• Μέσα στο 1999 εισήχθησαν από το Βέλγιο πάνω από 250 τόνοι κοτόπουλων και αβγών και άγνωστες ποσότητες παρασκευασμάτων
  • - Σε εφιάλτη για τους καταναλωτές αποδεικνύεται το καθεστώς της κοινής αγοράς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και την αποκάλυψη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διακίνησης κοτόπουλων και αβγών... - 1999-06-03 00:00:00.0"/>
  • Μέσα στο 1999 εισήχθησαν από το Βέλγιο πάνω από 250 τόνοι κοτόπουλων και αβγών και άγνωστες ποσότητες παρασκευασμάτων
  • - Σε εφιάλτη για τους καταναλωτές αποδεικνύεται το καθεστώς της κοινής αγοράς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και την αποκάλυψη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διακίνησης κοτόπουλων και αβγών... - 1999-06-03 00:00:00.0" /> "Καμουφλάρουν" τις διοξίνες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 40
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "Καμουφλάρουν" τις διοξίνες
    • Στο έλεος των "διοξινομένων" συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, οι καταναλωτές
    • Μέσα στο 1999 εισήχθησαν από το Βέλγιο πάνω από 250 τόνοι κοτόπουλων και αβγών και άγνωστες ποσότητες παρασκευασμάτων

    Σε εφιάλτη για τους καταναλωτές αποδεικνύεται το καθεστώς της "κοινής" αγοράς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και την αποκάλυψη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διακίνησης κοτόπουλων και αβγών προέλευσης Βελγίου, μολυσμένων με διοξίνες, που φτάνουν μέχρι και 900 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο!Κυβέρνηση και ΕΕ επιχείρησαν χτες με διάφορα "τερτίπια" να απαλύνουν τις εντυπώσεις και να "αποκοιμήσουν" το καταναλωτικό κοινό, στο όνομα της εξυπηρέτησης της ασύδοτης κερδοσκοπίας των πολυεθνικών.

    Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε χτες καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι και πως δεσμεύτηκαν στην Αττική 54 τόνοι κατεψυγμένων κοτόπουλων από το Βέλγιο.Ομως σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, μέσα στο πρώτο 5μηνο του 1999 εισήχθησαν στη χώρα μας περισσότεροι από 200 τόνοι κοτόπουλων, 50 τόνοι αβγών από το Βέλγιο και άγνωστες ποσότητες παρασκευασμάτων.Κι αν εξαιρεθούν οι 54 τόνοι που δεσμεύτηκαν μέχρι τώρα, οι υπόλοιπες ποσότητες στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν καταναλωθεί. Επιπλέον μπορεί ο υπουργός Γεωργίας να κάνει λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι με εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό που έχει επιφορτιστεί τη διενέργεια ελέγχων, καθώς και σε εργαστηριακά μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει μόνο τέσσερις κτηνιάτρους στον τομέα των ελέγχων, ενώ στη χώρα μας δεν μπορούν να ανιχνευτούν οι διοξίνες στα τρόφιμα, επειδή δεν αγοράζεται ένα εργαστήριο, η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 100.000.000 δραχμές.

    Από την άλλη η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, πήρε κατόπιν εορτής, κάποια μέτρα στην κατεύθυνση του εφησυχασμού του καταναλωτικού κοινού: Ανακοίνωσε χτες ότι πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά, κοτόπουλα και αβγά, καθώς και 1.500 είδη παρασκευασμάτων που περιέχουν πάνω από 2% αβγό, προέλευσης Βελγίου, τα οποία παρήχθησαν στις χώρες της ΕΕ στο διάστημα 15/1/99 μέχρι 1/6/99.

    Ωστόσο όμως, εδώ τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα αφού το πρόβλημα με τις διοξίνες στα κοτόπουλα και αβγά Βελγίου δε φαίνεται να σχετίζεται μόνο με την παραγωγή "μολυσμένων" ζωοτροφών (παραγωγή λίπους για ζωοτροφές από καμένα ορυκτέλαια) αλλά με τη συνολική μόλυνση του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση των βιομηχανιών. Αλλωστε όπως έγινε γνωστό χτες από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, πριν οχτώ μήνες δεσμεύτηκαν στην Ολλανδία ποσότητες συμπυκνωμένων χυμών πορτοκαλιών προέλευσης Βραζιλίας (πούλπα) μολυσμένες με διοξίνες, πράγμα όμως που δε δημοσιοποιήθηκε.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι: "Καθίσταται ολοφάνερος πλέον ο ισχυρισμός μας ότι ο κτηνιατρικός υγειονομικός έλεγχος πρέπει να είναι ενιαίος, συνεχής και αδιάλειπτος από το στάβλο μέχρι το ράφι των καταστημάτων. Αυτό επιβάλλει όχι μόνο τη διατήρηση της Γενικής Δ/σης Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, που με πρόσφατο σχέδιο οργανογράμματος της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου καταργείται, αλλά και την άμεση ενίσχυσή της με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό από την Κεντρική μέχρι τις Νομαρχιακές και περιφερειακές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ