτε για τις προεκλογικές ανάγκες δεν έγινε δυνατή η συγκέντρωση των στοιχείων, τα οποία συλλέγονται. Ετσι έγιναν 4.241 καταγραφές υπερηλίκων και μοναχικών μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και δόθηκε βοήθεια σε 2.949 άτομα κατόπιν αξιολόγησης. Ακόμα εκπαιδεύτηκαν 414 εθελοντές.

Η βοήθεια δηλαδή απευθύνθηκε σε ελάχιστους. Χτες ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος σε 120 ακόμα δήμους.

  • Εκθεση ιδεών θυμίζει το πιλοτικό πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς: Εφαρμόστηκε πιλοτικά στους Δήμους Ηλιούπολης και Κορυδαλλού,ενώ οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων και Αργυρούπολης "έχουν μπει στη διαδικασία εφαρμογής του".

Χτες ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος σε οχτώ σταθμούς του Λεκανοπεδίου,σε δυο δήμους της Θεσσαλονίκης και στους Δήμους Χανίων, Τρίπολης και Αγρινίου.

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Ασφάλειας Αθήνας περίπου 3.000 παιδιά βρίσκονται στους δρόμους.

Στα τμήμα του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ) στην Αγία Βαρβάρα εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα υποδοχής και βραχείας φιλοξενίας των παιδιών. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 136 παιδιά, από τα οποία 38 έχουν επανέλθει στις οικογένειές τους, 14 έχουν προωθηθεί σε παιδουπόλεις του ΕΟΠ και περίπου 50 παιδιά έχουν επανέλθει στη χώρα τους.

"Τα παιδιά στα φανάρια της Αθήνας μειώθηκαν" είπε ο Θ. Κοτσώνης. Ομως δεν έχει ελεγχθεί τι γίνεται στις άλλες πόλεις, καθώς το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. Επειτα η προσέλευση των παιδιών στο κέντρο δεν είναι συστηματική και γίνεται μόνο μετά από επιχειρήσεις "σκούπας" της Αστυνομίας. Δηλαδή μια - δυο φορές το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ