Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"Οφείλουμε να αντισταθούμε"

Συνέντευξη με τον Μίντσο Μίντσεφ, πρόεδρο της Μαρξιστικής Πλατφόρμας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Η Βουλγαρία καταστρέφεται ταχύτατα από μια κυβέρνηση που εφαρμόζει την πολιτική που της υπαγορεύει το ΔΝΤ, διεφθαρμένους αξιωματούχους και εγκληματίες που αναδύονται σε θέσεις - κλειδιά. Το μέλλον της - η παιδεία της - ναρκοθετείται. Ο πόλεμος παρέσυρε τη χώρα στη δίνη του. Αν και η συνέντευξη πάρθηκε πριν από τη ΝΑΤΟική συμφωνία "ειρήνης", διατηρεί την επικαιρότητά της, αφού οι κίνδυνοι που διαπιστώνει παραμένουν. Χρειάζεται, λέει στο "Ρ" ο δρ. Μίντσο Μίντσεφ, ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης.

- Πώς είδατε τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων;

Περιμέναμε αυτή τη συνάντηση με ελπίδα. Τη θεωρούμε κρίσιμης σημασίας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχαμε δυνατότητες να οργανώσουμε κάτι ανάλογο, για το συντονισμό του λαϊκού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ετσι, στις αρχές του χρόνου, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε. Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του. Η συνάντηση ήταν καλά οργανωμένη, το θέμα ενδιαφέρον, τα όσα προέκυψαν πολύ χρήσιμα για τη λειτουργία μας. Είναι κρίμα ίσως που δεν ιδρύεται μια διαρκής συνέλευση των κομμάτων μας. Ισως, βέβαια, να είναι νωρίς για κάτι τέτοιο σε διεθνές επίπεδο. Αλλά προοπτικώς πιστεύω πως θα καταδειχτεί η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα μιας τέτοιας διεθνούς συνεργασίας. Αλλοι πολιτικοί χώροι, όπως οι φιλελεύθεροι, ή οι σοσιαλδημοκράτες, έχουν διαρκή διεθνή συνεργασία, και αυτό είναι κάτι που ίσως λείπει από εμάς. Αλλά είμαι αισιόδοξος, νομίζω πως γίνονται βήματα εμπρός. Τέτοιου είδους συναντήσεις, μας βοηθούν και θα μας βοηθήσουν περισσότερο στο μέλλον.

- Ο πόλεμος στη γειτονιά μας σύρει τις γειτνιάζουσες με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην κρίση. Βόμβες πέφτουν στη Βουλγαρία. Απειλείται καταστροφή, λόγω ενός χτυπήματος στο Κοζλοντούι. Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

Είναι πολύ επικίνδυνο το ότι οι Δυτικοί εισήλθαν στα Βαλκάνια για να λύσουν τα προβλήματά μας. Η επίθεση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθειά τους να "λύσουν" προβλήματα, επεμβαίνοντας σε εσωτερικά ζητήματα των χωρών μας. Δεν είναι απλώς πόλεμος. Είναι ο ορισμός της κρατικής τρομοκρατίας. Αν ήταν πόλεμος, ο αντίπαλος θα ήταν τουλάχιστον ορατός - πεζικό, πυροβολικό, άρματα μάχης. Σήμερα βομβαρδίζουν ένα λαό. Δεν πρόκειται για πόλεμο κατά του Μιλόσεβιτς. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ηλιθιώδης: Το ΝΑΤΟ πολεμά τον Μιλόσεβιτς. Είναι ένας πόλεμος κατά ενός λαού. Ο Μιλόσεβιτς είναι πιο δημοκράτης από εκείνους που βομβαρδίζουν το λαό του. Φυσικά και είμαστε αρνητικοί προς τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ολη η Αριστερά στη Βουλγαρία αντιτίθεται σ' αυτόν. Οπως οφείλει.

- Υπάρχει βεβαίως και το εθνοτικό στοιχείο - οι κοινές σλαβικές ρίζες

Οχι μόνον. Ούτε μόνον το γεγονός ότι είναι Ορθόδοξοι. Είναι θύματα επίθεσης. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, υποθετικά μιλώντας, στη Ρουμανία, από θέση αρχής θα είμαστε και πάλι αντίθετοι - και οι Ρουμάνοι δεν είναι Σλάβοι. Αν συνέβαινε στην Ελλάδα, ομοίως - ούτε οι Ελληνες είναι Σλάβοι. Η Δύση επαίρεται ότι είναι φορέας της υψηλότερης κουλτούρας. Δεν το πιστεύουμε. Στα Βαλκάνια υπάρχουν πιο μορφωμένοι, πιο πλούσιοι σε πολιτισμό άνθρωποι: Πώς είναι δυνατόν οι Αμερικανοί να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα; Είναι απίστευτο. Ο λαός στη Βουλγαρία, στη συντριπτική του πλειοψηφία, είναι αντίθετος στον πόλεμο. 89%, κατά μια έρευνα της "Γκάλοπ Ιντερνάσιοναλ". Κατ' αρχάς, μας συνδέουν φιλικοί δεσμοί με τους Γιουγκοσλάβους. Ακόμη, υφίστανται αδικία. Και δεν πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί είναι πιο "ανθρωπιστές" από όλους τους άλλους.

Και, σημειωτέον, το καθεστώς στη Βουλγαρία είναι ημι-φασιστικό. Ξέρετε, οι φασίστες, που έχασαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυβερνούν σήμερα τη χώρα μας. Οι δημοσκοπήσεις ελέγχονται. Αλλά υπεύθυνα μπορώ να πω πως πάνω από το 90% του λαού αντιτίθεται σ' αυτόν τον πόλεμο.

- Θα υπάρξει πολιτικός αντίκτυπος; Εχετε δημοτικές εκλογές προσεχώς. Και η πολιτική της κυβέρνησης Κόστοφ προκαλεί, εκτός των άλλων, και αλγεινές εντυπώσεις όσον αφορά την ανεργία, την οικονομία - η κα Μασλάροβα του ΒΣΚ την κατηγορεί για "ξεπούλημα" - την κοινωνία, το έγκλημα. Συνδυαζόμενοι αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, ή να την αποδυναμώσουν;

Η οικονομία μας καταρρέει. Καταστρεφόμαστε, και αναμένουμε πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Ωστόσο δεν ελπίζω στο ότι η απογοήτευση του κόσμου θα εκφραστεί κατ' ανάγκη στις εκλογές, ότι ο λαός θα ψηφίσει εναντίον του Κόστοφ. Η συμμετοχή στις εκλογές εξάλλου είναι προαιρετική, όχι υποχρεωτική. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οι απογοητευμένοι, δε θα ψηφίσουν καν. Πάρα πολλοί έχουν απαξιωτική στάση, όσον αφορά την πολιτική στη χώρα μας σήμερα. Και αυτό ισχύει και για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, όσο και για την Αριστερά, που είναι κατακερματισμένη. Ο κόσμος δε βλέπει κάποιο κόμμα που να τον εκφράζει. Υπάρχουν έξι κομμουνιστικά κόμματα. Οι σοσιαλιστές είναι σε κρίση. Η πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα. Και κάτι ακόμη. Η Αριστερά κρίνεται με ηθικά κριτήρια, και η ηθική δεν μπορεί να κερδίσει την πολιτική.

- Διαβλέπετε αλλαγή;

Οι αντικειμενικοί παράγοντες δε βοηθούν. Το χάσμα βαθαίνει. Αλλά σε ένα χρόνο ίσως να έχει υπάρξει μια ενοποίηση της Αριστεράς. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα διεθνή δρώμενα. Την κατάσταση στη Ρωσία και την Ευρώπη. Τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Μπροστά σε εξελίξεις αυτής της εμβέλειας, οι διαφορές ενδέχεται να παραμεριστούν. Στο τέλος, το ερώτημα παραμένει: Είμαστε ικανοί να παλέψουμε για σοσιαλισμό; Να τον επαναφέρουμε, να τον ανανεώσουμε; Το να ελπίζουμε σε καλύτερο καπιταλισμό είναι ουτοπικό. Είχαμε σοσιαλισμό στη Βουλγαρία. Υψηλά κοινωνικά επιτεύγματα, που είναι απίθανα σε καπιταλιστικές κοινωνίες και μορφές ανάπτυξης. Σε δέκα χρόνια καπιταλισμού, σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί. Αν περιμένουμε δυο χρόνια ακόμα, και να έρθουμε στην εξουσία, δε θα έχει μείνει τίποτε όρθιο, για να περισωθεί. Οσο για τις εκλογές του 2001 - ξέρετε, δεν πιστεύω και πολύ στις εκλογές. Η προπαγάνδα και το μανιπουλάρισμα του λαού, ή των αποτελεσμάτων, για εμένα προσωπικά είναι δεδομένα.

- Η Βουλγαρία είναι εξαρτημένη από το ΔΝΤ, και η Δύση μοιάζει να έχει συμπεράνει ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να προέλθει απ' αυτήν. Ποια είναι η τάση κατά τη γνώμη σας;

Το ΔΝΤ υπαγορεύει πολιτική. Η κατάσταση παραπέμπει σε καταστροφή. Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται. Κανονικό ξεπούλημα. Ακόμη κι οι αγροί πωλούνται. Το σύστημα διαλύθηκε. Είχαμε μια από τις πιο προηγμένες αγροτικές οικονομίες στην Ευρώπη. Την αποχαιρετήσαμε. Γυρίσαμε δεκαετίες πίσω. Το εγκληματικό κεφάλαιο κυριαρχεί στις πόλεις. Χρησιμοποιώ τον όρο κυριολεκτικά. Οι εγκληματίες έχουν κεφάλαιο και υψηλές διασυνδέσεις.

- Υπάρχει μια νέα ταξική διαστρωμάτωση, λοιπόν;

Οι νέοι καπιταλιστές είναι σε μεγάλο ποσοστό συνδεδεμένοι με τον υπόκοσμο, οι συνταξιούχοι λιμοκτονούν, ο αστικός πληθυσμός αντιμετωπίζει τρομακτική ανεργία. Η κα Μασλάροβα, που αναφέρατε προηγουμένως, ξέρει τι λέει όταν μιλά για καταστροφή, π.χ., του συστήματος πρόνοιας ή των συνταξιοδοτικών ταμείων. Και ακόμη, της βιομηχανίας, της επιστημονικής μας κοινότητας - τα καλύτερα μυαλά μας έφυγαν στη Δύση. Η παιδεία μας καταστρέφεται για χάρη της ΕΕ. Το κλείσιμο πανεπιστημίων ζητείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

- Να επανέλθουμε στα του πολέμου. Η μουσουλμανική μειονότητα θα αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον; Και ακόμη, πώς αντιμετωπίζετε τις θεωρίες του βαλκανικού ντόμινο;

Οι μουσουλμάνοι στη Βουλγαρία απολαμβάνουν όλων των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, δεν είναι εκεί το ζήτημα - το πρόβλημα έγκειται στο ότι θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους. Ζουν χωριστά, άγονται και φέρονται από εθνικιστές. Ολα θα εξαρτηθούν από τους Τούρκους στρατηγούς, δηλαδή τους Αμερικανούς. Αν θέλουν κρίση, θα την προκαλέσουν. Οπως και το βαλκανικό ντόμινο. Αν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να πιέσουν κι άλλο τη Ρωσία, θα το κάνουν. Εχουν, άλλωστε, πολλούς πράκτορες στα Βαλκάνια. Ας φέρω ένα παράδειγμα. Οταν άνοιξαν τα σύνορά μας με την Τουρκία, τρακόσιοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, τα πάντα, και πήγαν στη χώρα. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση απέτρεψε ένα πιθανό μεταναστευτικό ρεύμα. Σήμερα υπάρχουν 500.000 Τούρκοι στη Βουλγαρία, όχι τόσοι όσο στο παρελθόν, αλλά αρκετοί για να χρησιμεύσουν ως μοχλός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ