Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσωπο

Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ

Οι αιματηρές συγκρούσεις του ινδικού στρατού με Πακιστανούς και Αφγανούς "εισβολείς" στην περιοχή του Κασμίρ - στα υψίπεδα και τους πρόποδες των Ιμαλαϊων - συνεχίζονται. Η Ινδία "αποκαλύπτει" στοιχεία που "στοιχειοθετούν" την εξ αρχής ενεργή ανάμειξη του Ισλαμαμπάντ στην επιχείρηση που "στόχο" έχει την απόσπαση στρατηγικής σημασίας εδαφών. "Ανάμειξη", είπαν Ινδοί αξιωματούχοι την Παρασκευή, υπήρξε και από πλευράς του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ - ο οποίος αρνείται τον ισχυρισμό. Η "διπλωματία" μοιάζει ανίσχυρη. Οι ΥΠΕΞ Γιασουάντ Σινχ και Σαρτάι Αζίζ, επρόκειτο να συναντηθούν χθες στο Νέο Δελχί, άνευ όμως σοβαρής πιθανότητας θετικού αποτελέσματος.

Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο Ινδός πρωθυπουργός, σκληραίνει όλο και περισσότερο τη στάση του: μετά το "σκοτσέζικο ντους" του Κασμίρ κατηγορείται ότι "εξαπατήθηκε", και ότι η "διπλωματία του λεωφορείου" (όταν ο ίδιος εγκαινίασε τη συγκοινωνιακή γραμμή που συνδέει τις δύο χώρες) κατέληξε σε φιάσκο. Προ του αιτήματος του Πακιστάν να "διεθνοποιηθεί" το ζήτημα του Κασμίρ, η ινδική κυβέρνηση απαντά με παγερή άρνηση, ενίσχυση των δυνάμεών της και την απαίτηση το Πακιστάν να "αποσύρει αμέσως" τους εισβολείς, παρά τους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του Σαρίφ ότι δεν τους ελέγχει.

Με τις ΗΠΑ επιφυλακτικές, την Κίνα αινιγματική, τον ΟΗΕ σε αδυναμία άρα δίχως δυνατότητα εποικοδομητικής - ή οποιασδήποτε - παρέμβασης, και το θέμα "ξεκάθαρα" διμερές, σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τις προθέσεις των δύο πολιτικών. "Σχεδόν", διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος από το πολιτικό επίπεδο η κρίση να μεταφερθεί στο "μεταφυσικό": μια σύγκρουση ινδουϊστών - ισλαμιστών, η οποία αν κλιμακωθεί δεν αποκλείεται να καταλήξει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ