Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενιαία αγορά τροφικού τρόμου!

Τα επιτελεία των Βρυξελλών παίζουν την "κολοκυθιά" με τις διοξίνες, τα δηλητήρια και τις "αρρώστιες" που τα'ϊζουν τους καταναλωτές, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών

Την "κολοκυθιά" παίζουν οι βόρειες χώρες της ΕΕ κι από κοντά και η Κομισιόν με τις διοξίνες και την προστασία της υγείας των καταναλωτών, στο όνομα της εξυπηρέτησης των "μολυσματικών" κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι "βρίσκεται σε επιφυλακή", στέκεται αδύναμη μπροστά στην ασυδοσία των πολυεθνικών, τις οποίες εξυπηρετεί με την πολιτική της.

Χτες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε στην αγορά της Βόννης στη Γερμανία πουλερικό μολυσμένο με διοξίνη, το οποίο είχε σφαγεί στην Ολλανδία. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τον αμείλικτο εμπορικό πόλεμο των βιομηχανικών "τεράτων" της ΕΕ και να δώσει βάση στις υποψίες ότι το πρόβλημα των διοξινών στα ζωοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους δεν αφορά μόνο το Βέλγιο, αλλά και άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ. Ηδη εκτός της Ολλανδίας, υπάρχουν ενδείξεις για διοξίνες σε Γαλλία - Γερμανία, ενώ προχτές στην Αυστρία έκλεισε η μεγαλύτερη βιομηχανία ζωοτροφών της χώρας (Agra Tagger AG), αφού στην παραγωγή της ανευρέθησαν υψηλά επίπεδα διοξίνης.

Ωστόσο όμως η ολλανδική πλευρά ανακοίνωσε ότι το "διοξινωμένο" κοτόπουλο πιθανόν να προέρχεται από το Βέλγιο, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας της Ολλανδίας ανακοίνωσαν επίσης ότι το κατεψυγμένο αυτό κοτόπουλο έφερε σφραγίδα σφαγείου στο Μπαάρλε - Νασάου στη νότια Ολλανδία και πως ο τόπος εκτροφής του πουλερικού είναι άγνωστος, καθώς και η ημερομηνία σφαγής του! Και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες το κοτόπουλο αυτό ανήκει σε μια παρτίδα 10 με 20 τόνων που "μοιράστηκε" σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Η Κομισιόν από την πλευρά της κάνει την "πάπια" για το μεγάλο πρόβλημα των διοξινών στις βόρειες χώρες της ΕΕ και της αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των καταναλωτών. Τα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού πρώτα στο τέλος της περασμένης βδομάδας έδωσαν το ελεύθερο στο Βέλγιο να εξάγει τα διοξινωμένα προϊόντα του με τη συνοδεία ενός απλού πιστοποιητικού υγείας - για να μη βγάλει στη φόρα και τους υπόλοιπους - ανακοίνωσαν χτες μια έκθεση που αναφέρει: "Αγνωστη παραμένει η προέλευση της διοξίνης με την οποία μολύνθηκαν οι ζωοτροφές και τα ζωικά προϊόντα στο Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν οι επιθεωρητές κτηνίατροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες". Παράλληλα ανακοινώθηκε χτες ότι η Κομισιόν δεν έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Βέλγιο επειδή δεν ακολούθησε τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και δεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους του για τη μόλυνση με διοξίνη, παρά μόνον αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει τη χώρα ένοχη, διαδικασία που χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ανάλογη πρακτική ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και στην περίπτωση των δηλητηριασμένων προϊόντων της "Κόκα - Κόλα" στο Βέλγιο και αυτό φαίνεται από μια άλλη χτεσινή ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι κατά την Κομισιόν: "Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρα όσον αφορά την απειλή για την υγεία από προϊόντα της "Κόκα - Κόλα" σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες". Οσο για το θέμα των άρρωστων αγελάδων της Ολλανδίας, όπου οι νόμοι του κέρδους και του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς τις κατάντησαν σε σημείο να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα (μια νόσος που παραπέμπει στο AIDS), τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν έβγαλαν άχνα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε χτες να καθησυχάσει τους καταναλωτές μέσω δηλώσεων αρμοδίων στελεχών της, που δήλωναν δεξιά και αριστερά ότι πρόκειται για απλή διάρροια κάποιων αγελάδων και πως οι καταναλωτές δεν έχουν λόγους να ανησυχούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ