Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
... είναι το "δίκιο" των ισχυρών

Θέλετε και αποδείξεις, για όλα τα παραπάνω; Ορίστε, μερικές:

Πρώτον, ένας βασικός στόχος του "Συμφώνου Σταθερότητας" είναι ο "εσωτερικός μετασχηματισμός" των βαλκανικών κοινωνιών. Με άλλα λόγια, ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων- πάντα, βέβαια, όπως τα εννοούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ - και, βέβαια, η οικονομία της αγοράς.

Δεύτερον, θεσμοθετείται το "άμεσο και νόμιμο συμφέρον" κάθε μετέχουσας χώρας (επομένως και των ΗΠΑ ή της Γερμανίας), για το σεβασμό των αρχών και των δεσμεύσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο εσωτερικό οποιασδήποτε βαλκανικής χώρας. Οπως αναφέρεται, μάλιστα, τα ζητήματα αυτά "δεν ανήκουν αποκλειστικά στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, αλλά αποτελούν ένα από τα θεμέλια της διεθνούς τάξης"... Οταν εκτιμούν, δηλαδή, οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, ότι δεν υπάρχει, για παράδειγμα, η απαραίτητη - κατά τη γνώμη της - ελευθερία Τύπου στη Ρουμανία ή σε κάποια άλλη βαλκανική χώρα, θα έχουν κάθε δικαίωμα επέμβασης.

Τρίτον, εξαιρείται από το "Σύμφωνο" η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, "όσο ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία", αλλά δεν εξαιρείται το Μαυροβούνιο, για το οποίο θα υπάρξει "ειδική μέριμνα" οικονομικής βοήθειας, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, μετά τον πόλεμο... Εχουμε, δηλαδή, ανοιχτή πρόσκληση προς το Μαυροβούνιο, να αποσχιστεί από την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ