Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στόχος η ανάπτυξη του κινήματος

Συνέντευξη με τον Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Β. Τιούλκιν

Για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία μιλήσαμε πρόσφατα με τον Βίκτορ Τιούλκιν, Α Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ),κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που διοργάνωσε το ΚΚΕ.

- Ποια πολιτική κατάσταση επικρατεί σήμερα στη Ρωσία;

- Πιθανότατα, κάποιος που δεν παρακολουθεί χρόνια την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, να βλέπει την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γεβγκένι Πριμακόφ, την επικύρωση του Στεπάσιν και της κυβέρνησής του, και να βγάζει το συμπέρασμα ότι η χώρα περνάει κάποια όξυνση, κάποια κρίση. Από την πλευρά μας όμως εμείς, ως κομμουνιστές, αντιμετωπίζουμε πιο ήρεμα τα γεγονότα και λέμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο φαινόμενο μια και υπήρξαν ήδη οι κυβερνήσεις του Γκαϊντάρ, του Τσερνομίρντιν, του Κιριένκο, κλπ., οι οποίες δεν έφεραν τίποτα καινούριο για το λαό. Το ζήτημα για μας δεν αφορά τις κυβερνήσεις, ούτε τους πρωθυπουργούς, αλλά το βασικό είναι ποια πολιτική ακολουθείται και σε ποια κατεύθυνση οδηγείται η κοινωνία. Γι' αυτό, αν μιλήσουμε για τη σημερινή Ρωσία, θα πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη νέα κρίση, αλλά, απλώς, μια συνέχιση της γενικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο εφαρμόζει το κράτος. Αυτή είναι η κύρια βασική εκτίμησή μας για τη σημερινή κατάσταση.

- Σ' αυτή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό, πώς αντιδρά ο λαός της Ρωσίας;

- Θα πρέπει να πω πως το κόμμα μας αποβλέπει στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, στην ανάπτυξη της συνδικαλιστικής αντίστασης και τα στατιστικά στοιχεία, στην προκειμένη περίπτωση, είναι θετικά προς εμάς, διότι τον περασμένο χρόνο έχουν διεξαχθεί στη Ρωσία περίπου κατά 2,5 φορές περισσότερες κινητοποιήσεις, απεργίες, απεργίες πείνας και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος την Πρωτομαγιά, μπορούμε να πούμε πως συνολικά, σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λένινγκραντ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 75.000 διαδηλωτές. Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλούν και τα πρόσφατα στοιχεία των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που δείχνουν τη δημοτικότητα του Μπ. Γιέλτσιν μόνο στο 2%. Ο λαός δεν τον θέλει και μάλιστα τον κοροϊδεύει.

Θα πρέπει να πω πως στη Ρωσία υπάρχει μια μοναδική κατάσταση, που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν καταβάλλονται οι μισθοί σε αυτούς που εργάζονται για μήνες, μισό χρόνο αλλά και παραπάνω. Αυτή η κατάσταση ωθεί τους εργαζόμενους σε μια σειρά κινητοποιήσεις, από τις οποίες εμείς συγκεντρώνουμε μοναδική εμπειρία. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργάτες έχουν πάρει πλήρως στα χέρια τους τα εργοστάσια και τα διαχειρίζονται και προχωράνε την παραγωγή, αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι ακόμα στη σκέψη τι να κάνουν.

Το Δεκέμβρη του 1999 έχουμε τις γενικές εκλογές που, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να διεξαχθούν. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και να τις αξιοποιήσουμε σε αυτή την εκλογική μάχη. Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε λάβει πάνω από 3 εκατομμύρια ψήφους. Για τη Ρωσία, όμως, οι ψήφοι αυτές είναι λίγες, και δε μας έφτασαν για να πάρουμε το 5% και να εκλέξουμε τους ανθρώπους μας στο Κοινοβούλιο. Αυτό το χρόνο επιδιώκουμε να περάσουμε αυτό το όριο του 5% και να εκλέξουμε τους βουλευτές μας στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι και μέσα από εκεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

- Πώς βλέπετε την κατάσταση στα Βαλκάνια και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία;

- Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια, εμείς, ως κόμμα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αδέλφια μας τους Γιουγκοσλάβους. Διατηρούμε παράλληλα συνεχή επαφή με το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, με τον Μπράνκο Κιτάνοβιτς, και πραγματοποιούμε πικετοφορίες διαμαρτυρίας σε πρεσβείες, εκδηλώσεις συμπαράστασης στη χώρα και άλλες τέτοιες ενέργειες. Βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο Γιέλτσιν και ο Πριμακόφ πριν από λίγο, ο Τσερνομίρντιν τώρα, προσπαθούν να εμφανίσουν ένα "καλό πρόσωπο", στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Η σημερινή ρωσική κυβέρνηση φταίει που οι Αμερικανοί έχουν αποθρασυνθεί και δρουν με τέτοιον τρόπο, ατιμώρητα, στη Γιουγκοσλαβία. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Πόλεμος είναι όταν δύο χώρες έχουν λίγο - πολύ ίδιες πιθανότητες ρίσκου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γιουγκοσλαβία είναι μια βάρβαρη επίθεση. Και αυτό τη στιγμή που από το αεροπλάνο γνωρίζουν ότι πρακτικά δεν μπορεί να τους χτυπήσουν σε απόσταση μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων. Από τη μεριά τους ρίχνουν βόμβες και πυραύλους, βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά, εργοστάσια και άλλους στόχους. Κατά την άποψή μας πρόκειται για φασισμό. Γι' αυτό και είμαστε πάντα ενάντια σε αυτές τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και αν η κατάσταση απαιτήσει μια πιο συγκεκριμένη συμμετοχή, είμαστε έτοιμοι και προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν χρειαστούν οι Γιουγκοσλάβοι σύντροφοί μας κάτι, είτε ανθρώπους, ειδικούς ή οτιδήποτε άλλο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε.

- Με το ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος και για τη Ρωσία;

- Νομίζουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε για κίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα. Γιατί αν πάρουμε χωριστά τη Γιουγκοσλαβία, ή τη Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορούμε να παραλείψουμε τον κύριο κίνδυνο. Ο κύριος κίνδυνος, κατά την άποψή μας, συνίσταται στο ότι εμφανίστηκαν νέοι φασίστες. Ενα από τα χαρακτηριστικά του φασισμού αφορά την επιβολή των αξιών του σε άλλους λαούς, έθνη, με βίαιο τρόπο. Θεωρούν (οι φασίστες) τον εαυτό τους ανώτερης κατηγορίας, τον υπόλοιπο λαό τον θεωρούν κατώτερο και μπορούν να τον βομβαρδίζουν με αεροπλάνα, πυραύλους. Δε θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γιουγκοσλαβία είναι πόλεμος.

Παράλληλα, καταλαβαίνουμε καλά ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ για παραπέρα επέκταση με προοπτική τη Ρωσία. Σχετικά με αυτό, εμείς προειδοποιούμε τη χώρα μας για όλα αυτά, μιλάμε γι' αυτά. Δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι το σοβαρό τώρα όσο καιρό διεξάγεται η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, ένα όμως πράγμα μπορώ να πω: Αν εισβάλουν στη Ρωσία θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι' αυτούς μια και θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το λαό.

- Πώς κρίνετε τη συνάντηση που έγινε εδώ στην Αθήνα;

- Κατ' αρχάς να πω πως πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που έγινε αυτή η συνάντηση. Συναντηθήκαμε εδώ άνθρωποι διαφόρων κομμάτων. Εγινε ένα βήμα προς τα εμπρός. Πάρα πολλοί διατύπωσαν τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και για τον ιμπεριαλισμό. Δόθηκαν νέοι αριθμοί, ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία. Εχουμε ήδη συναντηθεί εδώ στην Αθήνα αρκετές φορές. Για την ώρα έχουμε συμφωνήσει να κυκλοφορήσει ένα κοινό περιοδικό που θα το βγάζει το ΚΚΕ και είμαστε πολύ ευγνώμονες γι' αυτό το πράγμα, και παράλληλα μια κοινή σελίδα στο "Ιντερνετ", που θα αντανακλά όλη τη δραστηριότητα των κομμάτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη συνένωση των κομμουνιστών των διαφόρων χωρών. "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!" είναι το σύνθημα του πολιτικού μας αλφαβηταρίου, του μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος, και μιας και θεωρούμαστε το πρωτοπόρο τμήμα του προλεταριάτου, τότε θα πρέπει να δείξουμε το παράδειγμα.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσανατολισμός στην οργάνωση του εργατικού κινήματος(2000-08-20 00:00:00.0)
Οι μεταρρυθμίσεις κατέστρεψαν τη ζωή του λαού(2000-08-06 00:00:00.0)
Ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός οδήγησε στον πόλεμο(1999-05-30 00:00:00.0)
Βασανιστικά βήματα μπροστά(1999-05-30 00:00:00.0)
Μεγάλη αποθήκη της κρίσης η Ελλάδα(1998-09-01 00:00:00.0)
Ανάγκη νέων πρωτοβουλιών και κοινής δράσης(1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ